De beste steak tartare van Amsterdam

Steak tartare, mijn god, wat heb ik dat gemist tijdens mijn zwangerschappen… Één van mijn meest geliefde gerechten in restaurants en vaak perfect als voorgerechtje met wat knapperig brood. Klein maar fijn. Maar ook vaak een risico. Want niet alle steak tartare is hetzelfde en vooral bij dit gerecht verschillen de voorkeuren en smaken nogal. Dus een artikel over de beste steak tartare van Amsterdam is een risico… Ben je van de heel grof gemalen (lees dikke flinke stukken vlees) steak tartare dan kan je dit artikel skippen want dat is niet helemaal mijn ding. Ik hoef ‘m ook niet helemaal romig gemalen te hebben zoals bijvoorbeeld filet americain, maar net een beetje ertussen. Jep. Lastig dus.
De beste steak tartare van Amsterdam

De beste steak tartare van Amsterdam

Café Cliché

Toen ik nét bevallen was van Ravi opende Cliché haar deuren en niet lang daarna at ik bijna wekelijks, soms wel twee wekelijks bij hun een steak tartaartje. Één van de lekkerste ooit. Fijn gemalen, super mals en zacht en de garnering is geweldig. Zuur, knapperig zuurdesem toast, wat aardappel en een basilicum crème die zo goddelijk is dat ik begin te watertanden nu ik dit intyp.

Superette

De meest verrassende in deze lijst moet wel Superette zijn. Dit gezellige, tikkeltje hipster tentje aan het einde van de Javastraat staat bekend om de lekkere lunch (bagels!) en gezellige borrelavonden maar wat heel weinig mensen weten is dat je hier ‘s avonds ook een heel goed hapje kunt eten. Het menu is extreem divers (van halloumni burgers tot kaasfondue, stoofvlees, spareribs en steak tartare) en er staat een hele goede chef in de keuken. Meestal als je bij een eetcafé gaat eten is het menu simpel en durf ik niet hele gekke dingen te bestellen want 9 van de 10 keer is het niet te (vr)eten maar bij Superette werd mij op het hart gedrukt dat dit écht wel kon. En gelijk hadden ze. Deze steak tartare was exact zoals ik ‘m wil. Romig, niet te grof gesneden, een lekkere bite, redelijk wat structuur, niet te pittig of zuur en niet te flauw. Gewoon goed.

BAUT

BAUT staat sinds hun opening aan de Wibautstraat als steak tartare hotspot op mijn lijst. Zo relaxed dat je hier ook kunt lunchen en als je dus echt stevige trek hebt en de broodjes pindakaas thuis zat bent je hier even een broodje steak tartare kunt gaan eten. Het broodje steak tartare bij BAUT krijg je tijdens de lunch met truffelmayo, oh my god wat een fantastische combinatie, maar ‘s avonds serveren ze ‘m met baconmayo en tuinkers. Ook heel lekker. Voor het broodje betaal je 7,50 en dat vind ik een hele schappelijke prijs want in Amsterdam kan je zelfs ordinaire tosti’s voor 10 euro eten, maar het is dan ook niet het aller grootste broodje. Daarom is lunchen bij BAUT ook leuk want dan kan je dus twee verschillende gerechtjes nemen. ‘S avonds betaal je iets meer (10,50) maar de porties zijn dan ook iets groter.

George

George is de populairste Franse bistro van Amsterdam en hun steak tartare komt dan ook op menig Instagram plaatje voorbij. Net als hun raw tuna pizza overigens… Hun steak is dan ook exact zoals ‘ie moet zijn en samen met de sfeer en setting van George waan je je echt in Frankrijk. Met 19 euro is ‘ie redelijk aan de prijs maar dit is dan ook geen tent om te vergelijken met een broodjeszaak. Hier is lunchen echt lunchen. Een feestje.

Restaurant C

Bij C kan je lunchen met een steak tartare sandwich (11,50) met als extra ganzenlevercrumble. Bij C draait de hele menukaart om temperatuur en de menukaart is dan ook ingedeeld in temperatuurzones van -20 tot 200 graden. Er zijn ‘s avonds verschillende menu’s te bestellen en dikke kans dat daar ook de beroemde steak tartare bij zit!

Jansz

Jansz in de 9 straatjes serveert een steak tartare als voor en hoofd-gerecht en dat vind ik altijd heel fijn want ik neem het liefst een aantal voorgerechten zodat ik meerdere dingen kan proeven en dat is bij Jansz dus geen enkel probleem. Voor 16 euro krijg je ‘m als voorgerecht en als hoofd is ‘ie echt een flink stuk groter en dan betaal je 24 euro. Zo simpel als het gerecht hier lijkt hoe overheerlijk de smaak is. Één van de aller beste uit mijn lijstje!

Bistro Neuf

De Franse Parel in het centrum en bekend om hun heerlijke steak tartare hoort zeker in dit lijstje thuis. De steak tartare komt hier van Hollands bavette met kappertjes, sjalot en een gebakken kwartelei. Als voorgerecht betaal je hier 12,50 en al is de portie niet heel groot en is perfect op elkaar afgestemd.

Conservatorium Hotel

In 2012 won het Conservatorium hotel de Parool steak tartare test (niet Tunes maar de brasserie) en scoorde e een 9-. Dik één jaar lang at reis- en eetschrijver Dylan van Eijkeren steak tartare door heel Amsterdam. Zijn enige doel was de aller aller beste steak tartare van Amsterdam vinden. En dat was die van het Conservatorium hotel.

Brasserie van Dam

Voor slagerij van Dam fiets ik regelmatig een stukje om. Hun filet americain is denk ik de lekkerste van Nederland en hun plannen om een brasserie te openen kon ik dan ook alleen maar toejuichen. En nu fiets ik ook daar regelmatig even voor om. Hun steak tartare met truffelmayo kost 12.50 en wordt geserveerd met brood. Altijd verser dan vers en mooi opgemaakt. Bij een slager eten valt nooit tegen en hier al helemaal niet.
De beste steak tartare van Amsterdam

De beste VEGAN steak tartare van Amsterdam?

Die eet je bij Persijn. Wauw, wat een niet normaal bijzonder en lekker gerecht. Ik als dochter van een slager was enorm sceptisch over dit gerecht en wilde ‘m eigenlijk niet eens bestellen maar mijn tafelgenoot haalde mij over. En gelukkig maar! Deze vegan steak tartare wordt prachtig opgediend in de vorm van een (jawel) wortel en je mag zelf alle kruiden en ingrediënten mixen. De verrassing van de avond was dit, echt het proberen waard, zelfs als carnivoor.