Vegetarisch happen – deze restaurants door heel ‘t land gaan ervoor

Was je tot een jaar of tien terug vegetarisch – laat staan vegan – dan kon je je best weleens vergeten voelen als je uiteten ging. Want ‘hallo’ waar zijn de vega(n) opties? De volgende restaurants door tout Nederland snappen dat vleesvrij uiteten gaan zoveel meer is dan de portobello’s en geitenkaasjes. Niet dat ze puur en alleen vega opties op de kaart hebben hoor, maar de keuze is er in ieder geval reuze. Vega lekker!

DeDAKKAS - vegetarische restaurants

DeDAKKAS in Haarlem

Je kunt ‘t dak op – letterlijk dan hè. Safe the best for last lappen we aan ons laars, want we kunnen het wel van de daken schreeuwen hoé leuk DeDAKKAS in Haarlem is. Dus dan doen we ook. Gevestigd op het dak van een oude parkeergarage, daar waar ze verantwoord ondernemen in hun vezels hebben zitten. Alle partners, alle leveranciers hebben hetzelfde groene doel voor ogen: goed doen voor mens, milieu en natuur. Naast dat je hier de hele dag door lekker kunt eten (van ovenomelet met Nori tot flaguettes, roodbaars en… de Dutch Weed Burger), wordt je getrakteerd op een uitzicht van jewelste – over de stad én rondscharrelende kippen, kruiden en meer.

LOCALS in Arnhem

Soms (en net iets vaker dan dat) is het lekker om de Randstad achter je te laten en de natuur in te duiken. En al dat natuur snuiven, maakt hongerig. In coming… LOCALS in hartje Arnhem. Dat is om de hoek van de Veluwe een van dé plekken om aan te schuiven. Aan dit adres doen ze aan vertical farming: ze kweken groenten en fruit in gestapelde kweeklagen. Hartstikke hip en heel lekker. Op je bord? Oer-Hollandse gerechten met een culinair karakter. En dan is de service ook nog helemaal on point. Doen, deze!

Botanica Den Haag

Botanica in Den Haag

Botanica Kitchen, Garden & Bar is de vaste culinaire stek van het allurerijke hotel Voco The Hague. In 2022 hebben ze zichzelf – onder leiding van topchef Bas Hoog (achter de pannen gestaan bij o.a. Le Cirque, Niven* en Fred**) – opnieuw uitgevonden. Wie de beste man langer volgt, weet dat hij goed gaat op koken met Hollandse ingrediënten. Als het even kan uit het seizoen. Bij Botanica kookt team Hoog volgens de 80/20-regel (hé die kennen we): 80% van het menu bestaat uit groenten, 20% uit proteïnen (van bonen tot vis). En omdat groenten moeten ‘zwemmen’ serveren ze er prachtige duurzame en zelfs veel vegan wijnen bij. Met en zonder alcohol. Gaat dat proeven!

INNSiDE by Meliá

Hotel INNSiDE by Meliá

Uitkijkend over Neerlands zakendistrict, neergestreken in een imposante toren pal naast station Amsterdam Zuid en oog voor de natuur – het ‘strakke interieur met sfeer’-hotel INNSiDE by Meliá weet duidelijk hoe we ze het liefst zien. Met een bijenkorf op het dak, biologische extraatjes op de kamer, oog voor groen op je bord en een no-go voor vervuilende fossiele brandstoffen gaan ze waar mogelijk voor groen. En voor wie nog niet overtuigd was van hun groene kunnen wordt het nu wel, want in 2020 is het overkoepelende Meliá Hotels International tot meest duurzame hotelgroep van Europa uitgeroepen. INNSiDE by Meliá, onthoud die naam.

Consious Hotels in Amsterdam

Oke oke, het is niet één adres, het zijn er gelijk vier, maar dit is gewoon ook zo’n knallend goede hotelgroep. Planeetvriendelijk als de beste en eco-sexy tot en met. Hotel Westerpark is 100% gasvrij en draait op windenergie, alle meubels zijn tweedehands of van gerecyclede materialen gemaakt, ze besparen op elk mogelijke manier water, serveren 100% biologisch en vegetarisch eten en zijn ze gewoon ontzettend leuk! Oh, en zet gelijk restaurant Bar Kantoor in Consicous Hotel Westerpark op je lijstje. Geen dank!

The Lemonman & Neni in Amsterdam

Cocktails? Cocktails! Bij The Lemonman zit je gebakken als je van cocktails én Moeder Aarde houdt. Hier krijg je je cocktail namelijk met een biologisch afbreekbaar rietje geserveerd, drogen ze het fruit waarmee ze je sapje garneren (slimme truc om fruit langer houdbaar te houden), maken ze poedertjes van het residu en gebruiken ze kikkererwtenvocht om schuim mee te maken. Kikkererwten? Ze horen bij het knappe Oost-Mediterrane familierestaurant Neni waar er veel met kikkererwten wordt gekookt (en het vocht overblijft). En zo is de cirkel rond. Bij zijn, is meemaken!

Greens in the Park - vegetarische restaurants

Greens in the Park Den Haag

Terug naar de hofstand en wel voor Greens in the Park. Dit biologische restaurant gaat het liefst met alle verse groenten en kruiden uit hun eigen biodynamische zorgmoestuin (da’s nóg een stap verder dan bio) aan de kook. Met de seizoenen mee-eten, daar zijn ze van. Van dinsdag tot en met zondag kun je hier van 9:00 uur tot 18:00 uur ontbijten en lunchen. Ze organiseren regelmatig thema-avonden, zodat je ook ‘s avonds geen genoeg van ze kunt krijgen. En zodra je weet dat al het geld dat jij in ‘t laatje brengt ten goede komt aan Stichting Tuinen van Greens waar vrijwilligers samen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben werken, dan wil je er al helemaal als de wiedeweerga heen. Pure liefde voor dit concept!

In Kannen en Kruiken in Breda

Breda is leuk. Weten we al langer. En in ‘t Brabantse doen ze ook heel hard mee met groen doen. Een lekkere leukerd in deze categorie is In Kannen en Kruiken (zeg gerust IKEK). Daar is precies niks aan gelogen. Veel vegetarische en vegan gerechten hier op het menu: van sandwiches tot wentelteefjes en alles er tussenin. Geniet er binnen of buiten in de stadstuin van. Doén!