Een schoonmaak sprookje

Sinds Yuki in de fase zit dat ze ‘stiekem’ dingen uit de kast pakt, ermee onder de tafel gaat zitten, het op eet, op zichzelf of op de stoelen smeert of erger nog, haar broertje ermee bewerkt heb ik drastische maatregelen genomen. Alle snoep, koek en vaatwas tabletten in keurige potten in de kast en ook het schoonmaakkastje werd compleet uitgemest, aan inspectie onderworpen en op grote hoogte opgeborgen. Toen ik op de grond al die flessen keukenreiniger, allesreiniger, badkamerreiniger, dikke bleek, en chloor flessen zat te bekijken verwonderde ik mij over de troep die er eigenlijk allemaal in zit. Niet alleen schadelijk voor je kroost, maar ook voor diegene die er dagelijks mee poetst om nog maar te zwijgen over het milieu. We horen continue dat we minder moeten autorijden, minder vlees moeten eten, geen melk, eieren en kaas meer mogen nuttigen we onze vliegtickets moeten compenseren en weet ik het allemaal, maar hoezo heeft nooit iemand het over de liters schoonmaakmiddel die dagelijks door het afvoerputje verdwijnen?
Een schoonmaak sprookje

Chloor is goor

Dat wilde ik eens uitzoeken. Mijn zoektocht begon bij Google en daar leerde ik dat we dagelijks 116 liter afvalwater per persoon produceren in Nederland. Dat is dus ruim 42.000 liter afvalwater per persoon per jaar. En al dat afvalwater stroomt via de gootsteen in afvoerbuizen naar het hoofdriool. En dan? Dan komt het water bij één van de ruim 350 rioolwaterzuiveringsinstallaties die dit moeten gaan zuiveren. Dat is een heel proces en uiteindelijk wordt dan 95% van dit water gezuiverd en dat wordt weer geloosd in rivieren of kanalen. Een heel gedoe en haast onmogelijk om alle giftige stoffen uit dit water te kunnen krijgen. Waarom zorgen we er dan niet met z’n alle voor dat we het water iets minder verontreinigen? Dat kan dus blijkbaar heel gemakkelijk, want je moet gewoon ecologische schoonmaakmiddelen kopen en dat is toch niet de moeite lijkt me.

Leuk weetje trouwens: in de zuiveringsinstallaties blijft altijd restmateriaal achter (dit noemen ze rioolslib) en dit slib wordt vergist tot biogas en daarna weer omgezet tot groene energie. Nice.

Maar wist je trouwens dat reguliere schoonmaakmiddelen niet alleen slecht zijn voor het milieu maar vaak ook kankerverwekkende stoffen bevat? Jakkes. En in sommige schoonmaakmiddelen bepaalde conserveermiddelen en geur- en kleurstoffen zitten die de hormoonhuishouding kunnen verstoren? En ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken en je huid verouderen? Gatver, waarom gebruiken we deze troep eigenlijk? Dit is voor niemand goed. Niet voor jezelf of je hulp, niet voor het milieu en je wil al helemaal niet dat je kind haar broertje of zusje stiekem wast met dikke bleek of chloor. Na deze zoektocht was voor mij één ding duidelijk ik wilde alleen nog maar 100% biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen in huis hebben. Maar ze moeten natuurlijk wel goed schoonmaken anders krijg ik weer ruzie met mijn hulp. Die is namelijk erg van de oude stempel en dol op dikke bleek en chloor.
Een schoonmaak sprookje

Fan van allesreiniger

Ik ben zelf enorm fan van allesreiniger. Het heet niet voor niets alles-reigniger. Je maakt er in een handomdraai alles mee schoon, het glimt weer en doodt bacteriën. Wat wil je nog meer? Een allesreiniger zonder troep. In mijn zoektocht naar 100% biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen kwam ik te weten dat allesreinigers zo’n beetje álle slechte stoffen bevatten die er zijn. Maar het onmogelijke was wel degelijk mogelijk want ik ontdekte een hele hippe, gezellig gekleurde ecologische allesreiniger die óók nog in een 100% gerecycleerde fles zit. Wauw. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.
Een schoonmaak sprookje

Een schoonmaak sprookje

Er waren eens twee jongens, de ene heette Adam Lowry en de ander heette Eric Ryan. Eric was er van overtuigd dat mensen reinigingsmiddelen wilden die ze niet onder het aanrecht hoefden te verstoppen en er dus heel cool uitzagen en Adam wist hoe je ze moest maken zónder vervuilende chemische ingrediënten en zonder die heftige stank. En samen ontwikkelden ze een volledig assortiment aan ecologische huishoudproducten van natuurlijke oorsprong die krachtiger zijn dan een fles natriumhypochloriet én lief zijn voor mens en milieu. Meet the Method Brothers. Method is op dit moment één van de snelst groeiende bedrijven in Amerika en wil de hele wereld schoon laten maken met ecologische huishoudproducten. Like.
Een schoonmaak sprookje

Ecologisch verantwoord boenen

Method heeft 5 soorten flessen schoonmaakmiddel in vrolijke kleuren. Roze, oranje, groen, blauw en paars en alle flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Ze geven de voorkeur aan ingrediënten die afkomstig zijn van planten en elk product is ontworpen met de planeet in gedachten. Method is dus een biologisch afbreekbaar schoonmaakproduct wat beter is voor mens en milieu maar, ze gaan nog een stapje verder. Want Method is ook nog super knap!
Een schoonmaak sprookje

Knap schoonmaakkastje

Normaal zijn schoonmaakkastjes een wirwar van lelijke gele, rode en donkerblauwe flessen met schreeuwerige etiketten en lelijke poppetjes maar dat is nu dus ook verleden tijd. Mijn schoonmaakkastje ziet er tegenwoordig super stylish uit, maar ook de keuken is helemaal on fleek. Normaal hadden we naast de kraan afwasmiddel, handenwasspul en dat soort dingen van allerlei verschillende merken staan maar nu prijkt er een fles afwasmiddel met vogeltjes en vrolijke bloemen naast een fles blauwe Method handzeep en zo ziet de keuken er in één keer een stuk vrolijker en opgeruimder uit.

Breng de spa naar je douche

Grappig, vroeger vond ik de geur van chloor heerlijk en deed het mij denken aan een super schone badkamer. Nu werkt het eerder verstikkend en benauwend en als ik de badkamer heb gepoetst met de eucalyptus munt badkamerreiniger waan ik mij onder de douche net of ik in de spa in Bali ben. Grappig hoe geuren werken op het brein van de mens. Hoe het herinneringen naar boven brengt en gevoel van vrolijkheid met zich mee kan brengen.

Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en nu ook tijdens het schoonmaken meer rekening hou met het milieu. Want iedereen draagt tegenwoordig zoveel mogelijk zijn of haar steentje bij aan het milieu, maar je eetpatroon veranderen kan voor sommige nog wel eens lastig zijn. Maar hoe makkelijk is het om je schoonmaakkastje te vullen met deze ecologische schoonmaakmiddelen? Easy does it. So do it.

Benieuwd naar de ingrediënten in deze schoonmaakmiddelen? Klik dan hier. Oh, ze zijn trouwens te verkoop bij de Appie.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Method.