Naar Thailand met kids

Eigenlijk vanaf onze vakantie naar Bali met Yuki leef ik toe naar onze volgende ‘grote vakantie’. Dit jaar zouden we niet naar Bali met kids gaan maar werd het naar Thailand met kids. En dan letterlijk kids, want in Bali zat Ravi nog in mijn buik (ik was toen 23 weken zwanger) en nu gaan we met Yuki, Ravi én baby 3 in de buik (29wk) naar Thailand.

Naar Thailand met kids
Naar Thailand met Kids

Deze vakantie naar Thailands met die twee kleintjes gaat in de boeken als één van de mooiste meest dierbare vakanties uit mijn leven. Wat hebben we genoten. Niet normaal. Thailand is zo mooi, zo kindvriendelijk, zo warm (letterlijk en figuurlijk) en zo goed te bereizen. Echt ideaal met kids. Die hebben dan ook zo genoten van alle aandacht, de hele dag zwemmen, de coolste kidsclubs, leuke uitjes, tochtjes en gewoon de hele dag samen zijn en leuke dingen doen. Een babymoon naar Thailand kan ik dan ook echt aanbevelen. Ik zou wel iets vroeger in de zwangerschap gaan dus tussen de 20 en 28 weken want dat reizen met een pens van dik 31 weken is echt een stuk ongemakkelijker. Maar goed uiteindelijk ben je dat ook zo weer vergeten, maar je bent gewoon iets minder fit en flexibel met zo’n pens.

Handige tips voordat je een vakantie naar Thailand met kids boekt
naar thailand met kids

Plan je route

Normaal als we een verre reis boekten gingen we de coolste plekken af op internet en keken we gewoon wat het gaafst was, waar we de mooiste dingen konden zien en doen en hoe dat te bereizen was. Hoe ver, hoe lang, dat boeide allemaal niet en was ondergeschikt aan hoe cool. Ik bedoel in drijvende hutjes slapen in Kanchanaburi op de River Kwai en ‘s ochtends gewekt worden door de olifanten; dat wil je toch? Boeie hoe ver je daarvoor moet reizen. Maar met kids is dat toch wel anders. Ook boekten we nooit de hele reis vooruit en zagen we daar wel wat we verder deden maar de stress van geen chill hotel vinden met kinderen wil je echt niet dus ik zou dit nu van te voren allemaal wel vastleggen en regelen. Je moet al aan zoveel denken… Maak het je vooral dus niet te moeilijk!

Dit keer pakten we het bepalen van de route dus toch wat anders aan. Op het moment van vertrek zou ik namelijk al dik 28 weken zwanger zijn, dus hoe relaxed is heel veel reizen en verkassen met 300 graden, 2 koters, 2 koffers en een dikke pens? Niet heel relaxed… Vandaar dat we besloten om ‘maar’ 3 plekken uit te zoeken en niet telkens zoals in Bali na drie of vier nachten te verhuizen. Ook leek het ons handiger om met een privé chauffeur en gewoon een chille bus te reizen in plaats van met een binnenlandse vlucht of trein, dus ook dat pakten we iets makkelijker / luxer aan. Achteraf was dit ook echt helemaal top, want alle ritjes tussen de hotels en plekken waren max. 3 uur en de kids vielen telkens een paar uur in slaap en we konden tussendoor stoppen voor een boodschap, ijsje of een plas pauze. Helemaal top.

Skip Bangkok

Wat ik mij van te voren bedacht is dat ik eigenlijk Bangkok wilde omzeilen. Ik herinner me namelijk dat die eerste 2 nachten daar toch niet zo top zijn, iedereen is nog moe, ander ritme, wennen aan de hitte en dan die mega drukte daar. En ‘opgesloten’ zitten met 2 kids in een hotel met rooftop pool leek mij niet de beste start van de vakantie. Of één nacht in Bangkok tukken en dan de volgende dag het hele circus weer inpakken voor een binnenlandse vlucht met weer vliegvelden en vliegtuigen leek mij niet echt een relaxed begin. En daarbij, hoe leuk of relaxed is Bangkok met 2 kleine kids? Ik wil daar struinen, uren shoppen, overal stoppen voor een hapje en een drankje, en met kids is dat gewoon niet te doen.
naar thailand met kids

Dus ik bedacht dat we met Emirates via Dubai zouden vliegen. Dan vlieg je eerst ongeveer 6 uur naar Dubai, dan heb je daar 2,5 uur even de tijd om rond te rennen, shoppen en even wat te eten en dan is het voor de kids al bedtijd en dan moet je nog 6 uur naar Phuket. Dat leek mij ideaal en dat bleek ook zo want het eerste deel van de vlucht (Nederlandse tijd van 11:00 tot 17:00) was dus de dagvlucht en hoewel ik daar een hekel aan heb, vooral met een kind van Ravi’s leeftijd die alleen maar wil ontdekken, rondlopen, kijken, andere mensen lastig wil vallen en niet langer dan 10minuten ipad kan kijken, viel het alles mee. Hij heeft 1,5 uur getukt en de rest van de tijd was het best te doen. Alle gezinnen zaten bij Emirates op de eerste rij en hadden dus echt extreem veel beenruimte, dus de kinderen konden prima op de grond spelen en hadden dus iets meer bewegingsvrijheid dan als je opgepropt zit op een normale rij. Ik zou sowieso als je zo’n reis gaat maken, never nooit bezuinigen op plaatsen / stoelen. Boek goed van te voren en zoek de meest relaxte stoel uit, want daar ga je zoveel profijt van hebben, geloof me.
buggy's bij emirates
Rond een uur of vijf voor ons, landden we op Dubai en konden we er even uit. Wij hadden de Yoyo mee die dus gewoon het vliegtuig in mag, maar echt niet normaal relaxed, Emirates heeft overal op het vliegtuig buggy’s staan die je gewoon zonder gedoe met muntjes of iets kunt pakken en meenemen. Yuki had halverwege geen zin meer om te lopen dus hup, die propten we ook in een buggy en wij konden even lekker rondwandelen. We aten royaal bij Mac Donald’s (daar had ik mij immers al dik 6uur op verheugd) en toen iedereen moe begon te worden konden we het vliegtuig weer in. Voor ons was het toen etenstijd Nederlandse tijd en ik vertelde Yuki dat we nog een klein snackje kregen, dan zouden gaan slapen en dan wakker worden in Thailand. Beide kids sliepen binnen een uur en moesten we wakker maken toen we al geland waren. Ideaal. Je landt dan op Phuket om 08:00 lokale tijd dus je kan meteen ‘de dag beginnen’.
transfer thailand met kids
Onze Tui hostess stond buiten op ons te wachten en het busje naar het eerste hotel stond al klaar dus we konden in één keer door. De rit naar ons eerste hotel het Robinson Club Khao Lak was ongeveer 2 uur en beide kids sliepen de hele weg. Wij konden lekker naar buiten kijken, een beetje doezelen en gewoon relaxen. In het hotel aangekomen waren we nog net op tijd voor ‘the late breakfast’ dus we zaten meteen in het ritme van daar.

