Box Sociaal: brunch & diner the Aussie way

All the way from Down Under neergestreken in ons eigen Amsterdam: de Australian style brunch en diner café Box Sociaal. Bekende naam? Kan kloppen! Sinds alweer vijf jaar vind je ze aan de Plantage Middenlaan, overburen van Artis. Omdat het concept zo in de smaak valt, kon een nummer twee niet uitblijven. En zo is daar, na een zoektocht van 1,5 jaar, Box Sociaal Jordaan.

Box Sociaal Jordaan is een idee van de twee reislustige, huisgenoten en vrienden Alex Than Aye en Yudhi Srinivasan. Na een rondreis door Europa waren ze spontaan smoor op de levensstijl hier en verruilden ze niet veel later wereldstad Sydney voor een andere wereldse stad: Mokum. Want, naar eigen zeggen, zou hier de all day brunch-cultuur van de Aussies heel goed uit de verf komen. Very socia(a)l van de mannen.

Box Sociaal Jordaan Amsterdam founders

Buiten de deur thuiskomen

Nadat het horecaduo met hun hele hebben en houwen in Nederland landde, duurde het slechts een kleine negen maanden, voordat Box Sociaal in Oost opende. En nu mag pretletter nummer twee aan de familie worden toegevoegd. Totale verrassing is de uitbreiding niet als je weet dat wij Nederlanders graag de touwtjes in handen hebben om te bepalen of we ‘s middags ‘ontbijten’ of ‘s ochtends ‘lunchen’. En van comfort food houden. En van topkwaliteit. En van een community vibe.

Yudhi Srinivasan: ‘In Australië is de gemeenschap enorm belangrijk en voor ons is dat niet anders. Voor Australische begrippen is Amsterdam klein, bewoners hebben recht op hún plekje. Wij zijn daarom van het begin af aan uitgegaan van onze buren. Als die niet bij je willen komen eten, dan doen we iets niet goed. Brunches en diners zijn ons beproefde recept voor good times. Daarmee willen we mensen samenbrengen. Vandaar onze naam.’

Alex Than Aye vult zijn goede vriend aan: ‘Als chef-kok heb ik een enorme passie voor producten en als het op kwaliteit aankomt doen we geen concessies. Ook niet op de kwaliteit van de service. Mensen stappen ergens binnen voor het eten, maar komen terug omdat ze zich welkom voelen. We hebben het geluk inmiddels over een heel hecht team te beschikken dat dit als geen ander begrijpt en ons Box Sociaal-gedachtegoed op alle fronten vertaalt naar een neighbourhood hangout waar de buurt ook écht graag komt en zich thuis voelt.’

Lokaal op z’n lekkerst

Eerlijk is eerlijk, in het begin kwam het de heren niet aanwaaien. In het bijzonder niet als het om de producten ging. Duurzaam en lokaal waren twee van de specs. Ze hadden er nogal een flinke kluif aan om producenten te vinden die aan hun hoge kwaliteitsstandaard voldeden. En wat doe je als je niet vindt wat met jouw eisen matcht? Juist, dan duik je zelf de keuken in. Dit maakt dat maar liefst 75% van alles huisgemaakt is. Van burgerbroodjes tot ketchup – dat proef je!

Box Sociaal Jordaan Amsterdam Australian all day brunch

Gastropub met bloody good comfort food

Door met de menukaart die bolstaat van de bekende en onbekende comfort food rugnummers. Vooral die tweede categorie spreekt moi aan. Want, laten we eerlijk zijn, hoe vaak schuif je niet ergens aan en kun je de menukaart haast uittekenen. Ook hartstikke lekker hè, af en toe terugvallen op gouwe ouwe gerechten, maar soms (zeg gerust vaak) wil de innerlijke mens verrast worden. En dat doet Box Sociaal.

Van brunch tot dinner o’clock schuif je hier voor een goed bord comfort food aan. Veel vega of vega te maken. Om je een idee te geven enkele namen om mee te brunchen: van Kims taco’s met buttermilk fried chicken tot shak attack-shakshuka en sticky dadel pudding pancake. En voor ‘t avondeten: van honey roasted carrots (op wortels knabbelen krijgt een hele nieuwe definitie) tot halloumi fries, Braziliaanse zwarte bonenstoof en Koreaanse rijstcakes met groenten. Natuurwijn, speciaalbiertje, mocktail of cocktail erbij en je leeft voor een ochtend / middag / avond als een God in Frankrijk. Hartje hartje!

Box Sociaal Jordaan Amsterdam Australian comfort food

Goed. Wat het ook mag worden, je wordt verrast door comfy gerechten die je nog niet kende. Of in ieder geval niet zo fantástisch goed kende (die accent aigu lijkt overdreven, is volledig terecht). Leest dit al als een trein voor je, dan wordt het nog beter, want de kaart wisselt ook nog eens minimaal twee keer per jaar, waardoor er altijd weer een reden is om aan te schuiven.

Box Sociaal Jordaan Amsterdam Australian all day brunch

‘Zal wel een pittig prijskaartje aan hangen’, vraag je? Als je als concept eters wilt samenbrengen en hen een heerlijke tijd gunt, dan houd je het op een zeer schappelijke € 35 voor 3-gangen. Maak van het aantal gangen beter ‘2,5’, want het kan goed dat de toet (lees: grote jongens die warme chocolademousse, karamel-rabarber crumble compote en pumpkin spie cheesecake!) niet helemaal opgaat, aldus een XXL-zoetekauw. Nou, dan gaat-ie toch mee in een doggie bag. Kun je er gelijk nog iets uit het assorti ingeblikte huisgemaakte sauzen of cocktails voor thuis bij doen, zodat je signature lekkers van de Aussie-stek altijd thuis uit ‘t keukenkastje kunt trekken.

New in town

Als hekkensluiter een klapper van een nieuwtje, want… Box Sociaal is voortaan niet alleen in 020, maar ook in 010 up and running. Deze zomer zal het gebeuren. Zelfde concept incluis een giga terras met zonpositie. Lang verhaal kort: het horecaduo is nog lang niet uitgespeeld om heel Holland met Australisch comfort food te verwennen. Thank you, mates!

Box Sociaal Jordaan
Bloemgracht 47, Amsterdam
Donderdag t/m maandag open van 09:00 – 22:00 uur
Dinsdag en woensdag van 09:00 – 15:45 uur (brunch-only)