Homemade Dim Sum

‘Dim Summen’ op zondag is bijna een traditie aan het worden. Waar we voorheen altijd ergens gingen eten, hebben we vorig weekend geëxperimenteerd en zijn we zelf de keuken ingedoken. Om eerlijk te zijn… heb ik geholpen met de boodschappen maar de rest is allemaal door de BF gedaan. Lucky me!

Zaterdag ochtend gingen we naar de Wah Nam Hong Superstore in Duivendrecht (De Flinesstraat 24). Een ervaring an sich! Overal de lekkerste Aziatische dingetjes, van verse gemberthee, kroepoek in duizend verschillende soorten, spekkoek, Aziatisch servies, houten stoompannetjes en alles wat je nodig hebt om welk Aziatisch gerecht dan ook te koken.

Wij gingen voor dim sum. Gevuld met o.a. garnalen, buikspek en gember.
Ik scoorde ook hele coole grote soepkommen dus we besloten om ook een Haa Kaauw soepje te maken. Bij Wah Nam Hong kan je ook allerlei soorten ingevroren dim sum kopen, wij kozen de luxe variant en die was echt lekker. Niet zo lekker als de zelfgemaakte, maar dat is logisch.

Wat heb je nodig voor het maken van Siu Mai dim sum?
2 bakjes garnalen (zonder schil, ik gebruikte gewoon cocktail garnalen)
1 eetlepel bakpoeder
1/2 pond varkensvlees zonder bot (wij hebben speklapjes gebruikt, dit is het makkelijkste)
2 ons varkensvet (dit heb je al bij vette speklapjes) anders buikspek kopen
1/4 theelepel witte peper
1/2 theelepel zout
2 theelepels maizena
2 theelepels Shaoxing wijn (Chinese rijstwijn)
1 theelepel sesam olie
1 theelepel extra vierge olijfolie
1/2 theelepel klein gesneden verse gember (ik kocht bij de groothandel een potje met verse gember)
1/2 theelepel suiker
1 pakje extra donne wonton blaadjes
1 grote peen (dun gesneden voor de topping)

Ok. Dit lijkt veel, en klinkt lastig maar écht het valt reuze mee!

Hoe maak je het?
Doe de garnalen in een kleine schaal en bedek ze met koud water en roer hier met een spatel de bakpoeder doorheen. Zet deze dan in de koelkast voor een minuut of 30. Daarna spoel je de garnalen schoon met koud water en droog (deppen) je ze met een stuk keukenrol.

Dan gaan de garnalen in de mixer zodat ze in kleine stukjes worden gehakt. Dan doe je de garnalen in een grotere kom en doe je het varkensvlees en het buikvet in de mixer en zorg je dat ook deze klein wordt ‘gemalen’ (dit ziet er een beetje vreemd uit, als een roze papje). Daarna doe je de garnalen en het varkensvlees bij elkaar in de kom.

Doe alle ingrediënten nu bij elkaar en mix dit met een spatel tot een geheel. Zorg dat de kruiden etc. goed verdeeld zijn over het vlees.

Daarna zet je de vulling weer een minuut of 30 in de koelkast.
IMG_6590
Dan is het inpakken geblazen!
Leg één wonton papiertje op de palm van je hand. Doe een eetlepel van de vulling in het midden van het vierkantje. De tegenovergestelde hoeken breng je naar elkaar toe en duw langzaam de vulling in de goede vorm. Als je de dim sum extra wilt garneren dan doe je wat kleine stukjes geraspte wortel op het ‘dakje’.

Dan is het tijd om te stomen. Leg een stukje bakpapier op de bodem van de stomer of zoals het inrestaurants vaak gedaan wordt een stuk bananenblad (dat kan je ook bij Wah Nam Hong kopen) en leg hier de dumplings op. Zorg dat het water goed kookt en laat het doosje ongeveer 7 minuten dicht dan zijn ze klaar.
IMG_6591
En dan is het wachten… Na een minuut of 8 zijn de dim sums wel klaar (hangt af van de grootte) maar check af en toe even hoe het gaat en of ze goed zijn.
IMG_6596
De dumplings kan je ook in de soep doen. Wij hebben deze variant ook met alleen garnaal gemaakt en hadden vooraf dus een lekker Haa Kaaw soepje. Voeg er wat baby paksoi aan toe en wat sambal naar eigen smaak. Smullen maar!
Recept Dim Sum
Zo zag de eerste lichting eruit, je begrijpt ik werd helemaal enthousiast. Nu maar hopen dat het ook zo goed zou smaken. Bij de eerste hap wist ik het, we have a winner!! Yes, wat was dit goed gelukt!

Het weekend erop zijn we direct weer aan de slag gegaan. Verschillende variaties hebben we gemaakt met onder andere Iberico pork en truffel. Heerlijk!

Dat is het leuke van dim sum je kunt zoveel experimenteren als je zelf wilt.

Geen zin om zelf de keuken in te gaan?
Ga dan eten bij HappyHappyJoyJoyGeisha of Oolong die hebben zalige dum sum!