Winehouse Somm

Tegen een goed glas wijn zeggen wij geen nee. Toch gaan we niet zo vaak speciaal voor een wijntje naar een echte wijnbar. Maar dat zouden we wel moeten doen want het komt helaas toch te vaak voor dat de wijn in de kroeg niet smaakt. In Amsterdam openden afgelopen tijd een aantal wijnbarren dus werd het tijd dat de proef op de Somm te nemen. Zo gezegd zo gedaan en we belandden bij Winehouse Somm.
Winehouse Somm

Wijnbar versus buurtkroeg

Winehouse Somm zit op Baffinstraat 1 in Amsterdam West. Niet direct een voor de hand liggende plek voor een wijnbar want deze zit middenin een woonwijk maar dat is nou juist the key to succes. Het is er knus en onwijs sfeervol en doordat het niet op zo’n drukke plek zit krijgen we er meteen het huiskamer gevoel van. Veel mensen uit de buurt en vrienden van vrienden die hier dagelijks ‘even een wijntje’ komen drinken.
Winehouse Somm

Wanneer je binnen komt is het eerste wat je opvalt de rood oranje muur met daaraan allemaal wijnflessen. Samen met de groene vloer en de marmeren bar is het interieur meteen on point. Opvallend is de kleine open keuken. Hier staan iedere avond 2 koks de beste gerechtjes te koken. Want ja, bij Winehouse Somm kan je ook een hapje eten. Al noemen ze het zelf liever geen restaurant, het zijn meer hapjes voor bij je wijn.

Heerlijke hapjes bij Winehouse Somm

Winehouse Somm legt de nadruk op wijn en past daar de gerechtjes op aan. Wanneer je hier komt kies je een wijn en daarbij wat te eten. De gerechtjes zijn klein en om te delen.  Het diner is opgesteld als shared dining en je kan kiezen tussen drie, vier, vijf of zes gangen. Wat er op het menu staat is elke keer een verrassing. Er is geen vast menu dus wanneer je hier komt wordt je altijd verrast. De chef vertelde ons dat hij producten kiest die op die dag mooie. ‘Ik wil niet vast zitten aan een menu wat iedere dag hetzelfde moet zijn. Als ik vandaag een mooie zalmmoot kan vinden kies ik die, als ik morgen een ander mooi product tegen kom dan kies ik dat. Ik ga liever voor mooie producten iedere avond dan dat ik alle avonden een gerecht moet maken met een zalm die misschien niet zo mooi is,’ aldus Chefkok Sascha. Kijk, daar houden wij van!
Winehouse Somm

Nergens eet je zo vers als bij Winehouse Somm

Grappig feitje is ook dat er geen koelcel aanwezig is. Hoezo alles kakel vers? De producten worden gehaald en meteen gebruikt. Stukje kaas bij je wijn? Dat kan zeker! Winehouse Somm is een sprookje voor de echte kaasliefhebbers zoals wij. De grote kaas plank op de bar vol heerlijk riekende kazen is een echte eyecatcher en daar wil je meteen een paar stukjes van bestellen.

Winehouse Somm, de plek voor een mooi wijntje

Terug naar de wijn, daar komen we tenslotte voor. Aan wijn geen gebrek hier, er is zo veel keuze. Op de kaart staan wijn soorten uit verschillende landen. Ons advies (en tevens het advies van de chef) kijk niet op de kaart, maar laat je verrassen. Hier werken wijnkenners dus met een aantal vragen die ze je stellen zoeken ze een wijn uit die bij jou past. Proef vooral en proef ook meerdere wijnen. Zo ontdek je welke wijn je lekker vindt. Je kunt hier wijnen bestellen per glas en per fles. Voor een glas wijn rekenen ze tussen de 4 en 8 euro. Dit zijn schappelijke prijze die we mede te danken hebben aan het feit dat Winehouse Somm niet in het drukke (toeristische) deel van Amsterdam ligt maar in een mooi en gezellig wijkje in Amsterdam West.
Winehouse Somm

Amy Winehouse

Nog een grappig weetje, wij vroegen ons af waar de naam Winehouse Somm vandaan kwam. Eigenaar en chefkok Sascha vertelde ons dat hij veel ervaring heeft in de horeca en hotel wereld. Hij heeft verschillende banen gehad over de hele wereld. Zo heeft hij gewerkt voor Gordon Ramsey en is hotel manager geweest. Toch ging zijn liefde altijd naar wijn en hij besloot voor zichzelf te beginnen. Niet meer de grote keukens en het hotel leven, maar een kleine plek waar mensen kunnen genieten van wijn en het gezellig hebben. Dat is immers het belangrijkste. Bij het woord wijn bar werd Sasha niet warm of koud en een restaurant was niet zijn intentie. Sascha luistert graag naar Amy…(je raadt het al) Winehouse. Dat moest het worden! Winehouse Somm, als afkorting van sommelier, waar Sasha veel ervaring mee heeft. Winehouse Somm bestaat nu bijna een jaar en zit al bijna iedere avond vol. Als dat geen goed teken is!

Ze zijn van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 4 uur ’s middags tot middernacht. En op zondag van 3 uur ’s middags tot 9 uur ’s avonds.

Zin in Pisco cocktails en Latin food? Ga naar Roses in de Reguliers! Benieuwd naar onze Top 10 cocktailbars van Amsterdam?