Restaurant Wils

Ik kreeg een pm van ik denk wel de knapste (sterren)chef van Nederland, Joris Bijdendijk. Dat hij binnenkort zijn nieuwe restaurant Wils ging openen en zich af vroeg of ik het leuk vond om met een select groepje vast wat van zijn nieuwe gerechten te proeven op de middenstip van het Olympisch Stadion. Uhm, of ik dat leuk vond? Ja duh!

Restaurant Wils

Voor diegene die geen idee heeft wie Joris Bijdendijk is, nou je kan hem kennen als de chef-kok bij sterrestaurant Rijks, maar hij schrijft ook kookboeken, is wel eens op tv en nu opent hij dus een gloednieuw restaurant tegenover het Olympisch Stadion wat Restaurant Wils zal gaan heten. Restaurant Wils opent 7 oktober 2019 in het verzamelgebouw Move Amsterdam en van wat ik heb gehoord en gezien, gaat dit echt heel cool en spectaculair worden.
Restaurant Wils

Koken op open vuur net als vroeger

Vuur, dat is het ding in de keuken bij restaurant Wils. Joris vertelde dat hij opgroeide op een boerderij in Amsterdam en dat vroeger thuis alles om het vuur draaide. Er werd op dat vuur gekookt, maar het hield ook het huis en de thee warm. Om echt iets van zichzelf en zijn jeugd toe te voegen aan zijn nieuwe restaurant besloot hij dat de oude kachel waar hij leerde koken centraal moest staan. Bij Wils maken ze dus gebruik van open vuur en er gaat geen gerecht de deur uit voor het met het vuur in aanraking is gekomen. Of dit nu gaat om de groente, een stukje vis, oesters of het dessert.

Ode aan het Olympisch stadion

Het restaurant biedt uitzicht op het Olympisch stadion en de Olympische fakkel, maar waarom dan toch restaurant Wils? Dat zal ik je vertellen. Jan Wils was namelijk een bekende, Nederlands architect en tevens ontwerper van het Olympisch Stadion. Wils won met dit ontwerp bij het onderdeel kunstwedstrijden de gouden medaille op de Olympische Spelen in Amsterdam. En na wat onderzoek gedaan te hebben vonden ze dit daarom wel een toepasselijke naam. En vandaar dat wij dan ook op de middenstip van het Olympisch Stadion de eerste gerechten mochten proeven.
Restaurant Wils

Joris Bijdendijk

Rijks blijft zijn thuisbasis, maar hij zal tussen Rijks en Wils heen en weer fietsen want beide restaurants zijn zijn grote passie. Erwin Oudijk krijgt de dagelijkse leiding bij Wils als chef-kok maar ook Joris zal misschien wel dagelijks achter het vuur kruipen. Misschien niet elke dag achter het grote vuur in de centrale keuken, maar wellicht ook af en toe in hun ‘laboratorium’. Joris heeft bij Wils namelijk een tweede, kleinere keuken ingericht waar dagelijks zal worden geëxperimenteerd met nieuwe gerechten, smaken en combinaties. Zo hoop t hij dat er nóg meer moois en bijzonders op de kaart komt. Maar wist je dat Joris nog meer talenten heeft dan alleen maar koken? Hij is namelijk ook enorm creatief. Zo heeft hij zelf het servies ontworpen, de kleur uitgezocht en bracht hij een zak Amsterdams zand mee naar de fabriek om toch nog een beetje 020 toe te voegen aan de borden waar we straks van eten. Zelfs de messen dragen zijn ontwerp en de styling van het personeel komt ook van zijn hand.
Restaurant Wils

Het menu van restaurant Wils

Ik ga natuurlijk nog niet alles verklappen, want dat zou zonde zijn. Maar tijdens onze pre tasting kregen we een kleurrijke flatbread geserveerd met bonencrème citroen en wilde kruiden. Opgemaakt met prachtige bloemblaadjes. Daarna kregen we (één van mijn favorieten) kleine mais kolfjes (speciaal en wekelijks geëxporteerd vanuit Thailand) met majoraan en boekweit. Niet normaal zo bijzonder en lekker. Zelfs als je geen fan bent van orgaanvlees is het gerecht met scheermes, kippenmaag, kokos en Texelse geitenkaas toch echt een aanrader. De kaart verandert met grote regelmaat aangezien ze bij Wils koken met uitsluitend seizoens producten. Een menu bestaat uit vier of zes gangen en wordt grotendeels door de gast zelf samengesteld. De chef kiest twee gangen, de overige bepaalt de gast zelf. En tussendoor kan het zomaar zijn dat je wordt verrast met een leuk klein extra gerechtje.  De absolute must order is toch wel de gigantische oester met mergvet, radijs en verveine. Joris vertelde dat Jan, een kruising tussen een oude Rockster en visser, hem wekelijks de beste oesters levert. Die hij zelf, met de hand op de Waddeneilanden vangt. De passie spat werkelijk van elk gerecht, de oorspong, de leverancier en de manier van bereiden, het is allemaal even doordacht en doordrenkt met liefde en passie. Als dit geen succes wordt…
Restaurant Wils

Ohja, naast koken schrijft Joris ook kookboeken. En ik kreeg er eentje mee naar huis. Zo’n prachtig boek, met zulke mooie foto’s, zo persoonlijk en leuk. Mocht je op zoek zijn naar een cadeau voor iemand die écht een passie heeft voor voedsel en koken dan zou ik ‘m zeker cadeau doen. Klik hier voor het boek Bijdendijk, een keuken voor de Lage Landen.

Meer weten over Restaurant Wils? Klik hier.