Green Elephant Sanctuary Park Phuket

Aangezien we door mijn zwangerschap geen boottochtjes mochten doen in Thailand maar niet continue aan het zwembad wilde hangen ging ik met Yuki kijken wat er nog meer was wat we wél konden doen. Met kids valt er natuurlijk al redelijk wat af, want een dagtrip van 10uur is echt way too much voor die kleintjes, en uren op een boot van eiland naar eiland ook, voor raften zijn ze ook nog te klein, het Tiger Kingdom is zo afschuwelijk dat zou echt verboden moeten worden, maar we lieten ons door de Tui host in het hotel informeren en daar ontdekten we tours naar het Green Elephant Sanctuary Park Phuket. Deze tour duurde een halve dag en kon ‘s ochtends of ‘s middags geboekt worden en was kind en zwanger vriendelijk. En het aller belangrijkst: 100% diervriendelijk.
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

Green Elephant Sanctuary Park Phuket
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

Eeuwenlang al worden olifanten in Thailand als heilig gezien. Dat zie je ook overal terug want voor heel veel gebouwen en hotels vind je grote olifanten beelden, in elke souvenir winkel kan je allerlei soorten olifanten beeldjes en sleutelhangers kopen en menig t-shirt heeft een olifanten afbeelding. Maar het aantal olifanten in Thailand neemt steeds meer af en om deze reden is het cruciaal om niet alleen de olifanten, maar ook hun natuurlijke habitat (beter) te beschermen. Gelukkig zijn er steeds meer olifanten opvangen en bekommeren steeds meer mensen en de overheid zich om hun leefgebied. Maar aan de andere kant is het ook zo dat er nog steeds heel veel olifant onterende tours aangeboden worden… Dat zou echt verboden moeten worden, waarom precies dat leer je dus ook allemaal tijdens je bezoek aan het Green Elephant Sanctuary Park Phuket.

Het olifantenreservaat
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

In het olifantenreservaat kun je olifanten op de meest natuurlijke manier ervaren. In hun natuurlijke omgeving, met hun eigen ‘baasjes’ en tijdens hun dagelijkse rituelen. Voordat je überhaupt de olifanten te zien krijgt wordt er heel goed uitgelegd hoe de olifanten hier zijn gekomen, wat ze hebben meegemaakt, van wie ze familie zijn en of ze wel of niet benaderbaar zijn of kinderen leuk vinden. Zoals het meisje het zelf zei, eigenlijk zijn olifanten goed te vergelijken met puppy’s. Ze zijn uit de kluit gewassen puppy’s met dezelfde angsten en gevoelens. Aangezien alle olifanten van het Green Elephant Sanctuary Park Phuket geredde olifanten zijn, kúnnen ze niet zonder een ‘baasje’. Ze zijn gewend aan mensen, opgegroeid met mensen en als je ze bij wijze van spreken gewoon in hun natuurlijke habitat zou dumpen gaan ze net zo lang door met zoeken tot ze mensen gevonden hebben. Met allerlei desastreuse gevolgen want ze rammen overal doorheen. Het is zelfs zo ‘erg’ dat de baasjes van de olifanten, hun verzorgers, bij de olifanten in de buurt moeten blijven slapen. Want als de olifant zijn of haar baasje niet hoort, ziet, voelt of ruikt ‘s nachts raken ze net als een kleine baby helemaal in paniek en breken ze los, gaan ze op zoek en vernielen ze de hele boel. Elk olifantenverblijf heeft dus een klein huisje waar zijn of haar baasje slaapt. Zo gehecht zijn ze aan hun ouder.

Hulp en bescherming voor dakloze olifanten
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

Thailand had vroeger duizenden olifanten, in 1950 waren dit er nog 50.000 olifanten terwijl er vandaag nog maar 3.000 tot 3.500 over zijn. Zo heftig. En de belangrijkste reden hiervoor is het vernielen van hun leefgebied zoals het kappen van bossen. Het olifantenreservaat doet zoveel mogelijk haar best om zoveel mogelijk olifanten te redden en op te kopen. Wist je dat de aankoop van één olifant 60k kost? Dat vond ik nog wel meevallen maar een olifant eet bijvoorbeeld ruim 200 kilo voedsel per dag en dat kost natuurlijk een godsvermogen.

