Ron Gastrobar Downtown

Ron Gastrobar Downtown opende op de plek waar mijn Israëlische favoriet Nacarat vroeger zat (Rokin 49). Ik kon wel janken toen ik hoorde dat Nacarat ging sluiten, maar gelukkig hebben we Bardak in de Pijp nog en opende diezelfde maand Neni haar deuren dus voor wat dat betreft hebben we in Amsterdam nog genoeg andere opties. Na een flinke verbouwing en restyling ging Ron Gastrobar Downtown open met veel bombarie en zaten ze de eerste week compleet vol gereserveerd en dat is tot de dag van vandaag eigenlijk nog steeds zo. Goed teken dus!
Ron Gastrobar Downtown

Ron Gastrobar Downtown op het Rokin

Ron Gastrobar Downtown heeft dezelfde ingang als Nacarat had. Aan de zijkant van Hudson’s Bay op het Rokin waar je met de lift naar het restaurant wordt gebracht. Dit heeft sowieso al iets cools, maar wacht maar tot je binnen bent. De lift is ook compleet gestyled in het jungle thema van Ron Gastrobar dus mocht je nog geen flauw idee hebben van waar je terecht komt, dan is dit vast een tipje van de sluier.

De mooie gekleurde vloer met patroon is gebleven, thank god. Maar verder herken je de zaak nauwelijks terug. De bar en keuken zijn op dezelfde plek gebleven maar overal staan wilde planten, alle muren zijn beschilderd met apen, panters, tijgers en andere jungle dieren. De stoelen, barkrukken en tafels zijn helemaal anders en mixen goed met het thema en het geheel voelt heel cool. Er hangt een chique, urban jungle, Bali vibe. Precies waar je zin in hebt als je een avondje Indisch gaat eten.
Ron Gastrobar Downtown

Indisch eten in Amsterdam

Écht leuk en lekker Indisch eten blijft in welke stad dan ook een lastige. De meeste goede indo’s zijn nooit hip en cool en daar wil je misschien liever afhalen dan blijven eten. In Amsterdam hebben we natuurlijk Blauw en dat is tot op heden de enige samen met Kraton in Leusden de enige die én lekker is en waar je ook nog een beetje gezellig en/of knap zit. Downtown is trouwens elke dag open vanaf 12 dus uitgebreid lunchen kan hier ook. Kids meenemen kan ook prima, het is een onwijs grote zaak dus ze lopen niet snel in de weg denk ik.
Ron Gastrobar Downtown

Eten bij Ron Gastrobar Downtown in Amsterdam

Vol verwachting gingen wij op een zaterdag eten bij Downtown. Vol verwachting voor wat betreft de inrichting maar zeker ook het eten. Chef Agus staat hier in de keuken met Luke Brouwer en zodra Agus achter de pannen staat weet je dat je je over het eten geen zorgen hoeft te maken. Al jaren aten we bij hem in Utrecht (Blauw) en later natuurlijk ook in Amsterdam en Rond Gastro Indonesia in Ouderkerk. De rijsttafel was zoals we al hadden verwacht gewoon echt heel goed. Typische Indische smaken, niet teveel poespas of opsmuk, gewoon zoals je echt Indisch hoort te eten. Maar waar ik bijna van mijn stoel van rolde was de Ikan Dabu, tartaar van Albacore tonijn, bonito flakes en sojatapioca. Holy Fuck. Wat was dat lekker. Ik was eigenlijk lichtelijk teleurgesteld toen het leuke meisje dit streetfood gerecht (10euro) kwam opdienen want ik had iets heel anders verwacht. Meer een taartje ofzo, maar we kregen vier kleine soort van ijshoorntjes met bonito flakes. Maar na de eerste hap ging ik bijna out, niet normaal. Zo lekker. Ik wilde hier gelijk nog een portie van bestellen, maar ik hield mij in want we kregen nog de rijsttafel en misschien ook nog wel een toetje… Mijn god, wat was dit lekker. Wat je ook neemt bij Ron Gastrobar Downtown, please, bestel dit gerecht ook!
Ron Gastrobar Downtown

Sambal proeverij

Tijdens de cocktails, emping en kroepoek vooraf kregen we een sambal proeverij. Hoe leuk is dit? Ik vind sambal meestal gewoon scherp, maar dit waren zulke andere smaken en scherp sensaties. Echt heel bijzonder, origineel en leuk. Later op de avond kwam hetzelfde meisje nog een keer terug met een leuke quiz en (fanatiek als we waren) wonnen we een potje huisgemaakte sambal!
Ron Gastrobar Downtown

Het Dessert

Iedereen vertelde ons dat we écht het softijs moesten nemen, maar eigenwijs als ik ben deed ik dat lekker niet. Er stonden namelijk veel te leuke en bijzondere lekker klinkende andere desserts op het menu. Wij gingen voor de Kue Dadar (9,50euro) Een groene, Indonesische pannenkoek gevuld met kokos en palmsuiker, geserveerd met mango-passievruchtijs. Klinkt net zo lekker als ‘ie was en was knapper dan je je kunt voorstellen. We sloegen de Golden Cendol over en namen ook nog de Kacang Besar een soort van chocolade reuze pinda met ijs, biscuit en pindakaramel. Heel lekker ook. Mijn advies; neem deze twee én het softijs dan heb je een geweldige diversiteit aan goddelijke toetjes.
Ron Gastrobar Downtown

Urban Jungle Club bij Downtown

Elke zaterdag is er vanaf een uur of tien ‘Urban Jungle Club’. Live muziek, entertainment, rondlopende acts en andere speciale dingen. Heel on Nederlands maar daardoor juist heel erg leuk. Dus wil je net dat beetje extra, reserveer dan voor de zaterdag!
Ron Gastrobar Downtown

Meer weten over het menu, de openingstijden of direct reserveren? Klik hier.
Food photocredits: Jesaja Hizkia
Interieur: HiP Studio