Zoete aardappelsoep met linzen en avocado

Brrrr wat is het koud, tijd voor soep! Ik eet ‘s winters best vaak soep en sinds ik van mijn vader een echte soeppan heb gekregen, heb ik de smaak helemaal flink te pakken. Ik experimenteer er vrolijk op los en bedenk de leukste receptjes. De enige soep waar ik mij niet aan waag is erwtensoep. Dit is zoveel werk en de recepten die ik heb gevonden op internet klinken zo moeilijk dat ik hier niet aan begin. En daarbij, de beste erwtensoep haal je bij Slagerij Cees de Bouter. Dus daar hoef je niet voor in de keuken te gaan staan. Op een zondag had ik zin in een soepje maar we hadden eigenlijk niets in huis op wat zoete aardappels en een avocado na dan. Ik ben op onderzoek uitgegaan besloot dat ik zoete aardappelsoep met linzen en avocado ging maken.

Dit recept viel tegen alle verwachtingen in zo in de smaak dat ik deze gewoon moet delen met jullie. Ja tegen alle verwachtingen in, want toen ik thuis opperde dat ik zoete aardappelsoep met linzen en avocado ging maken trok Bo een vies gezicht en pakte direct zijn telefoon om online wat te bestellen. Maar ik kon hem overtuigen het een kans te geven en mocht het echt goor zijn konden we altijd nog pizza bestellen…

Maar de zoete aardappelsoep met linzen en avocado was een hit! De soep is pittig en fris tegelijk en toen ik bij Louie Louie voor het eerst avocado in mijn soep zag drijven dacht ik die zijn gek geworden. Avocado in je soep? Dat kan toch niet lekker zijn. Maar ik had ongelijk want dat was het wel.

Wat heb je nodig voor het maken van deze zoete aardappelsoep?

Dit recept is voor ongeveer 4 porties en mocht je het een of ander niet in huis hebben kan je met de basis lekker experimenteren. Deze soep vult goed en is 100% vegan.
(kokos)olie
1 ui, gesneden
1 pakje kokosmelk
3 teentjes knoflook, geperst
1 1/2 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel chilivlokken of cayennepeper
1 sinaasappel (ik gebruikte wat sap die ik die morgen bij de Appie had geperst)
1 kg zoete aardappels
1000 ml groentebouillon
zout en peper
2 avocado’s
linzen (1 blik)
koriander
rode peper
lime

Zoete aardappelsoep hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 140 of 160 graden
Schil de zoete aardappelen en snijd er blokjes of plakjes van en zet ongeveer 10 minuten in de oven.
Verwarm dan een scheutje olie in een grote soeppan. Voeg de ui, knoflook, korianderpoeder en chilivlokken toe en bak deze 10 minuten.
Knijp dan de sinaasappel uit boven de pan en ga met een rasp en paar keer langs de schil.
Doe dan de aardappels en kokosmelk erbij en roer alles goed door elkaar.
Schenk de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet dan het vuur zachter en laat alles nog een minuut of 10 pruttelen (de aardappels moeten goed zacht zijn want je moet zo straks blenden).
Bak de linzen kort op met wat ui en knoflook en doe die in een apart schaaltje.
Pureer dan de zoete aardappelen met een staafmixer of blender en voeg zout en peper toe. Mocht je de soep te dik vinden kan je er wat extra bouillon bij doen.

Doe de soep in een kom en garneer deze met de avocado, de linzen, de peper en wat koriander. Knijp er een klein beetje lime over uit voor een frisse touch.