Zweeds Lapland

Zweden stond al heel lang op mijn bucketlist. Stockholm bijvoorbeeld, daar wil ik eigenlijk al jaren heen. Maar ik was ook altijd al heel benieuwd naar het andere, échte Zweden. De prachtige meren die ik ken vanuit de boekjes en docu’s op tv, de rode huisjes, de diepe bossen, uitgerekte stranden, de rivieren en the wildlife. Visit Sweden nodigde mij uit voor een trip naar Zweeds Lapland en het was liefde op het eerste gezicht.
Zweeds Lapland

Zweden is fantastisch! Zweeds Lapland is het nog redelijk onbekende en niet zo toeristische deel in het noorden van Zweden en dit was een trip om nooit te vergeten!

In Zweeds Lapland kan het ‘s winters tot wel -40 °C worden, terwijl je in de zomer heerlijk op het strand kunt liggen met wel dik +30 °C. Wij hadden redelijk geluk met het weer want het was fris (15 graden) maar wel super zonnig. De ideale weersomstandigheden, maar of het nu zomer of winter is, Zweden is en blijft sprookjes achtig mooi.
Zweeds Lapland

Wist je trouwens dat Noord Zweden de laatste echte wildernis van Europa heeft? En dat het enige inheemse volk van Europa hier nog leeft? De Sámi wonen en leven hier in het hoge noorden met hun elanden en rendieren en wij mochten zelfs bij hen op bezoek.

Wat maakt Zweeds Lapland zo bijzonder?

Naast de wildernis, de inheemse bevolking (Sámi), het noorderlicht en de middernachtzon hebben ze ook acht seizoenen. Maar er is nog meer. De natuur is prachtig, de bevolking extreem gastvrij en vriendelijk en het is het ideale land voor een vakantie met kids. Overal hebben ze (Ikea) kinderstoelen staan en op elke toilet verschoon plekken. Echt heel handig.

Wat heeft Zweeds Lapland allemaal te bieden?

Zweeds Lapland staat bekend om het noorderlicht, het IJshotel en de prachtige natuur. Maar je kunt hier zoveel doen. Hiken, vissen, vogels spotten, mountainbiken, sleeën met husky’s, quad rijden, op trek tocht en daar in de wildernis elanden en rendieren bekijken, bbq’en op open vuur, je onder laten dompelen in de eeuwenoude Sámi cultuur en uiteraard heerlijk tot rust komen in de prachtige natuur.
Zweeds Lapland

Veel mensen denken aan Zweden als winter bestemming maar je kunt hier ook perfect je zomervakantie doorbrengen.

Wat is er te doen in de zomer in Zweeds Lapland?

Zweeds Lapland of ook wel Sámi (het land van de Sámi) genoemd, strekt zich uit tot over allerlei landsgrenzen. Het loopt helemaal van Noorwegen door naar Zweden en dan via Finland tot aan Rusland. De natuur is hier zoals je wel kunt bedenken spectaculair en compleet ongerept. Het arctische klimaat zorgt voor hoge bergen, diepe bossen en zompig moerasgebied en de prachtige natuur leent zich dus perfect voor mooie wandelingen, stoere hikes, mountainbiken, canoën, suppen, raften of roadtrips met de auto.
Zweeds Lapland

Hiken en mountainbiken in Zweeds Lapland

Wij hebben verschillende korte hikes gedaan en in de bossen gemountainbiked bij het Svansele Wilderness Center en dit was echt fantastisch. We trokken via meren en bossen diep het woud in en na een uur of anderhalf kwamen we uit bij een groot kampement. Hier werd op traditionele wijze een lunch voor ons gemaakt op open vuur. Rendier, eland, aardappels, eigengemaakt brood, zelfgemaakte jam van vruchten die hier in het wild groeien, limonade en groente uit eigen tuin.
Zweeds Lapland

In de blokhutten die zijn gebouwd kan je logeren en ervaren hoe de Sámi vroeger leefden. Een beetje back to basic maar wel echt een once in a lifetime experience, zo gaaf! De Zweden vertellen de kinderen dat de Kerstman daar woont en zo krijgt het sprookje voor veel Zweedse kindjes een extra dimensie.
Zweeds Lapland

Wat ook heel leuk was bij dit Wilderness Center is dat ze een museum hebben gemaakt van opgezette wildlife dieren die langs de weg zijn gevonden of zijn omgekomen door bijvoorbeeld een ongeluk. Zo krijgen de dieren een soort van tweede leven en de expositie is met zoveel aandacht en liefde gemaakt dat je blijft rondlopen en kijken. Super leuk ook om met de kids te doen.

Kennis maken met de Sámi en hun cultuur

De Sámi is het enige inheemse volk van Europa en deze mensen leven nog in kleine groepjes in het noordelijk deel van Zweden, Noorwegen, Finland en een klein deel van Rusland.
Zweeds Lapland

Wij gingen op pad met een persoonlijke Sámi gids. (dat kan in Jokkmokk) en zo leer je alles over hun cultuur, hun gebruiken en als je mazzel heb ontmoet je ook hun rendierkuddes. Wij werden door de Sámi getrakteerd op een echte Sámi lunch. Aan de oever van de rivier werden op een open vuur stukken eland gebakken die wij aten met zelfgebakken brood en eigen gemaakte kaas. Ze hadden cantharellen gezocht in het bos en daar een heerlijke soep van gemaakt en van cranberrys maakte ze limonade. Dit was serieus de beste lunch die ik ooit gehad had.
Zweeds Lapland

Wat zijn de typische delicatessen van Zweeds Lapland?

