Duurzaam koffietje?

1 oktober was het Wereld Koffiedag en dit was dan ook het startschot voor de ‘Maand van de Koffie’ bij Albert Heijn. Wist je dat er wereldwijd meer dan 2 miljard (!!) koppen koffie gedronken worden? En dat Nederland behoort tot de grootste koffiedrinkers ter wereld? Wij drinken gemiddeld 18.600 koppen per jaar, wat neerkomt op zo een 4,4 stuks per dag. Ik trek dat persoonlijk écht niet want ik ben een beetje een ‘koffie pussy’ maar ik begin geen dag zonder een latte met havermelk. En helemaal sinds ik moeder ben, ik moét gewoon een lekker bakkie ‘s ochtends anders voelt de rest van mijn dag helemaal helemaal blegh. Maar nu was vandaar de vraag; wat is een duurzaam koffietje? En hoe duurzaam is joúw koffietje ‘s ochtends?
Wereld Koffiedag

Thuis barista of buiten de deur koffie drinker?

Ik moet eerlijk bekennen, de beste koffietjes drink ik buiten de deur. Ik heb zelf thuis een prima apparaat en door mijn Oatly haver barista heb ik de latte met royale schuimkraag waar ik zo van droom, maar om eerlijk te zijn, zijn ze thuis niet het aller lekkerst. Het liefst drink ik een cocos latte bij Benjis, een koffie verkeerd met sojamelk bij Bagels en Beans en ook de koffie bij Bukowski en Meatless District zijn favoriet. Maar ter ere van Wereld Koffiedag nodigde Albert Heijn mij uit om de “thuis barista” in mijzelf wakker te schudden en leerde ons een middag van alles over koffie, het zetten van koffie, de juiste hoeveelheden en wat voor soorten goede en eerlijke koffiemerken er te koop zijn. Super interessant, leuk en leerzaam.

Eerlijke koffie

Naar het schijnt is Nederland het land met de meeste koffie met een speciaal duurzaamheidslabel. Dat is natuurlijk iets moois en iets waar we trots op kunnen zijn, maar ik weet daar eerlijk gezegd te weinig van. Ik weet dat ketens als bijvoorbeeld Starbucks heel goed zijn in duurzaamheidslabels voor hun producten en veel fairtrade doen, maar het hele verhaal erachter kende ik eigenlijk niet van a tot z. Daarom ging ik ook graag in op de uitnodiging van Albert Heijn om samen met hen op een bijzondere koffie tour te gaan en alles te leren over het proces van boon tot product. Ik was benieuwd welke reis mijn koffieboon heeft afgelegd, welke koffie het best is voor mens en milieu en wat de verborgen impact is van ons koffie drinken en het antwoord op de vraag ‘hoe maak je nou eigenlijk de perfecte koffie thuis? was ik ook wel benieuwd naar. Maar het belangrijkst vond ik toch wel de vraag wat is nou voor thuis een echt duurzaam koffietje?
Wereld Koffiedag

Een echte thuis barista

Albert Heijn ziet dat steeds meer Nederlanders de luxe koffiebonen van koffiebarretjes en branderijen in huis halen. “Van alle koffie die we jaarlijks drinken, wordt 71 procent thuis gedronken en de rest buiten de deur. Oké ik hoor daar dus zeker niet bij, maar ik ken wel veel mensen die dit wel zo doen. Mijn ouders bijvoorbeeld vinden koffie drinken buitenshuis echt onzin. Terwijl mijn generatie (gatver wat klinkt dat oud) ‘een koffietje drinken’ de normaalste zaak van de wereld vindt. Toevallig heb ik altijd Perla koffie in huis. Hier heb ik ooit voor gekozen omdat ze flink in de bonus waren (ze zijn heel vaak 2+1 gratis en dan betaal je drie euro voor 22 cups!) en dus echt heel goedkoop en thuis bleek ik ‘m ook erg lekker te vinden. Daarna ben ik eigenlijk nooit meer geswitcht en eerlijk gezegd was ik verrast toen bleek dat Perla één van de meest duurzame en milieu- en mens-vriendelijke koffiemerken is van Nederland.
Duurzaam koffietje?

Een duurzaam koffietje thuis? Drink Perla!

Perla garandeert dat de koffie met respect voor mens en milieu verbouwd en geoogst is. Deze garantie kunnen ze geven doordat alle merken het UTZ -keurmerk dragen en vallen onder hun eigen Perla Future Coffee Project.

UTZ duurzame koffie garantie

Ik zie bij steeds meer merken het UTZ logo staan maar wat houdt dit nu exact in? Bij Perla leren boeren dankzij dit programma meer over betere landbouwmethoden, verbeteren zij de werkomstandigheden van de arbeiders en mede hierdoor kunnen ze goed zorgen voor hun kinderen en de natuur. Dat vind ik heel belangrijk, zeker nu ik zelf kinderen heb. En dit alles zorgt ervoor dat de boeren weer betere oogsten hebben waardoor ze weer een beter inkomen hebben en daarmee tegelijk ook betere vooruitzichten krijgen.

Extra duurzame koffie door het Perla Future Coffee Project

De UTZ garantie op een product is natuurlijk heel mooi, maar Perla gaat nog een stap verder met het Perla Future Coffee Project. Met dit project worden boeren ondersteund bij het ontwikkelen van klimaat resistentere koffieplantages en krijgen ze training om koffie op een duurzamere manier te telen. Dit komt de smaak en uiteindelijk de prijs ten goede maar ook de kwaliteit en het land en het milieu. Wil je meer weten over dit project? Klik dan hier.
Duurzaam koffietje?

