SAGARDI, goed bewaard Baskisch restaurant in hartje A’dam

De lijst met leuk lekkers in Mokum is groot (groter, GROOTST). Toch zijn er resto’s die niet zo van het ‘van de daken afschreeuwen’-types zijn. Siert ze. In die categorie valt SAGARDI, gelegen in de Spuistraat tussen de toeristische trekpleisters, souvenirshops en ander gespuis in. Voor bovenste best Baskisch eten druppel je hier binnen.

Authentiek Baskisch tafelen bij SAGARDI

Zo hé, denk je omgeving Spui redelijk uitgespeeld te hebben, zit daar toch een verdomd fraai restaurant: SAGARDI. Nieuw? Verre van. Toeristische stek? Zeker niet. Ze zitten er al jaren onopvallend normaal (niet negatief bedoeld, er zitten in dit postcodegebied gewoon veel toeters en bellen) te wezen. Laat dat nu net ervoor hebben gezorgd dat we er graag eens aanschuiven.

SAGARDI is een idee van drie Baskische broers met een missie. Ze hebben er hun levenswerk van gemaakt om iedereen buiten Baskenland kennis met hún authentieke keuken te laten maken. Wat begon met één restaurant is de afgelopen decennia tot maar liefst 36 resto’s uitgegroeid, waarvan SAGARDI één van hun trotsen is.

SAGARDI Baskisch restaurant Amsterdam

Lans breken voor SAGARDI

SAGARDI dus. Ze zijn er voor wie de echte(!) authentieke Baskische keuken in de lage landen wil proeven. Note to self: snel de koffers eens naar deze charmante culinaire regio pakken waar de meeste Michelinsterren per vierkante meter te vinden zijn (of de portemonnee dat okay vindt is stof voor discussie, iets voor later).

Goed, waar waren we? Baskisch eten zoals Baskisch eten is bedoeld. Dat betekent alles behoorlijk basic houden, de natuurlijke smaken laten floreren en bovenal ontzettend lekker eten. Simpel maar smaakvol maar simpel. Zo hebben we ze het liefst. Met dank aan verse ingrediënten uit – hoe kan het ook anders – Baskenland zelf. Want wie dit gastronomische gebied in Noord-Spanje niet kent, de Basken barsten van de fierheid, de trots op hun lokale groenten, vlees en vis. Dat proef je. En omdat vis moet zwemmen, worden er daarbij heerlijke wijnen en ciders ingevlogen. Om het daarna royaal te schenken en mee te klinken.

SAGARDI Baskisch restaurant Amsterdam SAGARDI Baskisch restaurant Amsterdam

Inzoomend op wat er op je bord belandt. Je kan de tafel zo vol laten zetten als je zelf wil. Op het menu namelijk veel shared dishes. Delen zijn de Basken dol op. Maar ook zij snappen dat je sommige gerechten liever voor jezelf bewaart. Dat kan ook, natuurlijk. Waar je aan kan denken? Verse vis van de Baskische grill, kwaliteitsvlees van de grill-BBQ tot gestoomde kokkels in salsa verde, bijgerechten vol seizoensproducten en hun eigen klassieke twist op cheesecake (hemels!). En als je zo bezig bent met het ambacht, dan horen er chefs met roots in Baskenland achter de pitten te staan. Check!

SAGARDI Baskisch restaurant Amsterdam SAGARDI Baskisch restaurant Amsterdam

Bravo voor bravoure

Waar we o zo vol over het eten en de service (dikke 10!) zijn, mag er niet aan de ambiance voorbij worden gegaan. Eens geen dertien-in-een-dozijn interieur waarvan je er al zo velen in Amsterdam hebt (hoe blij we ook met dit soort tenten zijn hoor).  SAGARDI is niet van het soort dat met de meute meedoet, geen eenheidsworst. Hier proef je niet alleen de traditionele Baskische keuken, hier zit je middenin Baskenland terwijl je uitkijkt op de Mokusme heisa. Veel grote tafels, veel hout, veel bombasme. Ga er echt eens met een stel vrienden heen om ’s middags uitgebreid (met een hoofdletter) te lunchen. Laat de tafel volzetten met lekkers. En als er meer eters voor zijn te porren, probeer dan sowieso de Txuleton (rundvlees van de gril op z’n opperbest).

Goh, we kunnen een boekwerk over ze schrijven. Doen we niet. Beter gaat ‘ie op je lijstje en zet je binnenkort zelf je vork in al dat lekkers. SAGARDI, deze kant op!

Website | Instagram