In het noorden van Zweden eten ze veel brood, kaas, zalm, forel, rendier en eland. Er groeien veel verschillende soorten bessen in de directe omgeving en hier maken ze jam en sap van. Al deze producten vormen de basis voor bijna elke maaltijd in veel restaurants en alles is zo vers en zalig.

Het Middernachtlicht in Zweeds Lapland

De zomer is de tijd van het middernachtlicht. En met een beetje geluk krijg je ook de middernachtzon te zien. De middernacht zon betekent dat je de hele zon nog kunt zien als het klokslag middernacht is. Hier werd het ‘s avonds nooit donker. Zo gek om rond elf uur naar je kamer te wandelen en dan het gevoel te hebben dat het vijf uur ‘s middags is.
Zweeds Lapland

De Poolcirkel

De Poolcirkel klinkt voor mij als zoiets abstracts. Maar hier wordt het werkelijkheid. Bij het passeren van de Poolcirkel aan de E45 zit een café met een klein kantoortje waar je een certificaat en een Poolcirkel paspoortstempel kunt halen. Sorry maar dat is toch vet? Ik ken niemand met zo’n stempel.

Het Zweedse deel van Lapland is géén bestemming voor mensen die willen baden in luxe en verder geen vin willen veroeren. Het is voor daredevils, thrillseekers, actieve outdoor mensen en mensen die dol zijn op actieve vakanties.

Wandelvakantie

In de regio Västerbotten kun je ook wandelen op de Kungsleden. Dit zei mij helemaal niets, maar is de bekendste wandel route van Europa. Deze route loopt van Abisko in het noorden tot aan Hemavan in het zuiden en is zo’n 430 kilometer lang. Uiteraard hoef je ‘m niet in een keer uit te lopen, je kunt ook kleine stukjes doen.
Zweeds Lapland

Husky’s on wheels

Scheuren door de sneeuw met husky’s is iets wat ik altijd al heb willen doen maar ook in de zomer kan je hier terecht voor dit soort excitement. Al ligt er dan geen sneeuw natuurlijk, maar dan kan je met de huskyhonden op de fiets! De honden worden voor de fiets gespannen en racen met je door de bossen. Mega gaaf! Overigens kan je bij Patrick, de eigenaar van Willdernis adventure Vindelälven nog veel meer leuke activiteiten doen zoals raften, klimmen en lunchen in een genieten van een open fire lunch. Je kunt hier trouwens ook overnachten in het bos. Bekijk hier wat de prijzen zijn.

Helicopter tocht over de grootste gletsjer van Zweden

De grootste gletsjer van Zweden ligt in de bergen van Arjeplog. Hier is de natuur van Lapland op z’n ruigst. Je kunt hier een helicopter tocht maken over de Salajäkna (de grootste gletsjer van Zweden) en dat levert schitterende plaatjes op.

Raften

Västerbotten heeft heel wat water en bij Granö Beckasin kan je onder begeleiding van een expert met natuurlijke materialen uit de directe omgeving je eigen raft bouwen. Dit is redelijk pittig maar als je daarna de Umeälv afvaart met de stroom mee dan kan je lekker relaxen en genieten van de natuur.

Wandelen met rendieren

Solberget-Wildnisdorf geeft je de mogelijkheid om niet alleen rendieren van de Sámi van dichtbij te ontmoeten, maar ook zelf met ze op pad te gaan. Je kunt met ze wandelen door de prachtige omgeving en ze uitgebreid knuffelen en aaien. Dit is heel leuk om met kinderen te doen. Maar als je geluk hebt, en je ogen goed de kost geeft dan zal je ze af en toe langs de weg spotten. Maar dan moet je wel heel goed opletten!
Zweeds Lapland

Moose camp

Moose camp is opgezet door de Nederlander Guido van den Berg uit Utrecht en in Arjeplog kan je het ultieme back to nature gevoel ervaren. in Zweden. Moose Camp Jutis zijn vijf simpele cabins in het bos die je per auto over een onverharde weg kunt bereiken. Er is geen water of elektriciteit in de hutten, maar in het service gebouw kun je daar wel voor terecht.
Zweeds Lapland

Lycksele Zoo

Oké oké je ziet de dieren natuurlijk liever in het wild maar mocht dit je niet gegund zijn dan kan je naar de Lycksele Zoo. Deze dierentuin is groots opgezet met prachtige mooie en extreem ruime verblijven. De dieren leven hier zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat en er zit een hele grote speeltuin bij voor de kleintjes. Naast rendieren, zeeleeuwen, elanden die je hier kunt bewonderen hadden wij het geluk dat er niet drie baby beertjes geboren waren… Leuk detail: wanneer je besluit de dierentuin te bezoeken krijg je bij binnenkomst een stempel en dan mag je de volgende dag gratis nog een keer!
Zweeds Lapland

Hotels in Zweeds Lapland

Er zijn genoeg hotels te vinden in deze regio en allemaal bieden ze verschillende soorten accomodaties. Je ziet veel van die typisch Zweedse rode huisjes die je kunt huren maar er zijn ook budget en luxe hotels. Ook zijn er hele bijzondere accomodaties zoals deze huisjes (bird’s nest) van Granö Beckasin in de boom aan het meer. Je kunt als je geluk hebt vanuit deze hoge huisjes vaak het Noorderlicht zien.
Zweeds Lapland

Zweden heeft mij echt betoverd, dus er komen binnenkort zeker meer trips aan. Dit was een redelijke outdoor trip, maar ik ben van plan om snel Stockholm en omgeving te gaan bezoeken dus hou MyTravelBoektje.com in de gaten!
Zweeds Lapland

 

Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Zweeds Lapland
Voor andere citytrip inspiratie check deze link.