Ik zou altijd aanraden om je eerste hotel meteen in de buurt van het airport te boeken, lekker aan het strand zodat je daar even een paar dagen heerlijk rustig kunt acclimatiseren en dan je reis verder oppakken. Dat heeft ons echt goed gedaan. De kids hebben 0 last gehad van de jetlag en allemaal zaten we direct in het Thaise ritme, heel fijn.

Onze Thailand reis route
naar thailand met kids

Ik had niet veel zin in allemaal binnenlandse vluchten want met kids heb je toch iets meer bagage en is alles toch wat meer gedoe en aangezien ik soort van hoog zwanger was en dit toch wel ook onze chill vakantie / babymoon moest worden leek het mij beter om 3 plekken te nemen die op een paar uur rijden van elkaar vandaan lagen. Ik vond de roadtrips in Bali echt super leuk, lekker uit het raam kijken, onderweg stoppen bij marktjes of watervallen en gewoon helemaal zelf doen wat je wil en wanneer. Dus ik boekte een privé transfer tussen de hotels zodat we van het reizen ook echt een leuk tripje konden maken. Dit kan je via Tui overigens allemaal aangeven, ze hebben een Family Life Concept (dat heet tegenwoordig Tui Blue) en daar hebben ze allemaal mega luxe en super kindvriendelijke hotels voor je geselecteerd. Echt ideaal en het bespaart je een hoop uitzoek gedoe.

De hotels
Robinson Club Khao lak thailand

Robinson Club Khao Lak
We begonnen onze vakantie in het Robinson Khao Lak Resort. Dat is een super de luxe resort op ongeveer anderhalf uur rijden van Phuket airport en het staat bekend als één van de meest kindvriendelijke resorts zonder lelijk of echt zo’n kinderparadijs te zijn. Dus je kijkt niet de hele dag tegen gekleurde schreeuwerige glijbanen aan, maar de kids ontbreekt het aan niets. Hier hadden we vol pension en dat was zeker voor de eerste paar dagen helemaal relaxed. Je hoeft gewoon echt nergens aan te denken, kunt drie keer per dag aanschuiven en het eten was echt top. ‘S ochtends heerlijk vers fruit, pannenkoeken, heerlijk Duits brood (wel 20 soorten), goed beleg, vers gebakken eieren, echt alles hadden ze. ‘S middags en ‘s avonds hadden ze elke keer een ander thema en je kon elke middag zelf poké bowls maken (zo lekker!!) maar ook dim sum of Thais eten, pizza en friet was er natuurlijk ook, lekkere pasta’s en genoeg toetjes om moddervet terug te komen…
Eten robinson club khao lak
Elke avond was er ook nog kinderdisco of een andere show dus aan entertainment geen gebrek. Het complex is super groot en als je ver van het restaurant af zit kan je de receptie bellen en komen ze je halen bij je huisje met een golfkarretje. Ideaal voor een zwangerella als ik. We kregen hier een free upgrade naar een pool villa met 2 slaapkamers en een gigantische woonkamer van dik 210m2 dus deze eerste week was als een droom. ‘S ochtends met het golfkarretje naar het ontbijt, de hele ochtend zwemmen met de kids in het zwembad, schelpjes zoeken op het strand, dan door naar de lunch en dan rond twee uur als Ravi ging slapen gingen we terug naar onze pool villa en ging ik een beetje werken en een klein tukje doen met Ravi en Bo en Yuki zwommen in hun blote kont in ons eigen zwembad. Ideaal.
robinson club khao lak
Na het slaapje gingen we meestal naar het strand en eindigden we de dag met cocosnoten en Chang biertjes in de zitzakken op het strand. Daar zag je de zon zo mooi in de zee zakken, niet normaal. Dan met z’n alle eten, 20.45 kinderdisco en nog een drankje en om half 10 lagen de kids in bed en konden wij nog even chillen of een drankje drinken in onze tuin. Echt een perfecte eerste week.

Wil je meer weten over dit hotel? Check dan de complete review hier of lees het artikel met de meest kindvriendelijke hotels in Thailand. Direct de prijzen checken bij Tui? Klik dan hier.

Centara Grand Krabi
Naar thailand met kids
Na ons weekje Robinson namen we een busje naar Krabi (dit is ongeveer drie uur rijden) en dan moet je nog een klein stukje met de boot, want ons hotel lag middenin een cliff dus hier kan je alleen per boot komen. Dit hotel was ook echt geweldig en weer op een heel andere manier. Het uitzicht was zo niet normaal mooi, het zwembad was zo gaaf, de kamers waren gewoon goed en netjes, maar je kunt ook echt niet normaal super de luxe private pool villa’s huren. Dit was ons eerste hotel waar we maar één slaapkamer hadden en dat hadden we eigenlijk nog nooit gehad. Ik wist niet exact of dit zou werken en of we dit chill zouden vinden maar Yuki en ik hadden een eigen ‘meiden bed’ en Ravi en Bo hadden een groot tweepersoonsbed en een baby cot voor Raaf. De eerste paar nachten vond ik het heel gezellig en wakker worden en slapen met Yuki vind ik echt heerlijk, maar je bent al de hele dag alleen maar met de kids in de weer dat mijn voorkeur toch wel echt uitgaat naar 2 slaapkamers. Zodra de kids sliepen zaten wij nog even op het balkon, of we vielen met hun in slaap en dat was ook heel lekker maar iets meer qualitytime samen vind ik toch wel lekker.
Naar thailand met kids
Ook dit hotel was mega kindvriendelijk zonder dat je daar als volwassene ‘last’ van hebt. Het is iets hipper dan het Robinson waar we voorheen zaten, er hangt een wat jongere sfeer, meer muziek, meer restaurants waaruit je kunt kiezen en heel veel leuke mensen die we hebben leren kennen. De kidsclub hier was echt top, jammer dat deze meestal vanaf 3 jaar zijn en je dus altijd nog Ravi hebt, maar dat is ook voor hun eigen veiligheid. Ik heb met Yuki Kerstkoekjes versierd, cupcakes gemaakt, chef kok mutsen geschilderd en nog wat leuke activiteiten gedaan. Voor deze activiteiten betaal je omgerekend tussen de 8 en 10 euro maar gewoon met hun spelen bij de kidsclub zelf is gratis.
kidsclub thailand centara grand krabi
De restaurants bij Centara waren trouwens echt top, er zat een super goede Japanner met goddelijke sushi, een heel mooi authentiek Thais restaurant, een hippe beachclub met Thaise gerechten en echt heerlijke pizza’s, gezonde wraps en salades en pasta’s en ze hadden een grill restaurant. We hebben hier elke avond en middag echt top gegeten. En als ik eerlijk ben, vind ik in een restaurant eten toch net wat leuker dan elke avond een groots buffet.
diner centara grand krabi
pizza in thailand

