Poesiat & Kater

Eindelijk zijn de open. Poesiat & Kater. De gloednieuwe brouwerij achter BAUT Paradijs grenzend aan winkelcentrum Oostpoort en nog net voor het spoor.

Bierbrouwerij Poesiat & Kater in Amsterdam Oost

De naam Poesiat & Kater roept vragen op. Gelukkig is niemand te beroerd deze te beantwoorden vol passie en toewijding. Want het is niet zomaar een naam, nee, er zit een goed verhaal achter. De brouwerij is namelijk vernoemd naar meester-timmerman Bart Poesiat en meester-metselaar Klaas Kater. Zij waren belangrijke ‘werklieden’ van de Van Vollenhoven Brouwerij. Vol hoop kijkt de jongen mij aan, maar ik heb geen idee wat ik moet zeggen. De Van Vollenhoven Brouwerij zegt mij namelijk helemaal niets… Maar naar het schijnt was dit ooit de grootste brouwerij van Nederland en hun meest populaire biertje was de Van Vollenhoven’s Stout.

Bier volgens eeuwenoud recept

De heren achter Poesiat & Kater richtten jaren  geleden samen de Stichting De Gekroonde Valk op en sinds 2006 brengen ze dat ouderwetse, maar oh zo lekkere biertje, het Van Volllenhoven Extra Stout weer op de markt. Geheel volgens het oorspronkelijke recept. Samen met Jesse van Vollenhoven (nee geen familie van) openen ze nu Poesiat & Kater in Amsterdam Oost waar ze naast het Van Vollenhoven Extra Stout ook andere biertjes gaan brouwen.

Ook deze toppers worden volgens authentiek recept gebrouwen en heel Amsterdam kan hier vanaf nu dus genieten van onder andere Princesse Bier en East Indies Pale Ale. Maar er is meer. De heren brouwen namelijk ook biertjes naar eigen recept en ik heb van horen zeggen dat die niet onder doen aan een van bovenstaande. De eigen gebrouwen bieren zijn de Muuke Pale Ale, Kaintz Tripel, Gose en Kercken Porter. Ik ben razend benieuwd dus moet snel gaan proeven.

Het pand van Poesiat & Kater

De bierbrouwerij zit in een niet normaal mooi oud pand wat ze compleet gesloopt hebben op de buitenste wanden na. Het 19e eeuwse pand is compleet in tact en de hoge plafonds en grote ramen trekken veel bekijks. ‘S winters hebben ze een gezellige haard en in de zomer is er genoeg plek op het terras. Ook is dit is een ideale plek voor een hapje en drankje met een grote groep, want ze beschikken over heel wat ruimte.

Vers van de tap bij Poesiat & Kater

Tegenwoordig zie je bij nieuwe hippe café’s vaak (oude) brouwketels geïntegreerd in het interieur als hippe gadget. Maar hier hebben de ketels nog echt een functie. Want vanuit de brouwketels stroomt het bier direct naar de tap, zo je glas in. Verser ga je het niet krijgen dus. Verder hebben ze een gigantisch zonnig terras, serveren ze happen en broodjes die perfect passen bij het bier en kan je hier naast eten, borrelen en een pilsje pakken ook zien hoe het er in een brouwerij aan toe gaat middels een proeverij. Ik ben heel benieuwd, dus wordt vervolgd!

Poesiat & Kater, Polderweg 648
Er wordt nu nog proefgedraaid maar de officiële opening is 24 maart. De tijden? Elke dag. Van maandag – vrijdag: 11:00 – 01:00 uur en in het weekend een uurtje eerder van 10:00 – 01:00 uur.

Benieuwd naar de rest van Amsterdams leukste borrel hotspots?