4 x leuke roadtrip tips voor Frankrijk

Roadtrippen door Frankrijk, in pittoreske dorpjes stoppen, picknicken in het hoge gras met vers stokbrood met Franse kaas, goddelijke rode wijn, een ondergaand zonnetje en de kids die rondrennen door bloemenvelden. Klinkt als een droom vind je niet? Dit is gewoon het beeld dat ik heb als ik denk aan een autovakantie door Frankrijk. Mooie kastelen, heel veel natuur en groen, kleine strandjes en vissersdorpjes en al dit moois afgewisseld met leuke steden. En cultuur. Heel veel cultuur. Maar welke steden? Parijs kent iedereen nou wel, de Côte d’Azur ook, Nice, Biarritz enzovoort. Ik zocht in samenwerking met het Frans bureau voor toerisme vier leuke, voor het grote publiek iets minder bekende steden uit die ik jullie graag zou willen tippen met als thema ‘duik in de cultuur‘.

4 x leuke roadtrip tips voor Frankrijk

Nantes

Ik begin gelijk met de leukste tip in Nantes. Hier moét je echt het Les Machines de l’île bezoeken, je weet niet wat je meemaakt! Het Machines de l’île is een cultureel, toeristisch en artistiek project op een gigantisch terrein dat vroeger tot de scheepswerven van de stad behoorde. Hier worden enorme mechanische objecten van de performancegroep ‘La Machine’ vervaardigd en getoond. Officieel is het een tentoonstelling maar eigenlijk is het meer een soort pretpark. Want je kunt niet alleen al deze te coole bouwwerken bekijken, je kan er ook ín of op. Zoals het boegbeeld van deze tentoonstelling de olifant.
De Grand Élephant (gemaakt in 2007) is een gigantische olifant van ruim 12 meter hoog, vervaardigd uit 45 ton staal en hout en hier kan je dus in. Deze olifant neemt je mee voor een wandeling over het terrein en vanuit zijn kop kan je genieten van een fantastisch uitzicht over de stad, de scheepswerf en de rivier. Het dier kan 49 passagiers kwijt en als je denkt dat het niet cooler kan, dan heb je het mis want je hebt ook nog La Princesse: een mechanische spin van 13 m lang, een draaimolen van 25 meter hoog (de Carrousel des mondes marins) Dan is er nog de L’Arbre aux Hérons, dit is een stalen boom van 28 meter hoog, waarop twee reigers zitten. Op dit moment is deze attractie nog niet helemaal open want er wordt nog hard gebouwd maar het is straks de bedoeling dat bezoekers met een grote trap helemaal naar boven kunnen klimmen om dan (omg!) op de rug van de reigers een stukje over het terrein te vliegen. Niet normaal toch? Mocht je nog twijfelen over Nantes dan hoop ik dat je dat nu niet meer doet, want dit is echt te gek voor jong en oud! Meer weten over deze activiteit? Klik hier.
4 x leuke roadtrip tips voor Frankrijk

Lopen op de maan

Aan de kade van de Loire rivier ligt een gigantisch stuk terugverende Zwiterse kaas, dit is uiteraard geen echte kaas maar een rond stukje maar wat zich uitspreidt over de grond. Geen echte kaas natuurlijk. De maan kraters zijn gemaakt van trampolines en zeeën gemaakt van hangmatten. Leuk om even langs te lopen na een uitgebreid diner of voordat je aan de borrel gaat.
4 x leuke roadtrips door frankrijk

View point Le Nid in Nantes

Uitkijkpunten over de stad vind ik altijd iets magisch hebben. Maar dit uitkijkpunt is ook nog eens heel bijzonder. Het uitkijkpunt Le Nid (Het Nest) is namelijk het huis van een enorme witte vogel. Deze vogel – half ooievaar, half reiger – houdt al slapend toezicht over de stad en haar bezoekers. Het lijf van de vogel dient als bar, met grote eierschalen als tafels en stoelen. Dus nadat je van het uitzicht hebt genoten kan je ook nog even gezellig een drankje drinken. © bij foto Franck Tomps / LVAN.
4 x leuke roadtrip tips voor Frankrijk

Voor meer tips voor Nantes, neem even een kijkje op de site van het Franse bureau voor toerisme.

