Verbouwing deel 1; we gaan beginnen!

CHECK HIER de aller eerste verbouw vlog die ik maakte voor VIVA.NL
VIDEO 1 van Rebecca’s Bouwval

Bijna een jaar geleden, tijdens de eerste lockdown kochten wij ons droomhuis. Eigenlijk het huis waar we niet van durfden te dromen want zoiets was ondenkbaar. En eigenlijk zaten we totáál niet te wachten op een verhuizing want Xan was immers net 7 weken (omg) maar we waagden de gok en het ondenkbare werd werkelijkheid en we kregen het huis! Niet normaal blij waren we. Maar ook meteen dikke stress want we moesten ons huis razendsnel verkopen (en opruimen, hoe dan tijdens de lockdown met 3 kids!!), plannen maken, spaarpotten omkeren, een tussenhuis regelen, aannemers zoeken etc. Paniek!! Maar ook heel veel leuke dingen zoals avonden struinen en zoeken op Pinterest en Instagram. Dat is toch het aller leukste van verhuizen of verbouwen, nieuwe plannen maken. We zijn er (bijna) helemaal klaar voor. Verbouwing deel 1; we gaan beginnen!
Verbouwing deel 1; we gaan beginnen!

Verbouwing deel 1; we gaan beginnen!

Fast forward naar 2021 verbouwing deel 1; we gaan beginnen! We zitten inmiddels in ons tijdelijke huis, heel fijn op loopafstand (echt om de hoek) van ons nieuwe huis dus we kunnen alles elke dag op de voet volgen. Na heel wat gestoei met aannemers (jezus wat een kut klus) hebben we dan eindelijk een aannemer gevonden. Ik krijg heel vaak vragen over hoe kies je een goede aannemer en heb je tips maar ik kan je met alles helpen behalve met dat. Het is gewoon een mega zoektocht en een mega gedoe maar één tip kan ik je wel geven; ga shoppen! Vraag meerdere aannemers (liefst via via) en laat ze allemaal een offerte uitbrengen en ga op basis daarvan vergelijken en kijken. De aannemer waar wij het meeste vertrouwen in hadden en die we via via getipt gekregen hadden hebben we betaald om een heel uitgebreid bestek te laten schrijven. Hier gaan weken / maanden overheen maar dan heb je wel alles wat je wil hebben. Constructeur, onderaannemers, slopers etc. Toen hebben we nog 3 aannemers door het huis laten lopen en onze plannen verteld en uiteindelijk alle offertes bekeken, vergeleken en onze keuze gemaakt. Dit proces kan vast sneller maar duurde bij ons bijna 3 maanden… Dus neem hiervoor wel echt de tijd want dit kan je mega veel knaken schelen.

Verbouwing deel 1; we gaan beginnen met het interieur

Naast het zoeken van aannemers en het maken van plannen met een architect (wij hebben gebruik gemaakt van architectenbureau DAMAST en daar ben ik super tevreden over) moest ik iemand vinden die mij zou helpen met de inrichting. Niet zozeer wat ik waar wilde hebben want ik heb een heel goed beeld van wat ik wil. En waar ik het wil enzo maar ik kan vaak doorslaan in dingen. Daarnaast is dit zo’n mega project dat het niet te overzien is om dit alleen te doen. Toevallig kwam ik via Instagram Jet tegen van Jet Hendriks Interieur en we hadden meteen een match. Zij zou mij gaan helpen met de juiste combinaties maken, niet teveel van één ding (wat mijn valkuil is want als ik eenmaal iets cool vind dan draaf ik veel te ver door en wil ik het overal) en het kiezen van kleur. Want ik was ons “veilige Scandinavische kleurenpallet” in het vorige huis zó zat. Ik wil meer kleur! En behang! Dus Jet en ik hebben een soort van hotline en spreken elkaar (bijna) elke dag. Als ik weer iets cools heb gevonden op Pinterest, of iets geks heb gevonden in een winkel of als ik weer eens een nervous breakdown heb over welke kleuren waar moeten. Naast het helpen, adviseren en in de juiste richting duwen, maakt zij ook een shoplijst (zo handig!!) een lichtplan (onmisbaar) en ze tekent alles voor je in zodat je echt een goed beeld krijgt van hoe het eruit gaat zien. Dit is een voorbeeld van één van de tekeningen die ze gemaakt heeft. Echt ideaal want als ik dan een bepaalde kleur in een winkel of op een plaatje vond dan gaf ik die door aan haar en zette zij deze in het bestand op de muur en dan konden we heel snel zien of het een goed idee was of niet. Zonder Jet was ik echt nergens dus als je zo fiks gaat verbouwen is het echt een aanrader om zo iemand in te schakelen. Dat levert echt wat op en zo wordt het straks echt zoals je wil!
verbouwing