Na een weekje hier gelogeerd te hebben gingen we weer richting Phuket, want de terugvlucht naar Amsterdam vertrekt heel erg vroeg. Dus dan wil je niet te ver van Phuket airport zitten, want anders wordt het alsnog een nachtelijk gedoe en begint iedereen moe en chagrijnig aan die lange reis en dat vind ik niks. Ik had heel veel vooroordelen over Phuket want ik dacht dat het een soort van Kuta zou zijn maar het viel ons alles mee. En daarbij zijn we het hotel nauwelijks uit geweest want Yuki is voor nog geen 3 Magnums het zwembad uit te krijgen en het hotel was echt van alle gemakken voorzien dat het ook niet echt noodzakelijk was om eropuit te trekken. Meer info over dit hotel? Check het artikel met de meest kindvriendelijke hotels in Thailand en daar vind je veel meer info en foto’s!

Marriot Beach Merlin Phuket
naar thailand met kids

We logeerden hier in het Marriot Merlin bij Patong Beach en hoewel ik eigenlijk meer van kleine boutique hotels hou, is dat in Thailand toch een stuk moeilijker dan in bijvoorbeeld Bali. Er zijn bijna alleen maar hele grote hotels en met kids is dit toch vaak in dit geval een betere keuze. Ook qua deals zit je in grotere hotels beter. Tui heeft echt heel vaak mega voordelige all in pakketten. Vroeger dacht ik altijd dat Tui niet echt hotels in het luxere segment had, maar daar ben ik flink van teruggekomen na deze vakantie. Tui heeft naast budget opties ook de crème de la crème van de hotels in het meest luxe segment en vaak dus met hele aantrekkelijke prijzen. Op Curacao kwam ik daar vorig jaar Kerst al achter toen we bij het Baoase zaten. Zo niet normaal relaxed en over de top luxe. Het Marriot in Phuket was best een groot hotel, maar het voelde nooit groots en ongezellig aan. Bo kon daar helemaal los met boksen, ik dronk er elke dag 3 cocosnoten en ook hier deden ze heel veel voor de kinderen. Elke middag rond 3 uur werd er een gigantisch luchtkussen opgeblazen en zodra Yuki dat zag was ze er niet meer weg te slaan. Er zit een leuke beachbar bij waar je tot zes uur pizza’s kunt bestellen en ze hebben een heel goed Italiaans restaurant, een buffet restaurant en een restaurant waar je van alles kunt bestellen. Wil je meer weten over dit hotel? Lees dan hier de hele review.
naar thailand met kids

Kerst en Oud & Nieuw vieren in het buitenland
Kerst vieren in Thailand

Wij vierden Kerst en Oud & Nieuw dit jaar in Thailand en veel mensen vroegen zich op Instagram af of je het Kerst gevoel niet mist in zo’n tropisch oord en ik kan je maar één antwoord geven en dat is: nee. Het gaat hier met Kerst helemaal los. Overal staan levensgrote Kerststallen, ik heb wel 8 Kerstmannen gezien, hele arre sleeën met lichtgevende rendieren, overal lagen ingepakte cadeaus en stonden Kerstbomen compleet versierd. Elke avond waren er Kerstdiners, overal kreeg je de mooiste Kerstkoekjes en snoepjes bij, echt een waar spektakel maken ze ervan. Het laatste hotel, het Marriot daar kwamen we net na Kerst aan en het was net of je winterwonderland in stapte. Zo veel versiering en zoveel moois en zoveel lichtjes echt waanzinnig. Met Oud & Nieuw was er een te gek gala diner met optredens, muziek, dans acts, bands, een gigantisch buffet, geweldig vuurwerk en overal spelletjes voor kids. Yuki’s eerste Oud & Nieuw in Nederland zal een flinke tegenvaller zijn na dit feest hahaha.

Reistips voor een te gekke vakantie naar Thailand met Kids
naar thailand met kids

Reizen blijft vermoeiender met kids, maar er zijn echt een paar life hacks die je even moet weten of ontdekken om het jezelf (en de kids) zo relaxed mogelijk te maken. De ene vakantie is de andere niet en ik moet af en toe ook schakelen, uitproberen of ontdekken maar dat vind ik ook wel leuk. De eerste keer skiën met kids bijvoorbeeld dat vond ik best spannend. Wij hadden nog nooit een auto vakantie gedaan en begonnen direct met de meest uitdagende: skiën. Maar ook dat viel uiteindelijk mega mee. Dus met twee koters en hoogzwanger naar Thailand moet ook lukken toch!? Als je er maar een beetje positief in blijft zitten en samen echt een team vormt en niet meteen gaat stressen dan heb je het ergste al gehad. Echt! Ik deel hieronder een paar tips die ik echt essentieel acht en aangezien wij nooit problemen hebben tijdens het reizen, de kids altijd goed slapen en eten en we nooit echt terror vluchten of iets hebben moeten er toch een aantal tussen zitten die werken. Want ook onze kids zijn gewoon ettertjes en geen wonder travel kids dus ook zij misdragen zich wel eens en ook Bo en ik kijken elkaar wel eens aan met zo’n blik van ‘dit doen we echt nooit meer’ maar stiekem valt het altijd heel erg mee.