Le Havre

Le Havre is een Franse stad in Normandië die door haar ligging aan de Seine de op één na belangrijkste haven van Frankrijk is.  Na de Tweede Wereldoorlog werd de stad heropgebouwd onder leiding van de architect Auguste Perret en werd zij in 2005 door de UNESCO op de lijst van het Werelderfgoed opgenomen. Sowieso een plaatje dus. Le Havre staat verder bekend om het mooie kiezelstrand, het Niemeyer cultureel centrum met als echte eyecatcher de architectonische UFO van beton, en het beroemde museum voor de moderne kunst (André Malraux / MuMa). Copyright foto van ®Ludovic Maisant.
4 x leuke roadtrips door frankrijk
4 x roadtrip tips frankrijk
4 x leuke roadtrip tips door frankrijk
le havre france

De hangende tuinen van Le Havre
Gelegen in een oud fort waarvan de bastions een uitzicht op de zee hebben, staan de beroemde collectiekassen vol geurige of aromatische planten. Je kunt hier eindeloos rondwandelen of je laten rondleiden door een tuinman. Op de laatste woensdag van de maand zijn er speciale workshops voor zowel kinderen als volwassenen dus wil je een beetje interactief bezig zijn dan is dit misschien wel leuk om te doen. Ook leuk om rekening mee te houden is als je bezoek samenvalt met het festival ‘Moz’aïques’.
4 x leuke roadtrips door frankrijk

Naar het zwembad
Zwemmen in een architectonisch zwembad? Le Havre heet een geweldig gaaf zwembad ontworpen door toparchitecten. De beroemde architect Jean Nouvel ontwierp ‘Les bains des docks’ en hier zwemmen is een ervaring op zich. Hier duik je letterlijk in de cultuur.
Meer leuke tips van locals voor Le Havre vind je hier.

Lille
4 x leuke roadtrip tips voor Frankrijk

Lille werd in 2004 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa en heeft van zijn industriële erfgoed nu een trekpleister gemaakt. Lille is een culturele universiteitsstad waar veel te doen en te zien is voor jong en oud.

Shoppen in Lille
In Lille kan je enorm goed shoppen en of je nu gaat voor de luxe merken zoals Hermès en Louis Vuitton (te vinden in de chique rue de la Grande Chaussée). Of meer voor de hipster boetiekjes gaat die je kunt vinden in de rue Clef. Dol op antiek en vintage? Neem dan zeker een kijkje bij de rue Basse want deze staat bekend om haar chique boetiekjes en vintage antiekzaken. © Laurent Ghesquière foto hieronder.
4 x leuke roadtrip tips voor Frankrijk

Lekker eten
Lille heeft meer dan 900 restaurants, bistro’s en bars. Dus eten kan je hier overal. Maar dé specialiteit van Lille moet je zeker geproefd hebben en dat zijn de wafels. Deze beroemde wafels komen oorspronkelijk van het Huis Méert. Deze lekkernij kan je op verschillende plekken eten maar de historische tearoom in de Rue Esquermoise heeft de wafels onveranderd gelaten en ze smaken nog altijd hetzelfde als 170 jaar geleden. Proeven dus! Andere leuke en hippe restauranttips zijn Restaurant Ma Reine in hotel ‘L’Arbre Voyageur’ en Restaurant Le Babe. Benieuwd naar wat Lille nog meer te bieden heeft op het gebied van eten? Klik hier.

