Wat te doen in Marrakech

Een weekendje Marrakech met vriendinnen is het beste idee wat je kon hebben dit jaar en ik ben nu al jaloers. KAYAK nodigde mij uit om deze stad een lang weekend te ontdekken met mijn vriendinnetje Kae en dit was zo’n succes dat we nu al een volgend bezoekje aan het plannen zijn. Sinds ik de KAYAK app op mijn telefoon heb staan is dat een fluitje van een cent want deze app werkt heel makkelijk en snel. Maar dan heb je geboekt en wat dan? Dan zit je met de volgende vraag; wat te doen in Marrakech?
Wat te doen in Marrakech

Marrakech is echt de stad bij uitstek om met je vriendinnen te ontdekken want je kunt hier eindeloos shoppen, eten en markten afstruinen, maar ook met the boyfriend is dit een prima bestemming voor een romantic getaway. Het barst van die mooie hotels, riads, restaurants en romantische plekken. Maar er is zoveel te doen en te zien in Marrakech dat ik een klein lijstje heb gemaakt met dingen die je echt moet doen of zien als je tijd hebt.

Wat te doen in Marrakech
Wat te doen in Marrakech

Shoppen in de Souks

Het is onmogelijk om Marrakech te verlaten zonder een souveniertje, een nieuw tasje, wat armbanden, een tapijt, een mooie kandelaar, nieuwe kussenslopen of wat dan ook. In de Souks en rondom de Medina en het Jemaa El Fna plein zitten honderden kraampjes, winkeltjes en iedereen verkoopt de mooiste dingen. Werkelijk alles is hier te krijgen en wij hebben ons dan ook flink laten gaan. Met prachtige sandalen, een mooi kleed, rieten manden met onze namen erop, wel vijf tasjes, kussenslopen, gouden kameeltjes en nog wat andere prullaria kwamen wij weer terug in Amsterdam. En had ons nog een dag extra gegeven en we hadden dit verdubbelt!
Wat te doen in Marrakech

YSL Jardin Majorelle

Jardin Majorelle is de mooiste botanische tuin in Marrakech en deze werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924 toen Marokko nog een protectoraat van Frankrijk was. Deze tuin is niet alleen een bezoekje waard als je gek bent op botanische tuinen, deze tuin moet iedereen gezien hebben.
Middenin de tuin bevindt zich ook een museum met islamitische kunst waar je wat kunt zien en leren over de cultuur van de Berbers. De kobalt blauwe accenten zijn wereldberoemd en prachtig. Je hoeft hier geen uren rond te hangen, maar een kort bezoekje en wandelingetje moet je hier wel echt maken.
Waarom het de Yves Saint Laurent tuin heet? Omdat de Majorelletuin vanaf 1980 eigendom was van deze Franse modeontwerper en zijn partner Pierre Bergé. Yves Saint Laurent was zelfs zo dol op ‘zijn’ tuin dat hij zijn as na zijn overlijden in de rozentuin liet verstrooien. Foto via Jardin Majorelle.
Wat te doen in Marrakech

Koutoubia Moskee

De Koutoubia moskee is de grootste (69 meter hoog) en bekendste moskee van Marrakech en deze moskee kenmerkt het grootste gedeeltje van de stad. Vanaf bijna elk dakterras kan je ‘m zien en hij ligt in het hart van het centrum van Marrakech op een paar minuten lopen vanaf het Jemaa El Fna plein.
Leuk weetje: de moskee heeft zijn naam te danken aan de vele verkopers die vroeger rondom de moskee hun verhalen probeerden te verkopen. Koutoubia is namelijk een verbastering van al-Koutoubiyyin wat in het Arabisch bibliothecaris betekent.
De Koutoubia moskee is alleen voor moslims toegangkelijk dus helaas kan je hier niet naar binnen, maar een wandeling door de prachtige tuin is al leuk genoeg.

Jemaa El Fna

Dit is het beroemdste plein van Marrakech en wat mij betreft ook het minst leuke, maar je komt er continue langs en overslaan is eigenlijk geen optie. Overdag is het hier tamelijk rustig en kan je hier prima een beetje rondbanjeren tussen de mannen met slangen en apen en de vrouwen die henna tatoeages aanbieden. Je kunt hier heerlijk gedroogd fruit kopen, verse jus d’orange krijgen en er zitten rondom het plein een heleboel winkeltjes. Uiteraard betaal je hier de hoofdprijs dus het echte shoppen kan je beter in de Souks doen. ‘S avonds is het hier stervensdruk en midden op het plein openen dan openlucht restaurants waar je kunt eten. Van de eigenaar van Nomad heb ik gehoord dat nr. 1 de beste is en hij kan het weten.
Wat te doen in Marrakech

Place Des Epices

Dit kleine plein middenin de Souks is wereldberoemd om zijn verse kruiden en je kunt hier zien hoe vrouwen deze met de hand fijnmalen. Op en rond het plein zitten verschillende winkeltjes en overal kan je hier manden kopen en mooie hoeden of kleden. Er zit ook een super leuk café aan het plein Cafe Des Epices en dit is de perfecte plek voor een kopje thee of een koud drankje.
Wat te doen in Marrakech

Best restaurants Marrakech

Marrakech barst van de hippe hotspots en ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Mijn favorieten zijn Le Jardin en NoMad maar ook El Fenn en Zwin Zwin zijn super leuk. Check hier al mijn favo hotspots in Marrakech.
Wat te doen in Marrakech

Mocht je tijd over hebben dan kan je vanuit Marrakech prachtige woestijntochten boeken. Dit ga ik volgende keer zeker doen! Oh en wist je dat je ook een ballonvaart kunt maken middenin de woestijn? Cool toch!?