Gezonde bananenmuffins met chocolade

Zoals jullie weten ben ik dól op het maken van Yuki’s lunchtrommels en besteed ik hier soms abnormaal veel liefde en aandacht aan. Ik kan mij voorstellen dat sommigen van jullie hier vol afgrijzen naar kijken.. Wát een walgelijk wijf. Uitsloofster. Zit mijn kind straks met twee broodjes smeerkaas naast Yuki met zo’n trommel hahahaha ik snap het helemaal. Maar ik kan er echt niets aan doen, ik vind het gewoon echt zo leuk. En om steeds wat anders in haar trommel te doen en haar te blijven verrassen en verwennen had ik bedacht eens gezonde bananenmuffins te maken. De laatste keer dat we deze bakten was ze niet super enthousiast maar ik had een keer een recept van Nigella Lawson gezien met cacao poeder erin. Dan kon ik ze aan haar verkopen als gezonde chocolade banaan cupcakes. Capiche!?
Gezonde bananenmuffins met chocolade

Ze zijn wat mij betreft redelijk gezond, zit wel wat (bruine) suiker in maar ik het er volkorenmeel in gedaan in plaats van wit en iets minder suiker en iets meer banaan. Voor het idee…..

Gezonde bananenmuffins met chocolade

Gezonde bananenmuffins met chocolade

Ingrediënten

Voor 12 muffins:

3 heel rijpe bananen
125 ml plantaardige olie (ik gebruikte zonnebloem olie van AH)
2 grote eieren
150 gram bruine basterdsuiker
215 gram bloem (ik gebruikte dus volkorenmeel)
3 eetlepels cacaopoeder
Snuf zout
1 theelepel baking soda
1 theelepel vanille-extract (ik deed er 2,5)
12 vormpjes

Ik kwam eigenlijk op het idee om dit te maken omdat we na ons weekend Utrecht met de kids de bananen vergeten waren mee te nemen en toen we terugkwamen deze zo bruin gespikkeld waren dat ik ze echt niet meer durfde voor te schotelen. Die worden genadeloos afgekeurd. Maar het waren wel 8 bananen dus weggooien kreeg ik echt niet over mijn hart dus ik maakte een dubbele hoeveelheid van dit recept.

Gezonde bananenmuffins met chocolade voor mee naar school

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Gezonde bananenmuffins met chocolade
Doe de bananen in een grote kom en prak ze fijn met een vork. Leuk om de kids zelf te laten doen want hiermee knoei je nog niet heel veel. Als het goed is… Voeg daarna de olie, eieren en de suiker toe, en mix dit goed door met een staafmixer.
Gezonde bananenmuffins met chocolade
Meng in een andere kom de bloem, cacaopoeder, zout en baking soda. Ik gebruikte dus volkorenmeel en dat heeft één groot nadeel want je moet de droge ingrediënten met een zeef bij de natte ingrediënten doen en dan blijf je dus met alle volkoren fliebertjes zitten. Naast het feit dat het een rot klus is.. Maar goed ik heb de helft van de volkoren fliebertjes er doorheen geroerd want ja, het moet toch een beetje gezond. Dit zijn immers gezonde bananenmuffins met chocolade voor mee naar school.
Gezonde bananenmuffins met chocolade

Goed. Zeef dus de droge ingrediënten boven de kom met natte ingrediënten (dit schijnt dus essentieel te zijn voor de zachte structuur maar dan kan je eigenlijk beter normaal meel gebruiken). Voeg ook het vanille-extract toe en mix alles goed door elkaar tot een mooi beslag (deze hoort vrij vloeibaar te zijn).
Gezonde bananenmuffins met chocolade

Schep het beslag in de vormpjes en bak ze in ongeveer 18 minuten in de oven op 200 graden. Ik had dus een dubbele portie gemaakt en kon er nog twee kleine taartjes extra bij maken. Ik versierde deze met wat leftover banaan om het wat gezelliger te maken.. Yuki wilde liever smarties of spikkels maar dat feest ging even niet door. Maar dat kan je natuurlijk gewoon wel doen.
Gezonde bananenmuffins met chocolade

Laatst maakte ik nog wat anders met Yuki, gezonde spinazie feta pakketjes uit de oven voor bij de courgette soep. Ik vind namelijk altijd alleen een kom soep zo karig. En Bo besteld daarna dan gewoon nog pizza of iets anders en dan is het hele idee van een gezond licht maaltje helemaal naar de knoppen. Dus een side dish moet er altijd bij. Deze kan je prima maken met kinderen, niet veel werk of gedoe en heel lekker!