Voeding als zonbescherming, dit is wat je het best kan eten

Het is juni. De maand dat we met z’n allen weer meer buitenshuis mogen ondernemen. Met social distancing, dat wel. Ergens een vorkje prikken? Check. Borrel op terras? Check. Hallelujah, wat is dat fijn! En wat zijn we op de redactie blij dat we je binnenkort weer kunnen voorzien van je dosis ‘daar-wil-ik-naartoe-spots.’ Maar voor nu nog even terug naar het terras. Want wat boffen we met al die 8’en en 9’s als weercijfer. Miss sunshine laat zich vaak van haar goedgehumeurde kant zien. Dat betekent smeren, smeren, smeren. En…eten, eten, eten. Het is namelijk zo dat je ook van binnenuit extra voorzorgsmaatregelen tegen UV-schade kan treffen. Aangezien eten al-tijd een goed idee is en wat extra zonbescherming op z’n tijd nooit geen kwaad kan, hebben we 5x sun-kissed voeding voor je op een rij gezet. Bon appétit!

Zonbescherming, meer dan smeren alleen

Die zon op je snoet, wie houdt er nu niet van? Zonaanbidder of niet, we kunnen simpelweg niet zonder die bups zonnestralen. Vitamine zonlicht is een mooi pluspunt voor je gezondheid. Het is namelijk de allerbelangrijkste bron van vitamine D, en daarmee een enorme immuun- en energy booster. Alles met mate, dat geldt ook voor zonnebaden. Nu wil het geval dat ons velletje al snel iets meer dan een beetje zonnestralen opvangt. Zonnestralen vol UVA- en UVB-straling. Gelukkig kan je je daar (grotendeels) tegen beschermen met zonnebrand. Smeren is het devies. Maar de zonbescherming hoeft ‘m niet alleen te zitten in zonnebrandcrème. Je kan namelijk ook een beschermingslaagje van binnenuit opbouwen. Een extra beschermingsfactor. En dat zit ‘m in bepaalde voedingsstoffen. Eetfanaten klaar, eten maar!

Wortelsap als zonbescherming

#1: Oranje boven met wortels

Wortels. De knaloranje knakker die al sinds grootmoederstijd tot in den treure werd gegeten om een gezonde teint te krijgen. En om bruiner te kunnen worden. Vroegâh begonnen ze daarom al net voordat de zonnige seizoenen van start gingen met het wortels happen. Ze zitten namelijk boordevol carotenoïden. Voor de zoetekauwers onder ons, met een carrotcake per dag ben je er (nog) niet. Onderzoeken tonen aan dat het risico van zonnebrand wordt verminderd wanneer je dagelijks 400 ml wortelsap drinkt. De cijfers liegen er niet om. Drink je namelijk dagelijks zo’n oranje juice weg, dan kan dat maar liefst voor 45% minder zonschade zorgen.

#2: Gezonde blos? Ga voor rood

Rood is de kleur van…groenten die je in je koelkast wil hebben. Rode pepers tot vuurrode paprika, tomaten tot dé zomerkoning: aardbei. Die rooie rakkers kunnen er wat van als natuurlijke zonbeschermers! Dat hebben ze te danken aan het hoge lycopeengehalte, een supersterke antioxidant die vrije radicalen kapotmaken. Ze gaan de battle aan met dat wat ons lichaam kwaad doet, zoals de UV-zonnestraling.

Even terug naar die tomaten, want die verdienen toch wel een erevermelding. Want wat blijkt? Volgens onderzoeken zou het eten van 40 gram tomaten(puree) per dag ervoor zorgen dat je tot wel 40% minder rood wordt, en daarmee minder snel verbrand. Zo uit het knuistje aan je dagelijkse target komen, hoeft niet als je je bedenkt wat een alleskunner ‘ie is. Van snacktomaatje bij de lunch tot cherry(tomaatje) on top bij de pasta en smakelijke pizzabelegger. Enfin, je snapt dat je er zo aan zit.

#3: Oh la la, pure chocolade

Say whut?! Jaarlijks eten we er met z’n allen gemiddeld zo’n vijf kilo van – uitschieters zoals ondergetekende daargelaten -: chocolade. Man man wat heeft deze guilty pleasure veel in z’n mars: van het geluksstofje worden we blij. Maar er is meer goed nieuws. Pure chocolade kan je namelijk ook perfect als extra zonbescherming gebruiken. Dit verslavend lekkere goedje zit bomvol flavonoïden en polyfenolen. Weer van die antioxidanten waar je lichaam de strijd tegen de zon mee kan winnen. Onderzoekers zeggen dat je al aan 20 gram per dag gedurende drie maanden genoeg hebt om je huid tegen miss sunshine te beschermen. Primaaa te doen, niet? Weet wel dat je er niet komt met de Côte d’Ors en Milka’s van deze zoetsappige wereld. Denk eerder aan chocoladerepen met minimaal 70% cacao.

#4: Zonbescherming met Astewattes??

Astaxantine is de naam. Een powerhouse waar je het fijne van wil weten. Een antioxidant met superkrachten. Op deze manier kan je van binnenuit een schild opbouwen tegen de schadelijke UV-stralen. Van origine zit het onder andere in zalm, maar om nou dag in dag uit dat lichtroze, spartelverse visje te eten – laat staan als je vega(n) bent, wordt wat veel van het goede. Gelukkig zijn er genoeg voedingssupplementen met Astaxantine op de markt.

#5: Veiliger zonnebaden met vitamine C en E

En last but zeker not least, zijn daar nog vitamine C en E. Twee easygoing vitamines die je er goed bij kan hebben om te voorkomen dat je last krijgt van zonnebrand, en die de schade aan cellen kan beperken. Vitamine C – een huidondersteunende voedingsstof – zit onder andere in veel citrusvruchten en koolsoorten. Vitamine E maakt ons lichaam niet zelf aan, en kan je bijvoorbeeld halen uit een boterham met pindakaas, amandelen, plantaardige oliën, granen en een melange aan verse groenten.

Voeding als zonbescherming dus. Extra zonbescherming. Heel gezond en fijn al die antioxidanten, maar met een groentesmoothie of -shotje achter je kiezen betekent het nog niet ongegeneerd de zon induiken. Het is een mooie extra zonnefilter van binnenuit waar je echt nog naast hoort te smeren. Doe je dat, dan geldt dat de zonnebaadmodus ‘aan’ mag. Zonse!