De lekkerste cinnamon rolls van Amsterdam

Eigenlijk nog voor mijn eerste bezoek aan Zweden was ik al fan van Cinnamon rolls of buns maar écht lekkere waren vaak moeilijk te krijgen. Tot er opeens ongeveer een jaar geleden een echte ‘cinnamon roll hype’ begon. Nu staan ze echt bijna overal op de kaart. Maar waar eet je de lekkerste cinnamon rolls van Amsterdam? Dat kan ik je vertellen. Ik bestel ze namelijk echt óveral en heb zelf een paar favorieten maar op Instagram heb ik jullie gevraagd om mee te stemmen en hier eet je dus de 10 lekkerste cinnamon rolls van Amsterdam.

Maar eerst even een stukje geschiedenis…

Wist je dat de Zweden zó dol zijn op hun kaneelbroodjes dat ze hier een heuse ‘feestdag’ voor in het leven hebben geroepen? 4 oktober staat elk jaar volledig in het teken van deze heerlijke kaneeltraktatie. In Zweden noem je dit Kanelbullens dag en ze vieren dit nog niet heel lang, maar ze zochten een manier om alle Zweedse baktradities te herdenken op één speciale dag, Kanelbullens dag. Maar dan wel met speciale aandacht voor kaneelbroodjes.

Wat is het verschil tussen Cinnamon buns & Cinnamon rolls?

Ik raak soms helemaal in de war. In de ene tent noemen ze het rolls, in de andere tent zijn het buns. Sommige zijn met icing en sommige zonder. Maar wat is nou wat? Het grootste verschil (van oorsprong dan) is dat in Cinnamon buns noten zijn verwerkt (doorgaans pecannoten) en in Cinnamon rolls zitten geen noten.

Wat is het precies? En hoe wordt het gemaakt?

Het is een zoet broodje gevuld met een kaneel-suiker vulling en worden in Zweden veel gebruikt als ontbijtrecept, lucky them. En wij maar met een broodje kaas en een beker melk zitten. Ik heb mij door een echte kenner laten vertellen dat het bij het kaneelbroodje draait om vier dingen: de pansaus, het deeg, de vulling en de topping. De broodjes worden gebakken in een pan met de noten en zoetstoffen op de bodem. Nadat de broodjes zijn gebakken, worden ze omgekeerd, zodat de kleverige bodem de topping wordt. Het produceert een broodje dat zacht, mals en luchtig is en boordevol kaneelvulling zit. Dit plakkerige broodje wordt warm geserveerd met het suiker-botermengsel dat op je vingers druipt en vaak wordt er nog extra icing toegevoegd.

De lekkerste cinnamon rolls van Amsterdam

Maar wat zijn nou echt de aller lekkerste? De plakkerigste, met de beste icing? Niet droog of oud maar sappig en zacht? Hier komt de lijst met de lekkerste cinnamon rolls van Amsterdam. Op willekeurige volgorde behalve die van Bar Bukowski dat zijn gewoon echt mijn favorites!

Bar Bukowski
Arket
Rum Baba
4850 (wel zonder icing)
Bar Basquiat
Scandinavian Embassy
Coffee District
Anna Haen (iets buiten Amsterdam)