Le Jardins Mallet-Stevens
De Jardins Mallet-Stevens zijn genoemd naar de architect van de Villa Cavrois die er vlak naast ligt: Robert Mallet-Stevens. De villa is zijn bouwkundig manifest en de tuin is leuk om doorheen te lopen. Er is een kleine speeltuin en overal staan kunstzinnige bouwwerken die je kunt bekijken en prachtige bloemen en velden om rustig doorheen te wandelen of om even neer te strijken met een kleedje en lekker uit te rusten en te genieten van de mooie natuur.

Palais des Beaux-Arts
Het Palais des Beaux-Arts ligt midden in de stad en hier vind je naast grote meesterwerken ook allerlei creatieve ‘social medi’ uitingen. Het is dan ook echt een museum dat met zijn tijd mee gaat en het is dan ook erg populair onder jongeren, creatievelingen in Instagrammers.

Meer weten over Lille en het moois wat deze stad nog meer te bieden heeft? Klik dan hier.
4 x leuke roadtrips door frankrijk

Saint-Etienne

Saint-Étienne is een stad gelegen in het departement Loire, in de regio Rhône-Alpes. Deze designstad staat niet alleen bekend om de architectuur maar ook om het eten.  Leuk weetje: in 2010 sloot Saint-Étienne zich, als eerste Franse stad, aan bij het UNESCO netwerk van Creatieve Steden als designstad. Maar wat zijn nou de leukste dingen die je hier kunt doen? De Biënnale Internationale du Design schijnt heel leuk te zijn. Deze Biënnale was ook in Venetië en hier ben ik toen geweest en vond het echt een aanrader. Zoveel moois en bijzonders wordt er tentoongesteld. Het zijn vooral thematische exposities, maar ook conferenties en voorstellingen dus er is altijd wel iets te beleven. Deze stad heeft trouwens ook een heel mooi park, het Parc Couriot-Musée de la Mine. Het Puits Couriot ligt vlakbij het stadscentrum van Saint-Étienne. En je kunt hier heerlijk wandelen of picknicken. Er worden hier trouwens ook veel (muziek) festivals gehouden zoals het beroemde Rhinojazz, Festival des 7 Collines en het Paroles et Musiques. Copyright bij foto ©Agence LIN Finn Geipel + Giulia Andi Photographe Christian Richters.
4 x leuke roadtrip tips voor Frankrijk

Cité du Design
Dit centrum opende in 2009 haar deuren op het terrein van de voormalige wapenfabriek en hier vindt tegenwoordig een tweejaarlijks designfestival plaats. Saint-Étienne is een enorm veelzijdige stad, met een mooie mix van oude en nieuwe gebouwen, uit allerlei verschillende tijdperken. Prachtige bouwwerken uit de renaissance-tijd en veel huizen uit de achttiende en negentiende eeuw. Saint-Étienne groeide in de 19de eeuw uit tot een industriestad, vooral dankzij de wapenindustrie en juist in dat oude stadsdeel is het nu helemaal ‘hip and happening’.

La Praluline
Praluline is het ‘Haagsche Hopje’ van Saint-Étienne en dus het meest gegeten, regionale gebak. Maison Pralus bakt al sinds 1955 deze met praline gevulde zoete brioche en verkoopt er honderden per dag. Auguste Pralus is bedenker van dit zoete goedje en bijna iedereen vindt het lekker. Mocht je hier de dag zijn voor je weer naar huis gaat is het altijd leuk om een doosje mee te nemen voor het thuisfront.
roadtrip door frankrijk

Borreltijd
Als ik aan Frankrijk denk, denk ik direct een heerlijke Franse wijnen en grote borrelplanken met Franse kaas. De populaire wijnbar Demain Les vins heeft meer dan 500 wijnen op de kaart staan en is dus een echte aanrader.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Frans bureau voor Toerisme. Benieuwd naar andere tips van het Franse bureau voor toerisme? Klik dan hier.
4 x leuke roadtrips door frankrijk

Dit jaar zin om te gaan skiën met kids? Klik hier voor mijn tips!