ELA Restobar haalt Mediterraans tafelen naar de Jordaan

Is het een restaurant? Is het een bar? Het onlangs geopende ELA Restobar in de Amsterdamse Jordaan eet liever van alle twee de culinaire walletjes. Vanaf lunch- tot bedtijd zijn ze er om het je naar de zin te maken. Kom d’r in!

Nieuw en o zo vertrouwd

De bekendste volksbuurt van ons land, de Jordaan, wordt gekenmerkt door gezelligheid. Precies dát probeert (en weet) het gloednieuwe ELA Restobar in haar knusse stekkie te vangen. Vinden doe je ze sinds eind 2023 op de hoek van de Elandsgracht (snap je gelijk waar ‘ELA’ van is afgeleid) en de Eerste Looiersdwarsstraat. Ben je uitgeshopt in een van de leukste straten van de stad, dan kun je hier vanaf het middaguur voor een lunch met lekker Italiaans bakkie cappuccino aanschuiven. Meer in om voor een borrel of avondhap neer te strijken? Kan ook! Zoals op-en-top Jordanese koning van ‘t levenslied, Johnny Jordaan, al zong: “Een pikketanussie gaat er altijd in.”

ELA Restobar interieur

“Restobars zijn al enige tijd in opkomst in de stad, maar wat de stad al jaren mist is een plek die voor een buurt weer voelt als thuiskomen. Een plek waar mensen samenkomen om niet alleen heerlijke drankjes, lunch- en diner gerechten te delen, maar ook ideeën, gedachten en emoties. Met vrienden, kennissen en wildvreemden”, aldus de initiatiefnemers van ELA Restobar. “De Jordaan leent zich uitstekend voor dit concept. Geïnspireerd op de Mediterrane tafel, is dit nog uniek op deze locatie. Een plek waar de locals en bezoekers ‘van buiten’ zich altijd thuis voelen. Hier is iedereen een graag geziene gast.”

Menu vol temperament, kleur en smaak

Over de kaart: Mediterrane klassiekers met een twist du chef. En die chef is niemand minder dan Teun Dikkers. Een bekende in de Amsterdamse scene, want hij heeft onder andere in de keuken van het chique Bridges en het charmante Morgan & Mees gestaan. Met z’n bord aan ervaring zit het dus wel snor. Doe daar een schep passie voor culinaire geneugten uit de Mediterranée, eigen creativiteit en veel pure, duurzame ingrediënten bij, en het menu van ELA staat als een huis.

ELA Restobar food Amsterdam Jordaan.

Op het ‘all day food’-menu broodjes, bites en borden om te delen (want ook dat is ELA: shared dining). Geen fixed 3-gangenmenu of dito wijnarrangement, gewoon hoe jij en je medetafelaar(s) het het liefst hebben. Van een jamón ibérico plateau of burrata met pistache en pesto tot sardines uit blik, hamachi met dille en Caesar salade met ansjovis.

ELA Restobar limoncello

En omdat vis (of vlees of vega) moet zwemmen, is er ook met de drankkaart flink uitgepakt. Gecopypastet zoals ze het leven onder de Mediterrane zon vieren. Eén ding staat buiten kijf: het is er dankzij de gemoedelijke setting, het zeer lekkere eten en het sympathieke personeel goed toeven. O, en die limoncello van de foto hè, da’s een paradepaardje om sowieso te proeven.

ELA Restobar
Elandsgracht 45 Amsterdam
Openingstijden: woensdag, donderdag en zondag van 12:00 tot 01:00 uur. Vrijdag & zaterdag van 12:00 tot 03:00 uur.