Ubud

image

Ubud is het bekendste dorp in Midden-Bali maar ook een van de leukste. De naam Ubud is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat medicijn betekent. Als je van Seminyak doorreist naar Ubud dan voel je je echt in Bali. In niks lijken deze 2 steden op elkaar.
Waar Seminyak vooral hip is en trendy en luxe uitstraalt, is Ubud kalm, rustig, cultureel en knus.
Ubud is gewoon het echte Bali. Ubud is groen, puur en er hangt een heerlijke vibe. Ubud staat bekend om de traditionele hindoe-cultuur en dat merk je. Het trekt veel natuur lovers aan en extreem veel yoga freaks waar ik an sich niet zoveel mee heb, maarrrrr waardoor er wel allemaal super lekker healthy food cafe’s zitten!

image

To Do
Rijstvelden
Ubud staat bekend om de prachtige rijstvelden die langs de wegen opdoemen en zich tot ver achter de bergen uitstrekken. Een absolute must is dus om een motorbike te huren en gewoon te gaan toeren. Dit kan natuurlijk ook met een taxi maar op de scooter zie je veel meer en kan je helemaal je eigen route bepalen en verdwalen in de kleine locale dorpjes.

Shoppen
De hoofdstraat van Ubud is de Jalan Raya Ubud met heel veel kleine leuke winkeltjes waar je allerlei souvenirtjes en prullaria kunt scoren. Maar hier zitten ook mooie winkels waar je echt goed kunt shoppen. Jurkjes, broeken shirts en schoenen. Ubud is stukken koeler dan bijvoorbeeld Seminyak dus shoppen is hier sowieso veel relaxter.
Jl Hanoman is ook een goeie shoppingstreet. Hier heb je allemaal leuke kleine boetiekjes met echt mooie spullen.

Tempels
Ubud heeft onwaarschijnlijk veel tempels. De ene nog mooier dan de ander en sommige stellen (sorry) niet zoveel voor. Het Puri Saren Agung paleis wat ook op de Jalan Raya Ubud zit is een van de bekendste tempels waar Balinese dansgroepen elke avond optreden. Dit is een heel spektakel dus zeker de moeite waard!

image

Pasar Ubud
De markt in Ubud begint s’ochtends en duurt tot ongeveer een uur of 17.00 dus het beste is om tegen het einde van de middag hierheen te gaan want anders is het echt te warm. Op deze markt kan je van alles kopen. Sieraden, jurkjes, broeken, doeken, tassen, vliegers, kunstwerken, souvenirtjes en nog veel meer. Handig om hier in een keer je slag te slaan zodat je de rest van de vakantie niet meer opzoek hoeft naar cadeautjes.

Monkey Forest
Super leuk om een keer te doen maar je moet echt oppassen. Deze apen zijn zo slim en snel voor je het weet pakken ze iets van je af. Je ziet ze ook echt kijken naar je handen of je iets eetbaars bij je hebt. Toen wij hier waren liep er een groep met zakjes chips (sowieso super stupid) maar goed. Deze meneer werd beroofd van zijn bril en de aap liet maar niet los (en bleef maar bijten in de bril) tot de gids van deze man de aap een zakje chips voorhield. En je gelooft het niet, de aap grist het zakje chips weg en gooit zo de bril terug naar zijn kop!
Dus alle waardevolle en eetbare spullen in je tas en gewoon lekker rondwandelen en genieten. Het leukste is als de aapjes (als het erg warm is) de vijver in springen. Het zijn net mensen dan! Ze duiken en spartelen in het rond, helemaal te gek om te zien!
Monkey Forest Road, Padangtegal Ubud | Padangtegal, Ubud, Bali.

Cooking Class
In Thailand wilde ik dit al zo graag een keer doen maar elke keer kwam het er niet van. Nu in Bali stond dit heel hoog op mijn verlanglijstje. Ik ontmoette Sanne Meijboom, oprichtster van I Like Local en dit hele concept sprak mij meteen heel erg aan. Haar doel is leuke nieuwe activiteiten aanbieden voor allerlei soorten reizigers en dit door/bij/met locals te doen zodat ook zij hier ook wat aan kunnen verdienen.

image

Ik koos voor de cooking class in local village Rumah Desa. Dit was super leuk!! We werden opgehaald door onze gids, stopten even bij de locale markt (net de Albert Cuyp maar dan anders…) en kregen een rondleiding door hun dorp.
Het dorpje waar we zouden koken was heel mooi, de keuken super schoon en netjes en de staff die ons hielp super lief en vriendelijk.

image

We hebben een enorme rijsttafel gekookt en er werd ons echt goed uitgelegd hoe we dit ook in Nederland zouden kunnen doen en met welke producten wanneer we de juiste niet konden vinden etc. Heel handig dus!

Toen alles klaar was mochten we natuurlijk proeven en hmmmmmmmmm wauw wat lekker! We hebben het hele receptenboek meegekregen dus ik ga volgende week meteen aan de slag!

image

I like local biedt nog veel meer leuke activiteiten aan dus check de site!

image

Bars
Er zijn in Ubud talloze bars aan de kant van de straat. Wil je s’avonds nog ergens een drankje drinken dan is de Round Bar een leuke plek. Per toeval ontdekt en heel gezellig. Live muziek, lekkere hapjes en goeie cocktails en bekend om de pizza’s.