Verbouwing deel 1; we gaan beginnen met Pinnen!

Vanaf het moment dat we het huis kochten ben ik begonnen met het pinnen op Pinterest. Voor elke kamer heb ik een apart mapje gemaakt en alles wat ik leuk vind stop ik daarin. De top 5 leukste dingen, kleuren, items en ideeën deelde ik met Jet en daar maakten we samen een plan van. Zij tekende dan alles in en deed hier en daar nog wat extra opties, mogelijkheden of een muurtje een andere kleur en zo kwamen we samen tot een goed geheel. Fijne is dat je bij Jet tot op het aller laatste moment mag switchen en aanpassen en ze wordt nooit gek van je! En dat is echt bijzonder want ik heb haar 4 maanden lang soms wel 23x per dag gestalked of overspoeld met hersenspinsels, ideeën en plaatjes. Check hier mijn Pinterestbord en leef je uit!

Waar te beginnen?

Met zo’n project denk je al snel ‘waar moeten we in godsnaam beginnen!?’. En in mijn hoofd gaat het meteen all over the place. Ik Pin er helemaal op los en in no time vullen de inspiratie borden een moodboards zich met een ratjetoe aan stylen en kamers. Total chaossssss. Één map gebruik ik als allover inspo en verder maak ik per ruimte een apart bord. Te beginnen bij het begin. Wat ik trouwens altijd automatisch doe in situaties als deze is vanaf het begin (eigenlijk vanaf de eerste bezichtiging) in mijn hoofd honderdduizend keer door het pand lopen. Elke ruimte goed in mij opnemen, kijken wat ik wil, wat ik nodig heb, hoe ik het zou indelen etc etc. Nachtenlang lig ik te dromen (tegenwoordig noemen ze dat heel hip visualiseren) en dit doe ik dus al mijn hele leven met alles. Met vakanties, met logeerpartijtjes met een nieuwe opleiding, met alles.

Visualiseren

Visualiseren klinkt zo volwassen en zo heerlijk spiritueel onderlegd (stiekem vind ik het heel zweverig overkomen maar goed…) en als ik het ergens lees dat iemand schrijft dat je doelen of dingen moet ‘visualiseren’ dan trek ik eigenlijk altijd meteen een lelijk gezicht. Ik vind het zo overdreven klinken en zo, ja ik weet niet, ik hou er gewoon niet van. Tot ik mij opeens realiseerde dat ik totaal onbewust al jaren ongeveer elke stap die ik zet in mijn leven ‘visualiseer’. Ik noem het alleen niet visualiseren ik lig gewoon in bed en denk aan een betreffende situatie en dan beeld ik me in hoe ik hoop dat het gaat, of hoe ik wil dat het gaat of hoe het eruit komt te zien etc. Stiekem visualiseer ik dus mijn hele leven HAHAHA omg who am i? En met dit huis ging het dus ook niet anders. Vanaf het moment dat het koopcontract getekend was lag ik elke avond in mijn bed en deed ik honderdduizend misschien wel miljoen keer de voordeur weer open. Ik bedacht mij hoe het entree voelde, wat ik daar wilde zien, wat ik daar wilde hebben. Wat mis je nu? Wat is handig? Wat is mooi? Wat heb je nodig? Waar ga je de ruimte voor gebruiken en wat is handig? Wat zou gaaf zijn? Hoe zou het nog anders kunnen. Voordeel hiervan is dat ik het pand in no time uit mijn hoofd ken, maar nadeel is dat ik het MEGA irritant vind als Bo ‘opeens’ met een ander idee komt. Ik kan sowieso slecht tegen verandering en als ik dan een plan helemaal uitgestippeld heb en al 100x door die ruimte heb gelopen en opeens bedenkt iemand dat de tafel niet zo maar zo moet en dat daar een muur komt krijg ik een complete ERROR. Die meestal wordt opgevolgd door een verhitte discussie, wellicht een kleine fight en dan moet ik het een paar dagen laten bezinken, er even aan wennen en dan kan ik weer verder. Heel lastig maar zo werkt het gewoon in mijn hoofd. Ik heb altijd bewondering voor stellen die zonder discussie of ruzie een huis verbouwen en ik kan je vetellen wij zijn dat niet. HAHAHAHAHAHA.