Duurzaamheid en transparantie in de koffieketen

Ik heb ooit de film van Tony Chocoloneley gezien en toen realiseerde ik mij hoe belangrijk en complex tegelijkertijd de duurzaamheid en transparantie van zo’n product is. Het is gewoon bijna onmogelijk het 100% goed te doen. Maar net als ik, willen steeds meer mensen een eerlijk kopje koffie. Ik wil dat mijn koffie lekker smaakt en iedereen in de keten van boon tot bakkie goed wordt behandeld, betaald etc. Klimaatverandering zorgt naast alle andere hordes in de keten ook voor enorme uitdagingen in de keten van koffieproductie. Stijgende temperaturen en een veranderend regenpatroon bijvoorbeeld, zorgen voor een lagere koffieproductie en dus lagere opbrengsten.

Betere koffie voor iedereen

Steeds meer koffieboeren lijden onder de negatieve effecten van de klimaatverandering en hebben het moeilijk. Op het gebied van duurzaamheid en transparantie in de koffieketen zijn de afgelopen jaren belangrijke stappen
gezet en Albert Heijn zet zich samen met leveranciers – zoals Fairtrade Original – in voor een duurzame koffieketen die eerlijk en biologisch wordt geproduceerd en heerlijk smaakt. Het idee dat goede en eerlijke koffie meteen peperduur moet zijn geldt dus niet altijd, kijk maar naar Perla.
Duurzaam koffietje?

De verborgen impact van koffie

Het meest interessant vond ik de presentatie over de verborgen impact van producten en diensten en dan in dit geval vooral toegespitst op koffie. Wist je bijvoorbeeld dat 1 kopje koffie gemiddeld 140 liter water kost? En dat als je er dus 2 per dag drinkt mét melk je dus eigenlijk heel milieu belastend bezig bent? En dat de verborgen impact van een product als koffie juist enorm groot is omdat wij die niet direct zien of voelen? Waar gemiddeld 2500 liter water nodig is om één hamburger van 110 gram te produceren lijkt dit wellicht niet veel (het produceren van 453 gram hamburgervlees kost net zoveel water als 2 maanden douchen) maar toch vond ik het schokkend om te horen. (Bron: Peta.) We kregen na deze presentatie het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn mee en dat ben ik nu een beetje aan het lezen en bekijken. Ik vind het interessant om meer te weten over de verborgen impact van producten en wat die impact precies inhoudt en waar de impact zit en hoe ik mijn eigen gedrag hierin kan verbeteren of aanpassen. Ik ben totaal geen heilig boontje en ben helemaal niet zo super groen of milieu bewust maar ik wil niet mijn kop in het zand steken en mijzelf toch onderwijzen in dit onderwerp en kijken waar ík het verschil of kleine verschillen in kan maken. Je kan op haar website een hele leuke en leerzame test doen om je verborgen impact te checken. Ben jij ook benieuwd? Klik dan hier voor de test.
Perla duurzame koffie

Barista tips voor het lekkerste bakkie gewoon bij je thuis

Ben jij een echte ‘thuis barista’? Ik kreeg tijdens deze leerzame middag nog wat hele goede tips die ik graag met je deel:
1. Koop vers gebrande koffie in kleine hoeveelheden, want hoe korter je koffie bewaart des te beter de smaak behouden blijft.
2. Doe de koffieverpakking na openen in een luchtdichte, ondoorzichtige bewaardoos op een droge plek. Lucht en water (dat zuurstof bevat) betekent oxidatie, betekent smaakverandering.
3. Bewaar bonen op een koele, donkere plek.
4. Houd ze uit het zonlicht en weg bij warmte genererende apparaten

Het perfecte koffie recept

Waar ik eigenlijk altijd mee struggle zijn de verhoudingen en welk cupje ik nou het lekkerste vind. Ico van Rheenen van BOON Magazine (het koffiemagazine van Albert Heijn) heeft de recepten van de populairste koffies op een rij gezet zodat de ware thuisbarista in mijzelf straks helemaal los kan gaan.

Flat white, sterk staaltje koffie; ½ warme melk, ½ espresso. Over de grens kom je deze ‘koffie verkeerd’ – soms in net even andere varianten – ook wel tegen als een cortado, een Gibraltar of strong baby latte.

Americano, espresso maar dan anders; 1 deel espresso, 2 delen heet water | Aangenomen wordt dat de oorsprong van deze aangelengde espresso ligt in de Tweede Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten in Italië verlangden naar koffie zoals thuis.

Espresso; 30 ml. Wordt gemaakt door in 25 seconden, onder 9 bar druk, water met een temperatuur van 88-92 °C door 10 g fijngemalen koffiebonen te persen. Vandaar de naam espresso: ‘geperst’.

Cappuccino; 1/3 melkschuim, 1/3 warme melk, 1/3 espresso. Vernoemd naar de 16e-eeuwse afsplitsing van de Franciscaner monniken: de kapucijnen. Hun kledij vormde de inspiratie voor deze espresso-melkvariant. Met name de bruine puntige kappen van de gewaden: cappa in het Italiaans.

Filterkoffie; (tegenwoordig weer helemaal hipster) 55 g gemalen koffie op 1 liter water (ratio 1:18). Gemaakt met een koffiezetapparaat of met de hand, meestal met papieren, heel soms metalen, filter. Op de kaart te herkennen als batch-brew, drip, pour-over of slow coffee.
Boon Magazine Albert Heijn

De beste manier om melk te schuimen? Check het koffiemagazine BOON van Albert Heijn deze week daar staan alle tips in!
P.s. De koffie is nu flink in de bonus bij AH en Perla heeft weer de 2 + 1 gratis deal. Check ‘m hier.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Albert Heijn.