DeDAKKAS Haarlem

Wat krijg je als je het gigantische dak van parkeergarage De Kamp en een duurzaam horecapaviljoen in de blender doet? Tadaaa, rooftop hotspot DeDAKKAS. Ontbijten, lunchen, borrelen en dineren met een waanzinnig uitzicht over de Haarlemse binnenstad. Wat een charmeur!

DeDAKKAS: ‘Je kan het dak op’
DeDAKKAS Haarlem

Het is even zoeken naar de ingang, maar een rondje om de parkeergarage en zes verdiepingen met de lift of benenwagen verder is ‘ie daar: DeDAKKAS, voilà. Een enorm grote, knappe kas met mega terras. Dat geeft na zo’n grauwe, grijze garage zonder enige bravoure een wow-effect. DeDAKKAS is zo’n plek die je van horen zeggen kent, want anders loop je ‘m niet al banjerend door de winkelstraten toevallig tegen het lijf. En juist dat hidden gem aspect is top!

De masterminds achter dit horecapaviljoen zijn de van origine architect Dennis en horecaman Jeroen. Twee supersympathieke heren die bruisen van enthousiasme, puurheid en ambities. Gooi je er 5 cent in, dan komt er een euro uitrollen. Love it! Een concept dat in 2014 begon als jongensdroom. ‘Hoe supertof zou het zijn om hier een horecagelegenheid te bouwen.’ Een paar jaar later werd die ver-van-hun-bed-show door een steengoede crowdfundactie in één klap werkelijkheid. En zo gingen daar na jaren van strijd, keukentafelsessies, ontwerpen en voorbereidingen in de zomer van 2018 de deuren van de transparante kas met gewaagd ontwerp open. Je kan je voorstellen dat de mannen het van de daken schreeuwden.

DeDAKKAS doet niet aan poeha
DeDAKKAS Haarlem

Waar ze vooral in de Amsterdamse horeca nog wel eens pretentieus kunnen zijn – moet je van houden -, zijn de twee ondernemende heren lekker dichtbij zichzelf gebleven. Verwacht een op en top stedelijke plek met een groene randEen laidback plek waar je terecht kan voor een koffie tot speciaalbier. Waar ze lokaal, seizoensgebonden eten serveren. Waar het in de zomer extra goed vertoeven is op het gigantische terras. Waar de 80/20-regel in the lead is. En waar men niet vies is om een toko duurzaam te runnen.

Op het menu staat voor een ieder wat wils. Van landbrood met gerookte zalm tot een hotdog van Brandt&Levie gemaakt van 50% vlees en 50% biet. Of wat dacht je van de pompoenburger vergezeld met Friethoesfriet? Deze heeft het zelfs – als niet mega fan van vegetarische burgers – weten te schoppen tot een spot in m’n top 3. Bij DeDAKKAS heb je bingo: top uitzicht, lekker eten, goede ambiance en een oprecht vriendelijke crew.

Steek die maar in je zak
DeDAKKAS Haarlem

Ze waren nog geen half jaar open, of het vakblad Entree Magazine had DeDAKKAS met de ‘Dare Devils Award’ bekroond, de prijs voor beste nieuwkomer in horecaland. Een prijs dat ze volgens de jury te danken hadden aan het gedurfde concept, het onuitputtelijke uithoudingsvermogen en de mooie duurzame toekomstplannen. En dan hebben we het nog geen eens over hun creatieve en culturele events gehad. Speciale aandacht voor de foto’s van Haarlemse fotografen die door de hele kas hangen. Van jong tot minder jong talent. Van aanstormend talent tot meer gevestigde fotografen. Na drie maanden worden de werken, naar eigen zeggen, op een ludieke wijze geveild. Gevalletje moet je bij zijn.

And before you go go neem dan even een kijkje bij de kippen buiten. Jazeker, kippen voor kakelverse eieren. En dat is pas het begin, want in de toekomst willen ze een moestuin gaan aanleggen waar de etensresten uit het restaurant als compost worden gebruikt.
Enthousiast geworden? Reserveren doe je hier.