Schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs is het leukste wat er is. Warm inpakken, muts op, handschoenen, schaatsen geslepen, slee mee en gaan. Helaas is het in Nederland niet zo vaak zo koud dat we echt kunnen schaatsen. In het Oosterpark is de vijver voor het Park Café van Hotel Arena bevroren en daar spelen al dagen kindjes op het ijs. Super leuk natuurlijk, maar er gaat niets boven schaatsen of sleeën op het ijs middenin de natuur.

Schaatsen op natuurijs Ankeveense plassen

Gisteren zijn we naar Ankeveen gereden. Daar heb je prachtige wandelroutes om de Ankeveense plassen en daar ligt de Ankeveense ijsbaan. We waren hier nog nooit geweest dus zijn gewoon op de bonnefooi naar Ankeveen gereden zonder te weten waar we uit zouden komen. Middenin het dorpje Ankeveen zagen we een weiland waar allemaal auto’s geparkeerd stonden en waar continue mensen met schaatsen richting het bos liepen. Hier moest het zijn. We betaalden 3 euro aan de boer van het land en mochten de hele dag blijven staan.

Wandelroutes en erwtensoep in Ankeveen

De natuur rondom de Ankeveense plassen is waanzinnig mooi. Je kunt hier heerlijk wandelen en nu er overal ijs ligt is het nog leuker. Schaatsende kindjes, vaders met de slee op het ijs en er was zelfs iemand met een kite op schaatsen. De zon scheen volop en er was nauwelijks wind dus het was echt een perfecte dag. Na een paar uur hebben we een biertje gedronken en erwtensoep gegeten bij een echt oud Hollands café Het Wapen van Ankeveen. Het was alsof je een andere wereld in stapte. Een echt bruin café met pooltafels, alles van hout, heerlijk warm en knus en overal gezinnen in schaats kleding. Vaders drinken bier, de kids warme chocomelk en iedereen boven een kom warme erwtensoep. Heerlijk!

De schaatsvereniging waarschuwde wel dat het ijs niet helemaal goed was door de aanhoudende zon en doordat het niet continue vriest maar dat weerhield eigenlijk niemand. Het kraken van het ijs en het schuren van de schaatsen is een heerlijk geluid. Al vond ik het soms toch wel een beetje eng als je al die barsten zag…