Boek een chille (nacht) vlucht

Oké dit is wat mij betreft een echte een no brainer, maar hoe vaak ik wel niet dm’s van moeders krijg die hun reis begonnen om 01:00 ‘s nachts en uiteindelijk met een hysterische en compleet overprikkelde en oververmoeide baby aan boord zaten… Natuurlijk heb je niet altijd de perfecte keus qua vluchttijd ter beschikking maar ik zou er ten alle tijden rekening mee houden. Ik betaal liever 200 euro meer voor een directe vlucht of een vlucht die precies in het slaapje van de jongste valt dan dat we helemaal oververmoeid het vliegtuig instappen omdat ‘ie eigenlijk tijdens het inchecken moest slapen en toen teveel prikkels om zich heen had en dus wakker bleef en dus helemaal moe aan de reis begon met als resultaat dat ie misschien helemáál niet meer wil slapen, met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn wij gezegend met goede slapers maar ik denk echt dat als je met de tijden een beetje rekening houdt je het jezelf een stuk makkelijker maakt.

Wij vlogen dit keer voor het eerst met een overstap en deels overdag, dus ik was op het ergste voorbereid maar eigenlijk vonden we dit allebei heel chill. De eerste 6 uur zijn vol op de dag, dus Ravi slaapt dan zoals thuis zo’n anderhalf of twee uur. En dan heb je eigenlijk nog maar vier uur waar je ze moet entertainen. Dan ga je eruit, eet je even wat, iedereen naar de toilet en schone luiers, even rondrennen en weer door. Dan nog eens 6 uur maar dat is dus al na hun normale bedtijd (zo rond 20:00 NL tijd) en slapen ze dus allebei binnen een uur of anderhalf. We moesten Yuki echt wakker maken toen we het vliegtuig mochten verlaten dus dit was ideaal. Zo’n overstap kan dus best wel chill zijn. Helemaal omdat ik dat eten in het vliegtuig eigenlijk nooit eet en mij dus de hele reis verheug op de Mac op het vliegveld en Yuki het één groot feest vindt omdat ze frietjes mag eten dus iedereen werd hier wel blij van. Aanrader dus!

Naar Thailand met kids, hoe zit dat met die jetlag?
jetlag naar thailand met kids

Kijk, een jetlag is in principe onvermijdelijk, maar gelukkig heb je er allemaal last van en rond hetzelfde tijdstip. Maar gek genoeg had Yuki in Bali slechts één nacht (de tweede) dat ze van 01:00 tot 02:00 wakker was, en deze reis hebben beide kids 0 last gehad. Zo mega chill! We kwamen ‘s ochtends aan op Phuket en ze hadden dus (al is het kort) zeker 5 uur getukt in het vliegtuig. Toen nog bijna 2 uur in de auto en ‘s middags rond 15:00 hebben we  met z’n alle een mega chille powernap gedaan tot 17:00. Daarna nog lekker gezwommen, ‘s avonds gegeten en om 21:30 lagen we er allemaal in en werden we allemaal pas om 10 uur wakker de volgende morgen. We houden ons op vakantie eigenlijk aan ons slaap ritme zoals we dat in NL doen alleen verschuiven we deze wel vaak een beetje. Ik bedoel, het is toch vakantie, iedereen later naar bed, rustiger aan en vaak begint het eten in de restaurant pas om 19:30 dus dan moet je wel. Ravi slaapt thuis van 13:00 tot 15:00 en hier lieten we hem tussen 14:00 en 14:30 twee uur tukken en gingen we meestal pas rond 21:00 of 21:30 slapen. Dat werkte voor iedereen prima. De eerste paar dagen thuis waren wel iets lastiger, kids natuurlijk een heel ander ritme gewend en hele dagen naar de opvang ook wel vermoeiend dus Yuki stortte de eerste twee avonden echt om 18:00 in en werd dan rond 05:00 wakker en Ravi heeft wel een kleine week nodig gehad om weer in zijn normale 19:00 tot 07:00 te komen. Maar al met al, zou ik mij nooit laten tegenhouden door een jetlag. Echt bullshit. Zo erg is het ook weer niet en we hebben ook twee keer per jaar met wintertijd en zomertijd te maken en dat overleven we ook allemaal dus hup, de oceaan over!

Wat is handig om mee te nemen in het vliegtuig en voor op reis?

Ipad
In het vliegtuig kan je niet zonder een Ipad (liefst met koptelefoon) want de mensen om je heen worden anders helemaal gek van die irritante deuntjes. Gelukkig heb je tijdens die verre vluchten ook een tv in je stoel met coole films, maar voor de zekerheid zou ik toch altijd zorgen dat je wat leuke fimpjes op de Ipad hebt staan want er zijn onderweg vast meer plekken zonder internet en dan is het soms echt een lifesaver om iets te hebben waar ze rustig en stil (vooral stil haha) naar kunnen kijken.
Koek, snoep en snacks
Ik vind zelf dat mijn kids echt een stuk drukker en vervelender worden van troep zoals snoep en chocola dus ik probeer toch echt een beetje verantwoorde snacks mee te nemen waar ze zelf ook blij van worden. Yuki is dol op Nijntje koeken (don’t ask me why) dus onderdeel van de vakantie en vliegtuig voorpret is dat we die al een tijdje van te voren samen gaan kopen zodat we die in het vliegtuig kunnen oppeuzelen. Verder zijn ze beide dol op knijpzakjes (die neem ik in grote getalen mee want die zijn ook voor daar / onderweg echt fantastische reddertjes in nood) en ik neem dan vaak die paarse waar ook pompoen en zoete aardappel in zit, dan krijgen ze ook nog wat extra groente binnen. Rozijntjes doen het altijd goed, stukjes voorgesneden fruit van de supermarkt zoals die appel partjes in een zakje of een bakje blauwe bessen. Cracottes heb ik ook altijd bij me en wat Nakd repen met chocola. Ziet er helemaal chocoladereep achtig uit maar is stiekem dus best verantwoord. Ook pak ik altijd twee pasta bolo zakjes in van Ella’s Kitchen mochten ze het eten echt niet lusten of willen en toch honger hebben. Gewoon voor achter de hand, meestal niet nodig, maar ik wil niet het risico lopen dat ik met krijsende kinderen zit omdat ze honger hebben.
Kinderwagen
yoyo babyzen

