Pompoen Pannenkoeken

Hello Pumpkin!
Yes, het is weer pompoen tijd en daar kijk ik altijd naar uit want ik ben dol op pompoen. Buiten het feit dat pompoen gewoon mega lekker is, is het ook nog super gezond. Pompoen zit boordevol vitaminen, mineralen en ijzer. Bètacaroteen is een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen allerlei vrije radicalen en, heel goed voor de oogjes. Niet alle pompoenen worden op dezelfde manier gekweekt. Ik geef sinds mijn bezoek aan een pompoenboerderij zeker een voorkeur aan duurzame biologische pompoentjes, benieuwd waarom? Lees dan verder.

Het enige nadeel aan pompoen vind ik het schoonmaken… Ik sta soms vloekend en tierend in de keuken, maar Albert Heijn heeft sinds kort prachtige blokjes pompoen in zak. Maar dat gebruik ik alleen als ik echt heel lui ben.. Daarnaast kan je oranje pompoenen gewoon eten mét schil.
IMG_7789
Vorige week bezocht ik voor het project ‘doe maar lekker duurzaam’ (een initatief om mensen te motiveren om duurzaam te eten) een biologische pompoenboerderij. Hier bij pompoenboerderij De Terp ging een wereld voor mij open. Wat een gave ervaring!

De hele middag werd mij alles uitgelegd over de pompoenen, de verschillende soorten, hoe ze worden verbouwd en wat duurzaam en biologisch precies inhoudt.
Deze duurzame pompoenboeren Jeroen en Rinke uit Erichem hebben passie voor hun vak, de natuur en de wereld.
Processed with VSCOcam with f2 preset

Naast het helpen sorteren, inpakken en schoonmaken kregen we ook een hele rondleiding over het erf. Prachtige weilanden, een bos (door Jeroen geplant!) uiteraard wat vee en de mooiste bloemen die je ooit hebt gezien. Een rondje op de tractor was voor mij de kers op de taart, dat begrijpen jullie.

Tijdens mijn bezoek aan De Terp kreeg de termen duurzaam en biologisch bij mij steeds meer betekenis. Waar dit vroeger voor mij vaak aanvoelde als een verkoop truc, heb ik nu een duidelijk beeld bij wat duurzaam en biologisch daadwerkelijk inhoudt. Nu snap ik beter hoe het zit met biologische producten, de productie en waarom ze vaak lekkerder en gezonder zijn.
IMG_7769
Toen het tijd was voor de lunch verwachtte ik oer Hollandse boterhammen met kaas en worst. Net zoals je bij Boer zoekt vrouw altijd ziet. Maar integendeel. We kregen heerlijke pompoensoep, een biologische zelf geteelde salade met onder andere paarse aardappel en als toetje: pompoen pannenkoeken. Dat was misschien wel de verrassing van de dag, zo waanzinnig lekker!
IMG_7772  IMG_7779
Mijn favo ontbijt hotspot The Breakfastclub in Amsterdam West heeft Pumpkinbread, een veel lekkerdere en originelere variant van de bananabread hype die er nu heerst. Ik fiets daar graag een stukje voor om. Ik heb een aantal pompoenen meegekregen dus volgende week ga ik pumpkin bread proberen te maken.

Pumpkin Pancakes, daar had ik nog nooit van gehoord. Het recept heb ik meegekregen en deel ik natuurlijk al te graag met jullie. Mijn banana pancakes zijn van hun nr. 1 favoriete ontbijtjes verstoten… Pumpkin pancakes zijn namelijk nog lekkerder, voedzamer en gezonder!
IMG_7774
Ingrediënten 4 personen.
1 pompoen
300 g zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel suiker
2 eieren
500 ml melk
1 theelepel zout
250 g rozijnen
1 theelepel vanille extract

Hoe maak je duurzame pompoen pannenkoeken?
Eigenlijk is het heel erg simpel. Alleen de pompoen koken en schillen is even een karwei, maar mij is verteld dat je de oranje pompoenen gewoon mét schil kunt eten. Dat scheelt weer.
1. Snij de pompoen in blokjes.
2. Kook de pompoen en stamp de pompoen daarna tot een puree.
3. Maak het beslag van de pannenkoek met zelfrijzend bakmeel, suiker, ei en melk. Gooi genoeg melk in het beslag zodat het niet dik wordt en een extra eitje.
4. Nu meng je de pompoen puree met het pannenkoekbeslag. Voeg een snufje zout aan het beslag toe. Je kan als extraatje rozijnen en vanille extract aan het beslag toevoegen of wat kaneel.

Leuk weetje; alle Albert Heijn biologische pompoenen komen van boerderij  De Terp. Dit jaar hebben ze bijna miljoen pompoenen verbouwd! En wie weet koop jij van de week tijdens de ‘doe maar lekker duurzaam’ weken wel een van de pompoenen die ik heb gesorteerd en schoongemaakt!
IMG_7797 IMG_7805
Ben je benieuwd hoe het er in zo’n biologische pompoenboerderij aan toegaat? Bekijk dan dit filmpje;

Meer weten over het project ‘doe maar lekker duurzaam’ van de Nationale Postcodeloterij, Unilever en Albert Heijn? Neem dan een kijkje op doemaarlekkerduurzaam.nl.