Beste Thai van Amsterdam

Thailand is mijn favoriete vakantieland. Waarom? Ik kan geen reden bedenken waarom niet eigenlijk. Thailand heeft zoveel te bieden. Grote steden met dikke winkels, clubs en de coolste hotels en rooftops. De mooiste stranden, de liefste mensen, onbewoonde eilandjes waar geen toerist ooit komt en eilanden waar je de perfecte mix kunt vinden van ongerepte natuur, marktjes en restaurantjes. En last but not least: the food. Er zijn weinig landen waar je zo lekker kunt eten als hier. Italië is hier natuurlijk ook een perfect voorbeeld van maar ook hier in Nederland heb je genoeg extreem goede Italiaanse restaurants. Ook pizza kunnen wij tegenwoordig heel goed, lees hier waar je de beste pizza’s in Amsterdam eet.

Maar terug naar Thailand. Twee keer in één jaar zijn we geweest en nog kregen we er maar geen genoeg van. Logisch want van zon, zee en strand krijgt geen mens genoeg. Maar ook niet van het eten trouwens. Terug in Nederland zijn we opzoek gegaan naar de beste Thai. Van kleine achteraf zaakjes tot wat luxere restaurants. Van veredelde kantines tot hippe zaken. We hebben elke Thai in Amsterdam gehad. De een nog lekkerder dan de andere en helaas ook af en toe smerig. Maar waar eet je nou echt het beste Thais?

Mijn twee favoriete Thaise restaurants zijn Boi Boi & Ocha. Beide serveren authentiek, vers en fantastisch goed eten maar toch verschillen ze nogal. Ocha zit in een zijstraat van de Nieuwmarkt en is een echt Thais eethuis. Klein, propvol, overal Thaise posters aan de muur, tl verlichting, verschillende soorten borden en bestek en je kunt hier niet pinnen en ze serveren ook geen alcohol. Maar het eten is waanzinnig! Boi Boi daarentegen ziet er stiekem meer uit als een hippe hotspot waar ze toevallig een Thais sterrenteam in de keuken hebben staan die de heerlijkste curry’s en pad thai maken. Ze hebben ook een heel gezellig terras, hippe biertjes, heerlijke wijnen en de beste mango stickyrice van heel Amsterdam!    

De beste Thai van Amsterdam
Boi Boi

Ocha

Ocha
Zoveel Thais als wij hebben gegeten is bijna niet normaal en hoe lekker het ook is, er komt altijd een moment dat we elkaar aankijken en zeggen “mega lekker, alleen niet lekkerder dan Ocha”. Ocha is een soort van Thais eethuis. Piepklein, altijd knetterdruk en niet bepaald romantisch. Hier ga je echt heen voor het eten. Afhalen kan natuurlijk ook. Je kunt hier niet pinnen, geen alcohol krijgen, alleen lekker eten. We hebben de hele kaart ongeveer gehad maar onze favoriet blijft toch echt de groene curry met kip, de viskoekjes en nummer 34. Dus mocht je niet kunnen kiezen? Hier krijg je geen spijt van!

BoiBoi

Op de Dappermarkt in Oost zit Boi Boi en hier eet je heerlijk authentiek Thais maar zit je ook nog eens leuk. Een creatieve sfeer, leuke inrichting en goddelijk eten. Het Boi Boi plankje is een topper van een voorgerecht maar de curry, mango stickyrice en de pad thai met garnalen mag je eigenlijk ook niet overslaan. Meer weten? Check hier de hele review.

Krua Thai

Een mooi restaurant op de Staalstraat vlakbij de nieuwmarkt en de Munt. Dit is echt een restaurant waar je gezellig kunt eten. Dus geen kantine sfeer, maar meer ‘Thai Chique’. De bediening is (echt Thais) vriendelijk en het eten heel erg goed. Wat je hier echt moėt nemen is het voorgerecht ‘Smooth as Silk’ dit is zo bijzonder en waanzinnig lekker! Ik had hier nog nooit van gehoord maar de kok verzekerde mij dat ik dit echt moest proberen. Het zijn hele kleine hapjes, blaadjes met allerlei kruiden en specerijen erin en een zoete stroop erover. Je moet je ogen sluiten en gewoon proeven. Je proeft zoet, zuur, zout, pittig, noot, van alles door elkaar en samen zorgt dit voor een smaakexplosie in je mond dat heb je nog nooit ervaren! De rest van het eten was allemaal heel lekker en goed. Ben je opzoek naar een Thai met een wat meer restaurant achtige ambiance dan is dit een aanrader.

Thaicoon

Op het Beukenplein zit Thaicoon. Dit is een beetje een mix tussen een eethuis en afhaal. Want in tegenstelling tot de meeste afhaal zaken kan je hier wél gezellig eten. De porties zijn groot en het is niet duur. Ze hebben een gigantische kaart, zoveel keus dat je bijna niet kunt kiezen. Thaicoon is een hele bekende in Oost en ze hebben sinds kort ook een lekker terras buiten.

Take Thai

Op de Utrechtsestraat zit het super smalle restaurantje Take Thai. Helemaal wit, strak en clean ingericht. Het personeel in mooie traditionele kleding en de tafels strak gedekt. Dit is een beetje een chique/hippe Thai. Het menu is lang niet zo groot als bij de gemiddelde zaak en de gerechten worden heel mooi opgediend. Wil je een beetje trendy uiteten maar zin in Thais? Dan is Take Thai een hele goede optie.

Bird

Misschien wel de bekendste Thai van Amsterdam. Bij het woord Thaise Snackbar haak ik eigenlijk al af. Maar na hier geweest te zijn valt het heel erg mee. Het is een typisch Thais eethuis helemaal ingericht met Thaise kunst, beelden en schilderijen. Geen snackbar dus. Het eten is hier goed, niet duur en zonder poespas. Je kunt ook afhalen.

Thai shortlist

De beste Thai: Ocha en Boi Boi
De bijzonderste gerechten: Krua Thai.
De mooiste Thai: Take Thai.
De hipste Thai: Boi Boi.
De grootste porties: Thaicoon.
Bezorgservice: Somjit.