Vorig jaar hadden we alleen 1,5 koffer bij ons en Yuki. Nu gaan we met 2 kids op reis, hoogzwanger en weer 1,5 koffer dus leek het ons wel handig om toch iets mee te nemen om in ieder geval 1 kind in te kunnen vervoeren als het te moe is of niet wil lopen. Maar wat? Een draagzak voor Ravi kan nog wel, maar hij is ongeveer net zo zwaar als Yuki en aangezien Bo al met de koffers sleept en ik een draagzak niet meer om kan met mijn buik leek ons een kinderwagen / buggy toch echt wel handig. In Bali is alles ook veel kleinschaliger en veel dichter bij elkaar en in Thailand leg je toch snel grotere afstanden af en valt er veel meer te lopen. Ik had al van verschillende vriendinnen gehoord dat de Babyzen Yoyo dé kinderwagen was voor in de stad of op reis. Hij weegt namelijk maar 6 kilo, mag mee in het vliegtuig als handbagage, je kunt de buggy met één hand in- en uitklappen en met één hand besturen, is super comfortabel voor je kleintje en je kunt ‘m dus als schoudertas heel makkelijk over je schouder hangen. Ik ben dus naar zo’n babywinkel gegaan en heb ‘m daar vergeleken met andere buggy’s en wagens en zag dat ‘ie ook nog eens gebruikt kan worden als je een newborn hebt. Ik koos voor de 6mnd versie want ik wilde deze Yoyo echt als buggy gebruiken maar het schijnt dat ze in Parijs allemaal met dit ding lopen omdat ‘ie zo knap, handig en compact is. Hij voldoet ook nog eens aan de Europese veiligheidsnorm EN 1888 en je kunt er een meerijdplankje bij kopen waar ze op kunnen staan én zitten. Wat trouwens ook wel chill is, is dat je alle bekleding gewoon kunt wassen, want je kan je voorstellen na 3 weken Thailand zag hij er alles behalve als nieuw uit… Maar dat is helemaal goed gekomen! Grappige is ook dat waar je ook bent, het cabine personeel meteen begint te roepen “Yoyo? Yoyo?” en als je dan braaf knikt mag je zo doorlopen.
Draagzak
Voor mij was dit nu hoogzwanger niet super handig, maar voor Bo was het af en toe ook wel chill om z’n handen vrij te hebben. Als je wil hiken of langere wandelingen wil maken, boottochtjes maakt of andere eilandjes bezoekt is het soms toch wel echt fijn om zo’n kleintje die nog niet zo stevig op z’n beentjes staat veilig en dichtbij je te kunnen dragen. Zo’n boot kan soms best tekeer gaan en Yuki is al 3 dus die kan zich goed vasthouden maar Ravi is net 1 dus die is een stuk minder stabiel. Zo’n draagzak neemt ook niet zoveel ruimte in, dus mocht je nog een plekje over hebben zou ik ‘m er zeker inproppen.
Wipper
Even nog een mega tip als je zoals wij met een newborn op vakantie gaat en je toch die hele kinderwagen mee moet nemen. Toen wij met de kids naar Curacao gingen was Ravi net 4 maanden en hij vond de wipper helemaal geweldig en ik weet nog toen we met Yuki in Aruba waren met die leeftijd het soms nog wel eens gedoe was om haar ergens neer te leggen. De vloeren zijn daar allemaal ijskoud, er waren niet altijd dekentjes of kussentjes en daarom was het soms nog wel eens gedoe. Ik ontdekte dat de wipper dus PERFECT in de bak van de kinderwagen past en aangezien je toch dat gigantische ding mee moet slepen kan de wipper zonder enig extra ruimte in te nemen gewoon perfect mee. Ravi zetten we elke ochtend in de wipper als we ontbeten op ons terras of als we met Yuki aan het zwemmen waren onder een parasol aan het zwembad. Zo kon ‘ie gezellig mee kijken en hoefden we ‘m niet zo alleen te laten. Echt ideaal. Dus ga je met een newborn op vakantie en neem je de hele kinderwagen mee? Prop die wipper er dan ook in! Écht je zult me dankbaar zijn ;-).
Luiers, doekjes en schone kleding
Ik laat het liefst niets aan het toeval over, dus het zal mij niet gebeuren dat er juist net in het vliegtuig iemand doorlekt of in z’n broek plast en ik dan niks bij mij heb. Al is het nog nooit nodig geweest, ik zorg altijd dat ik een klein setje schone kleding of ondergoed mee heb voor de kids. Ook denk ik goed na over wat ze dragen in het vliegtuig (laagjes) want als je aan komt op je bestemming dan is het natuurlijk heet, maar op het vliegveld en soms in het vliegtuig weer mega koud. Dus shirtjes, vestjes en vooral lekker comfortabele kleding.
Speelgoedjes
Wat ik ook meeneem, inpak of voor ze koop, ze spelen bijna nooit met de speelgoedjes die we mee hebben. In Bali had ik een autootje gekocht voor Yuki die ze op het vliegveld kreeg en waar ze letterlijk 3 weken mee heeft rondgelopen maar dat was denk ik een unicum. Dit keer had ik van de HEMA van die plastic dieren meegenomen (leuk om weg te geven aan locale kindjes daar, hufterproof, geen ramp als het kwijt raakt en niet mega duur en niet zwaar) waar ze af en toe een beetje mee speelden, maar niet echt. Chille is wel dat het mee in bad en in het zwembad kan, onverwoestbaar is en vooral de andere kindjes in het hotel het top vonden dus ze maakten er wel veel vriendjes mee.
Ik scoorde ook zo’n klein houten ‘visjes vangen’ spelletje. Ook leuk om daar een kindje blij mee te maken, licht, redelijk hufterproof en niet heel duur. Daarnaast nemen we altijd stiften, kleur en stickerboekjes mee en die worden als enige wel veel gebruikt met bijvoorbeeld uiteten. Bij ons zal je nooit een Ipad aan tafel aantreffen maar mogen ze wel spelen en kleuren. Ik had toevallig ook bij HEMA een leuk kleurboek met water gekocht, mega handig want Ravi kleurt ongeveer alles wat ‘ie tegen komt en dit pennetje kon je vullen met water dan dan krassen wat je wilde. Goeie tip dus! We nemen ook altijd een paar kleine voorleesboekjes mee maar in de praktijk gebruiken we die ook nauwelijks, de kids zijn einde van de dag zo moe dat ze direct in slaap vallen en meestal vertel ik verhaaltjes op vakantie. Yuki mag dan het hoofdpersonage bedenken (aan aapje, een hagedisje, een zeemeermin of een draak) en dan verzin ik daar een leuk verhaal omheen en voeg elementen of dingen toe van de vakantie. Soms een uitdaging, soms heel makkelijk en leuk haha.
Strandspullen en ballen en al dat soort rommel kan je gewoon daar kopen dus die zou ik zeker niet meeslepen. In Curacao stond bij elk hotel een grote bak met honderden speelgoedjes die je gewoon kon pakken en gebruiken dus sla je jezelf helemaal voor je kop als je het helemaal meesleept vanuit Nederland. En ook hiervoor geldt als ik op het strand of in het park aan kom met een tas vol speelgoed speelt het hele park ermee behalve mijn kids, dus ik ben daar ook een beetje mee gestopt als ik eerlijk ben. Maar vaak werkt het wel goed in contact maken met andere kids dus iets meenemen kan zeker geen kwaad. Maar je kunt ook schelpjes zoeken of steentjes bijvoorbeeld.
Uv Zwemkleding en bandjes

