Gardenbistro Oriole Amsterdam

Memorabele avonden hoeven niet aan de andere kant van de wereld te worden gemaakt. Soms kan je ze al just around the corner creëren. Dat werd maar weer eens bewezen bij Oriole, de nieuwste mediterrane aanwinst van Amsterdam. Gelabeld als ‘gardenbistro.’ Zo’n hidden gem die je het liefst voor je zelf wil houden. Super lekker eten, knusse ambiance en easy-going crew. Douze points!
Gardenbistro Oriole Amsterdam

Gardenbistro Oriole Amsterdam is me er eentje

Hip, hip, hooray Amsterdam is er een grand dame rijker: Oriole. Gevestigd in het Sofitel Legend The Grand Amsterdam. Een flinke mond vol. Jazeker, het gigantische hotel aan de Oudezijdse Voorburgwal waar de crème de la crème van de (inter)nationale showbizz heeft gelogeerd. En waar menigeen van dagdroomt om eens in te checken. Dat kan! Nou ja, dat inchecken voor sweet dreams is misschien moneywise een iets te ver-van-menig-bed-show, maar binnenwandelen voor een middag of avond uit bij Oriole is dat zeker niet. Bij de entree krijg je gelijk het gevoel van een avondje uit zijn. Alsof je zojuist een hidden gem hebt ontdekt waar je eens lekker kan gaan uittunen.

Oriole, voor alle pluimage
Gardenbistro Oriole Amsterdam

‘Oriole’, een naam waar over is nagedacht. Het is geïnspireerd op de gelijknamige zangvogel Oriole, wat ‘gouden’ betekent. Orio-, le, le. Een zangvogel die met haar flair op allerlei speelse manieren in de look and feel terugkomt. Voor de gardenbistro staat deze zanggrage vogel symbool voor hun motto ‘feel free.’ Zo’n culinaire spot waar je je zo vrij als een vogel kan voelen dus. Waar je even uit de dagelijkse sleur kan stappen. En nee, je hoeft hier niet opgedoft of chique de friemel aan te schuiven. Lekker komen zoals jij bent. Het is per slot van rekening niet het chique, met een Michelinster bekroonde Bridges, de andere culinaire knapperd van The Grand.

Verwacht Mediterrane gerechten in een easygoing setting. Het is niet alleen een mooi streven van Oriole, het is echt zo. Niets aan gelogen. Ook wat betreft die gardenbistro dekt het de lading. Waar je ook kijkt, zie je planten, planten en nog meer planten. En ook de eerste associatie bij een bistro van charmante, fraaie hoekjes is gecovered. Om het nog niet over de grootse binnentuin te hebben. Een plek die nu even in winterslaap is, maar waar het personeel een en al lofzang over uit. Wat is het hier leuk!

Mediterrane cuisine in the lead

Oriole

‘Cocktailtje ladies?’ Oké, de toon is gezet. Daar zeg je geen nee tegen. Maar ja, waar ga je dan voor. ‘Doe maar iets fris en zoets, verras me maar.’ Voor je het weet heb je een verrassingscocktail voor je neus, met een glaasje rum – van 63% on the side, hellooo – en een huisgemaakte Bellini tasting. Dat is nog eens een binnenkomer. En dan het menu. Een menu vol Mediterraans lekkers, waarbij er geen onderscheid tussen voor- en hoofdgerecht wordt gemaakt. Dat wordt dus lekker mixen en minglen! Credits voor chef de cuisine Raoul Meuwese en z’n keukenbrigade. Verse ingrediënten, eerlijke smaken en vooral veel liefde. Van Bourgondiër tot vegetariër, voor ieder wat wils.
Gardenbistro Oriole Amsterdam

Wat er op het menu staat? Wat denk je van friet met truffelmayo en geraspte Parmezaanse kaas. Alles behalve cheesy! Of de saffraanrisotto met gegrilde courgette, een vissige Taglierini, parelhoen met cavolo nero en truffelgnocchi, rode biet van de Josper. Goede wijn of cocktail erbij, en je bent zo een paar uur zoet. Over zoet gesproken. De dessertkaart is ook bellissimo.

Oriole

Oriole is geen eendagsvlieg. Dit is een hotspot – wat zeg ik – de culinaire jackpot die je echt zelf moet gaan ervaren. Ik heb er een van m’n beste hospitality ervaringen van 2019 gehad. En nu hoor ik je denken: ‘Waarom?’ Het is de total package. De gezellige sfeer, het verrukkelijke eten en het personeel. Het personeel is super sympathiek, en wil je oprecht een fijne middag of avond uit bezorgen. Go, go, go for it en reserveer gelijk een tafeltje,  jij slimme vogel!

Photocredits: Yaron Jansen