De geschiedenis van het reservaat
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

De Zwitser Urs Fehr droomde er altijd al van. Een olifanten opvang in Thailand realiseren. Waar ze olifanten konden redden van de afschuwelijke ‘olifantje rijden tours’, het circus of het werken in de bouw. Het enige wat hij wilde was het beschermen van olifanten in Thailand. Hij verdiepte zich meer en meer in de Thaise olifant en hoe zij leefden in Thailand en in gevangenschap en na jaren van onderzoek opende hij in overeenstemming met de Europese wetgeving inzake dierenbescherming een veilige haven voor olifanten op het schiereiland Phuket. Het Green Elephant Sanctuary Park Phuket.
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

Dit park ligt vlakbij Surin Beach, midden in de prachtige jungle. Het strekt zich uit over een enorm gebied van 40.000 m² waar een idyllische stroom uitmondt in een klein meertje. Ze hebben zoveel mogelijk natuurlijke bronnen gebruikt tijdens de bouw van het ecologische parkproject. Er zijn meerderde baden en voor als er tours zijn, maar olifanten gaan ook vaak gewoon de jungle in met hun trainer. Hier krijgen misbruikte olifanten een tweede kans in het leven zonder kettingen en slagen. Er wordt in dit park niet gereden op de olifanten en alle faciliteiten zijn super goed en netjes onderhouden. Zo ook de toiletten en douches. Alles is mooi en netjes afgewerkt, super schoon en luxe.
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

Wil je net als wij een bezoek brengen aan het Green Elephant Sanctuary Park Phuket boek dan in je hotel deze tour of check de website voor online tickets. Bij zo’n halve dag tour word je opgehaald bij je hotel, krijg je de hele ochtend water en frisdrank, een rondleiding, mag je de olifanten voeren, wassen, met modder insmeren en krijg je gratis foto’s die fotografen maken tijdens de ochtend. En je draagt natuurlijk een steentje bij aan de mogelijkheid de olifanten te blijven verzorgen en opvangen.
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

De prijs voor volwassenen is 2.500 THB per persoon, kinderen tot 4 jaar zijn gratis en voor kids van 5-10jaar betaal je 1.900 THB. Dit is inclusief een lekkere authentieke Thaise lunch en dus onbeperkt water en frisdrank. Je begint dus eerst met een drankje en een praatje / uitleg. Dan mag je de olifanten voeren en aaien (kunnen de kids meteen even wennen). Daarna gaan de olifanten naar het modderbad. Dan mag je ze insmeren en scrubben met modder. Lekker vies worden! Dan gaan de olifanten zwemmen en worden er emmertjes uitgedeeld en mag je de olifanten schoon spoelen. Als ze uitgezwommen zijn (sommige gaan echt helemaal los in het water, rollen en duiken, heel gaaf) loop je met de olifanten mee naar de professionele olifanten douche en daar mag je ze schoon schrobben met borstels. Dan is het afscheid nemen en staat er een authentiek Thaise lunch op je te wachten. Dan is er nog tijd om te douchen en om te kleden en dan word je weer naar je hotel gebracht. De tour die wij hadden duurde van 08:00 tot 12:00 dus echt perfect ook voor de kids.
Green Elephant Sanctuary Park Phuket

Check hier de website voor meer informatie.

Nog op zoek naar een hotel? Ik selecteerde een aantal van de meest kindvriendelijke hotels van Thailand.
Twijfel je nog of je zo’n reis met kleintjes wel aandurft? Lees dan het artikel naar Thailand met kids en al je twijfels verdwijnen als sneeuw voor de zon en je wil direct boeken, wedden!? Toch geen Thailand maar liever Bali? Ik schreef na onze Bali reis het artikel naar Bali met kids en ook dat helpt je met alle twijfels!