beach bandits

Je kunt natuurlijk goed smeren, maar in dit soort landen is een Uv pakje toch echt wel relaxed. En aangezien dit het enige is wat Yuki ongeveer draagt hadden we misschien wel 5 pakjes en 5 shirtjes van Beachbandits mee. Echt ideaal. Ook bandjes vind ik altijd wel fijn om gewoon mee te nemen. Dan kunnen ze in ieder geval direct het zwembad in en hoef je niet eerst op zoek. Voor Yuki hebben we altijd zo’n Paddle Jumper, Ravi had een iets meer baby formaat maar die vond ‘ie niet echt top. Dus we wisselden een beetje af en hij mocht soms ook gewoon met ons zwemmen in plaats van met een bandje. Hij was zo gek op van de glijbaan gaan en dat was totaal niet handig met dat grote ronde ding.

Hoe doe je dat met je bagage?
Bagage blijft een lastig punt op onze vakanties want ondanks dat ik echt een ster ben in inpakken en nooit meer meenemen dan 2 paar slippers en niet eens hakken of ander schoeisel, vindt Bo het nog steeds altijd teveel wat ik meeneem. In Thailand heb je het voordeel dat je overal en heel voordelig kunt wassen. Dus denk daaraan, dat je per week bijvoorbeeld 1 flinke was laat draaien en je dus niet 33 rompers mee hoeft te nemen. Ik loop eigenlijk altijd de hele vakantie in hetzelfde (oude) kloffie en trek af en toe voor een foto even wat leuks aan, maar meestal is het een simpel broekje met een shirt. En nu ik zo zwanger en dik was, paste ik toch niets dus mijn deel van de koffer was minimaal. Bo loopt ongeveer de hele dag in een zwembroek en een shirtje, dus ook daar hoef ik niet veel voor mee te nemen. De kids is toch een wat ander verhaal. Maar hou in gedachte dat je daar ook álles kunt kopen, wassen of regelen. We hebben drie weken alleen maar resorts aan het strand dus veel meer dan een strandjurkje en zwembroek hoeven ze eigenlijk niet aan. Dus veel luchtige kleding, shirtjes en gewoon mega veel uv shirts / broekjes (die van Beachbandits en Claessens zijn echt aller coolst en van mega goede kwaliteit) en zwempakken. Yuki wilde altijd meteen ‘s ochtends haar zwempak al aan dus daarover deden we een rokje of jurkje en klaar was ze.
claessens
Qua bagage kan alles dus eigenlijk wel in 1 koffer. Dan nog een draagzak (ideaal voor boottochtjes met de kleinste) of als Ravi moest slapen als we ergens heen gingen met een tour en de kinderwagen niet mee kon. Dan hadden we de Yoyo Babyzen voor het eerst mee en dat beviel echt gigantisch. Ik zat natuurlijk met die enorme pens en dan is een kind dragen in die bloedhitte of met koffers en kids slepen op een vliegveld niet heel relaxed. Ravi propten we dan zodra we het vliegtuig uit gingen (zo chill deze kinderwagen mag mee in het vliegtuig als handbagage) in de kar, Yuki liep zelf of zetten we op ons nek of op een koffer en zo bleef het slepen erg beperkt. Maak het jezelf gewoon zo makkelijk mogelijk. Ga niet uren op een bus staan wachten als je voor twintig euro meer met een privé taxi naar je hotel gebracht kan worden en boek een duurder ticket met relaxtere tijden. Dat zijn de kleine dingen die een reis als deze echt zoveel relaxter en makkelijker maken. En die paar euro is zoveel waard als daardoor iedereen relaxed en blij blijft. Want met 2 doodvermoeide kids in een propvolle, warme bus over hobbelwegen die nog eerst bij 10 andere resorts moet stoppen is toch gewoon hels? Wat ik na Thailand heb geleerd is dat je eigenlijk moet rekenen met 1 outfit voor 2 dagen. Ze dragen het namelijk letterlijk nog geen uur per dag (wel het meest linke uur want altijd met eten, maar als je een beetje op let….) Ik had voor Ravi 7 broekjes mee en 10 shirts en ik denk 8 rompers en ik geloof 3 van die zomerpakjes en dat was dus stiekem meer dan genoeg.

Luiers en andere baby benodigdheden?

In landen zoals Bali en Thailand heb je op elke hoek van de straat een farmacia, een supermarkt of een winkeltje waar je (zwem)luiers kunt vinden, billendoekjes zonder parfum, pakjes melk (ideaal voor als de melkpoeder op is) etc. Dus ook daar zou ik geen grote voorraden van meeslepen maar ik zou wel altijd op safe gaan en zorgen dat je in ieder geval de eerste 5 dagen door komt. In de praktijk heb je namelijk geen zin om meteen in de modus te schieten van ‘shit de luiers zijn bijna op’ dus is het chiller dat je gewoon een half pak of meer meeneemt. In Bali waren de zwemluiers op sommige plekken echt onbetaalbaar dus als je die hier in de aanbieding kunt scoren zou ik dat zeker doen.