Tip: verbeter en irritatie punten verzamelen

We tekenden in mei het koopcontract en kregen pas in september de sleutel dus al die maanden hebben we gebruikt om in ons oude huis alle ‘irritatie’ en verbeterpunten te benoemen. Eigenlijk viel het best mee, maar ik had al snel een top 3 die voor mij heel belangrijk waren en echt anders moesten.
-De hal; De indeling van de hal en een goede plek voor alle dagelijkse jassen en schoenen. Ik denk dat elke moeder dit wel herkent en zich kapot ergert aan de teringbende die het daar altijd is door laarzen, schoenen, fietsen, jassen en stepjes. Ik wil in het nieuwe huis dus een handige plek in de hal waar de kids zélf hun jassen, schoenen en laarzen netjes kunnen opbergen en dat alles uit het zicht is.
-Het washok; in ons vorige huis hadden we niet echt een washok maar stond de wasmachine en de droger in het achterste deel van de garderobekast. Waardoor ik altijd zwetend en ploeterend mij over een stapel schoenen en jassen en koffers moest werken voor ik de was erin kon proppen. Altijd gezeik met de deur van de wasmachine die niet goed open kon en dus steevast een kut humeur als ik dit klusje aan het doen was. Ik wilde een netjes, opgeruimd washok en een goede plek voor de vieze was in het nieuwe huis.
-Kledingkasten met deur. In mijn vorige huis droomde ik van een grote inloopkast zonder deuren zodat ik mijn parels direct kon zien liggen en hangen. Super cool, maar niet altijd even handig. Of netjes. Ik hou mega van netheid, orde en structuur in mijn kast en dat kan weleens helemaal mis gaan en als je dan dus alles in het zicht hebt is dat echt een nadeel. Het kan ook werken als een stok achter de deur, maar in mijn geval werd het vaak gewoon een irritatie punt. Daarnaast vangt alles stof en als je dus een doos op een hoge plank hebt staan met sjaaltjes waar je 1x per jaar iets uit moet hebben moet je je eerst door een berg stof worstelen… Niet handig dus. In mijn nieuwe huis wil ik dus een giga kastenwand mét deuren en uittreklades. Dus geen rommelige stapeltjes meer of shirtjes die verdwijnen omdat ze ergens achteraan zijn komen te liggen. Nette stapeltjes en lades die je helemaal uit kunt trekken en waar alles netjes in ligt. Oh ik kan niet wachten!!

Verbouwing deel 1; we gaan beginnen! Updates

Ik ga proberen elke week op stories en via de site updates te plaatsen. Natuurlijk zal er niet elke week evenveel gebeuren of te zien of te vertellen zijn… Maar zodra er iets leuks is om te delen, doe ik dit meteen! Dit kan zijn als we weer naar de keukenboer gaan, badkamers gaan uitzoeken, een bezoek aan de behangwinkel (mijn lievelings), updates over de tuin, waar zoeken we het hang en sluitwerk uit, wat voor kleur doen we in de slaapkamer etc. etc.

Inspiratie artikelen

Ik schreef aan het begin van onze zoektocht een aantal inspiratie artikelen over de kinderkamers, de speelkamer en hoe je dit proces nu aanpakt. Ga je voor een compleet Pinterest waardige kamer of laat je je kind zelf ook wat kiezen?
15 x meisjeskamer inspiratie
15 x jongens kamer inspiratie
15 x de gaafste speelkamers