Handig om mee te nemen vond ik…

Waar ik vroeger altijd die papieren slabbertjes kocht om mee te nemen, want dat leek mij zo handig, bleek dat bij Ravi natuurlijk helemaal niet te werken. Die gozer rukt net als Yuki alles direct los en zat elke avond helemaal onder. Ik kreeg van een vriendin laatst een siliconen slabbertje en dat is dus echt een mega mega mega uitvinding. Ik was hier altijd te gierig voor want sommige kosten wel 17 euro ofzo, maar na een aantal maanden ben ik er volledig van overtuigd dat ze elke euro waard zijn. Ik zou dus 10000% volgende trip 1 of 2 van deze slabbers meenemen. Dit scheelt je ook weer een hoop poetsen en boenen van de kleding en de grond ligt niet zo bezaaid (zo gênant af en toe) met etensresten want die blijven in dat bakje achter. Meenemen dus!
duukies beachsocks

In de categorie onmisbaar vallen bij mij strand / waterschoentjes. Er is er altijd wel eentje die zeurt over het koraal, de scherpe schelpjes of gedoe met uitglijden. Ik heb altijd beachsocks van Duukies en die heb je in allerlei hysterische prints en kleuren maar ook gewoon in leuke blauwe streepjes voor jongens en lichtblauwe unicorns voor meisjes. Ik ben zelf nooit zo van de gekke prints (panter is geen print dat is een basic) of afbeeldingen dus ik kies altijd een beetje een rustig exemplaar. Je kunt ze wassen, ze gaan heel lang mee en zijn dus ideaal voor op het strand of bij het zwembad. Yuki wil ze ook wel eens naar school aan in de zomer en Ravi heeft er de halve vakantie op gelopen dus je gaat er hoe dan ook gebruik van maken.

Wat trouwens ook heel handig blijkt, niet perse bij deze vakantie maar als je bijvoorbeeld twee weken naar Spanje gaat, is de step meenemen. Die kan je heel makkelijk uit elkaar halen en weegt nauwelijks iets en op de plaats van bestemming ga je dan veel makkelijker door leuke dorpjes heen met z’n alle dan lopend. Al steppend langs de boulevard, mee naar de bakker, scheuren over de camping etc.

Rondreizen door Thailand met kids of blijf je op één plek?
reizen door thailand met kids

Wij vonden het zonde om 3 weken op één plek te blijven maar wilden ook niet om de drie dagen verkassen zoals we in Bali wel deden. Hoogzwanger en met twee kids vond ik dat iets too much. We besloten dus 3 gave plekken uit te zoeken die op een paar uur rijden van elkaar (roadtrippen!!) lagen zodat we niet elke keer met een binnenlandse vlucht hoefden te gaan. Dan gaat er toch weer zoveel kostbare tijd verloren aan inpakken, naar het vliegveld, uurtje of anderhalf vliegen, inchecken etc. We wilden gewoon snel en makkelijk en op onze eigen tijden en tempo rondreizen. Privé vervoer kost geen drol in Thailand dus voor de kosten hoef je het ook niet te laten. Wij zochten über luxe hotels uit die mega kindvriendelijk waren zodat iedereen deze babymoon compleet aan zijn of haar trekken zou komen. Meer weten over de hotels? Check hier het artikel wat ik schreef over de meest kindvriendelijke hotels van Thailand.

Kidsproof hotels in Thailand
kidsproof hotels in thailand

We verbleven in drie verschillende hotels die allemaal vier of vijfsterren hadden en allemaal heel hoog stonden aangeschreven als kindvriendelijk en luxe. Deze eindejaars vakantie hadden we het hele jaar naar uitgekeken en aangezien ik heel binnenkort weer ga baren zullen we maanden daarna vast vermoeiend en roerig worden. Dus dit hadden we meer dan verdient! Qua hotels hou ik meestal meer van leuke, bijzondere en niet zo heel bekende boutique hotels maar in Thailand is dat echt heel lastig. In Bali heb je dat wel veel meer, maar Thailand is toch een stuk groter en veel plekken die aan de kust zitten hebben alleen grotere resorts. Nu is dat met twee kids totaal geen ramp want hoe meer service en hoe korter de weg naar het zwembad of het strand hoe beter. Deze vakantie stond vooral in het teken van het onszelf zo makkelijk mogelijk maken en we wilden terugkomen met het ‘Hillside Beach Resort‘ gevoel. Voor de mensen die daar geweest zijn, die weten exact wat ik bedoel haha. Thailand heeft onnoemelijk veel hotels en de meest mooie en over de top luxe resorts maar ik wilde vooral ook een kindvriendelijk hotel met veel faciliteiten en een kidsclub.
kidsproof hotels in thailand
Zodat je ze af en toe ook daar kunt laten spelen en zelf even je rust kunt pakken en niet de hele dag achter ze aan hoeft te rennen. Het is tenslotte ook ónze (uitrust) vakantie. Daarnaast heb ik er een hekel aan als mijn kinderen andere mensen “tot last” zijn en als je in een kindvriendelijk hotel zit, heb je dit gevoel al veel minder snel. Sowieso zijn de Thai zo mega lief voor kinderen dus wat dat betreft zit je hier helemaal goed.
Voor meer expliciete info over de hotels en voor meer foto’s check het artikel wat ik schreef over de mooiste en meest kindvriendelijke resorts van Thailand.

Kidsproof tours in Thailand
kidsproof tours in thailand

Elk hotel heeft verschillende excursie desks waar je allemaal leuke boottochtjes en andere activiteiten en excursies kunt boeken. Ik had allemaal hele wilde plannen maar toen we in Krabi aan kwamen bleek dat niemand mij op een boot mee wilde nemen omdat ik zwanger was… Heel zuur en totaal geen rekening mee gehouden, maar het was niet anders. Ik mocht geen boot op, ook geen privé boot, heel veel excursies waren ‘te gevaarlijk’ maar gelukkig konden wel naar The Green Elephant Sanctuary in Phuket. Dit was als ik Yuki mag citeren ‘echt te gek’! Je werd ‘s ochtends vroeg opgehaald bij je hotel en na een halfuurtje rijden kwam je op het olifanten park aan. Hier kreeg je wat te drinken, kon je je eventueel omkleden etc en dan komen de olifanten die je eerst mag voeren, daarna ga je naar het modderbad en dan mag je ze scrubben en insmeren met modder, dan gaan ze naar het ‘zwembad’ en dan mag je met emmertjes water ze schoonmaken en al het modder wegspoelen. Sommige olifanten gaan helemaal los en rollen en zwemmen door de poel echt heel gaaf om te zien. Het laatste deel is dat ze onder de olifanten douche gaan en dan mag je met grote borstels en een soort van bezems ze schoon schrobben. Deze tour is compleet diervriendelijk en je krijgt ook een heel verhaal te horen over hoe de olifanten daar zijn gekomen, waarvan ze zijn gered, waarom olifanten ritjes op de rug zo mega mega zielig zijn, waar je op moet letten etc. Heel leuk, leerzaam en je steunt er ook het goede werk wat ze daar voor de olifanten doen mee. Meer weten? Ik schreef er een hele blog over, die lees je hier terug.

Met lastige eters op vakantie naar Thailand?
eten voor kinderen in thailand

Onze kinderen eten over het algemeen best goed, lusten heel veel en willen altijd alles proeven. Dat is sowieso heel chill op vakantie maar ik kan mij voorstellen als eten thuis lastig is je lichtelijk in paniek raakt als je denkt aan vakanties naar verre oorden want wat eten ze daar dan!? Ik was hier altijd heel makkelijk in, maar mocht je je echt zorgen maken, pak dan gewoon een pot pindakaas of appelstroop in. Dan kan je ze altijd nog een boterham geven. Bij het ontbijt is er altijd wel iets wat ze lusten. Yoghurt, fruit, croissantjes, eieren, pannenkoeken. Geen kind die daar niets van lust toch? Daarnaast kan je in de lokale supermarkten altijd wel iets scoren wat ze lusten. Overal zijn avocado’s, volle melk met wat volkoren cruesli of bijvoorbeeld een papje, in elk restaurant heb je wel pasta bolo of iets met kip of zalm wat ze kunnen eten. Ik ben zelf heel erg tegen kindermenu’s met alleen maar gefrituurde meuk. Als we borrelen mogen ze prima een paar bitterballen en kaasstengels eten en ‘s avonds friet bij je maal vind ik ook prima maar om nou standaard een kroket met friet te geven of een burger vind ik niets. Ik kies dan een lekker soepje voor ze uit, een (vegeterische) pasta, ze eten wat kip met boontjes mee van ons of als je bij een Italiaan eet is er altijd wel een pizza of pasta die ze lusten. Het hoeft echt niet altijd gezond maar een beetje normaal moet wel vind ik.
eten voor kinderen in thailand

In Thailand hadden ze in bijna alle hotels voor kids pizza, verschillende soorten pasta, frietjes, gefrituurde kip, stukjes witvis, heel veel verschillende soorten groente en rauwkost, uiteraard bergen witte rijst, nasi en noodles, milde kippensoep, dim summetjes, garnalen en springrolls. Er was zoveel en vaak zo’n brede selectie dat de kids elke avond prima aten. Broodjes kaas en eieren ‘s ochtends met heel veel vers fruit en yoghurt. ‘S middags vaak pasta, rijst met kip, groente en rauwkost, soms wat pizza of frietjes erbij. En ‘S avonds mochten ze van het buffet gewoon kiezen wat ze wilden. Altijd eerst iets gezonds en daarna mogen ze het zelf weten en als ze goed eten elke avond een toetje of ijsje.
In de supermarkt kochten we vaak wat pakjes melk voor op de kamer, chippies en dat soort dingen. Gewoon fijn om altijd iets achter de hand te hebben. Want niets is zo zuur als met een jankend kind in de taxi te zitten die honger heeft.

Extra tips voor als je naar Thailand gaat met kids
Naar thailand met kinderen

Thailand is echt super kindvriendelijk en eigenlijk is alles er te koop wat je nodig hebt. Inenten en vaccineren moet je je even goed over laten informeren en zelf kiezen wat je doet. Ik had voor het eerst wel een soort klein EHBO tasje mee met betadine en van die neussnuit zuigers enzo want Ravi zit altijd onder de schaafwonen en valt zó vaak, maar we hebben het eigenlijk niet nodig gehad. Wel gewoon een fijn gevoel om iets bij je te hebben maar in alle hotels zijn ze zo op toeristen en kids ingesteld dat het echt niet nodig is.

Hoe zit het met je eigen vakantie gevoel?
met kinderen naar thailand

Soms is het, vooral met 2 kids, echt hard werken. Óók, of juist helemáál op vakantie. Probeer het dus voor jullie zelf ook zo leuk, relaxed en ontspannen mogelijk te houden. Voor mij betekend dat vooral; rustig aan doen en niet meteen alles wat je wil doen en zien uit enthousiasme in de eerste drie dagen proppen.
Toen we alleen met Yuki op Bali waren gingen we vaak meteen na het ontbijt er op uit en lekker naar het strand, een beetje rond touren, ergens uitgebreid lunchen en dan rond haar middagslaapje weer terug naar het huisje. We boekten eigenlijk overal waar mogelijk een huisje met privé zwembad en dat heeft zóveel bijgedragen aan óns vakantiegevoel. Meestal slapen die kleintjes veel langer op vakantie (door de warmte, alle indrukken etc) en dus zodra zij in bed lag konden wij soms wel drie uur lang, boekjes lezen, samen zwemmen in onze private pool, spelletjes spelen, een tukje doen of wat dan ook. Echt héérlijk. Zodra ze wakker werd gingen we er weer op uit en ‘s avonds kon ze dan wat later opblijven en aten we met z’n drieën op het strand of in een restaurantje. Als zij er rond acht uur weer in lag konden wij nog lekker met een zak chips en wat Bintangetjes buiten op het terras zitten.
In Thailand hadden we niet echt accomodaties zoals in Bali met een eigen huisje of villa met private pool. Thailand heeft toch meer resorts en grotere accomodaties maar ook die zijn soms helemaal ingericht op (jonge) ouders en hebben vaak ook kleine huisjes of kamers met een buiten. Niks zo erg als dat je opgesloten moet zitten elke avond op een hotelkamer met je kids.
Let wel op dat de meeste kidsclubs vanaf 3 jaar zijn. Dus wij konden Yuki wel dumpen, maar dan zaten we alsnog met Ravi en die is juist het meeste werk… Dus ik deed af en toe met Yuki losse kidsclub activiteiten en soms wilde ze er gewoon even spelen of tekenen en dan kan je gewoon binnen lopen. Je moet er dan wel bijblijven maar ik vond het ook een soort van rust momentje want de kids zijn alleen maar aan het spelen, glijden en doen dus je hebt echt even de tijd voor jezelf. En het is er lekker koel!
eten voor kinderen in thailand

Ik heb naast Thailand met kids tips ook nog onwijs veel andere vette tips. Zoals slapen in houten, drijvende hutjes op de River Kwai in Kanchanaburi, of geweldige resorts in het kleine maar zo mooie Ko Kood, of het totaal niet toeristische Ko Sichang. Wil je alle Thailand tips op één pagina, klik dan even rechts boven de website Thailand aan of klik hier.