proeflokaal A. van Wees

Ik stel graag aan u voor proeflokaal A. van Wees aan de Herengracht 319 aka “De eindbaas van jenever en likeur”. Nice to meet.

Van Wees is een destilleerderij in de Jordaan die al eeuwen bestaat en waar heel Amsterdam vroeger een Pikketanesie kwam halen. Het oude proeflokaal van A. van Wees heette de Admiraal en is flink afgestoft, hersteld, een beetje gepimpt en toen omgedoopt tot Proeflokaal A van Wees.

Wat kan je verwachten bij proeflokaal A. van Wees?

Je kunt hier naast jenever en likeurtjes drinken ook lunchen, borrelen en dineren.
jenevers proeven en bovendien ook lekker eten. Voor bij de borrel zijn er verschillende soorten Amsterdamse kazen, speciale worsten en echt lekkere snacks zoals bitterballetjes van wild zwijn. ‘s avonds kom je hier voor een goed stuk vlees of kaasfondue met alles erop en eraan.

Het leuke aan proeflokaal A. van Wees is dat het naast dat het een te gekke borrel hotspot is en je er lekker kunt eten het ook historie en cultuur ademt. Het proeflokaal is namelijk gevestigd in een historisch pand waar veel authentieke details in ere zijn hersteld.

Wat maakt het pand zo bijzonder?

Wat uniek is aan het proeflokaal is dat het eigenlijk een overkapte straat is. Op de vloer van liggen nog altijd de klinkers die daar 400 jaar geleden zo zijn neergelegd. Gaaf toch!? En de tapkast bijvoorbeeld, dat is de kast waarin ooit zadels en tuig werden opgeborgen toen het nog een koetshuis was.

Proeflokaal A. van Wees ademt Amsterdam, historie, bier, jenever en likeur en veel gezelligheid. In een iets hipper jasje gestoken maar nog altijd even Amsterdams is het proeflokaal weer helemaal terug van weggeweest.

Rauw, stoer, hip, historisch en echt Amsterdamsch

Dat is proeflokaal A. van Wees. Oh en wat een echte bezienswaardigheid is in dit café is de negentiende-eeuwse waterpomp waar vroeger koelwater mee werd opgepompt om de distilleerketels te koelen. Deze pomp is het enige exemplaar in Nederland dat nog op zijn originele gebruiksplek te bewonderen is. Ik bedoel als dat niet vet is. Oh en dat er aan de muur schilderijen van Van Wijngaerdt en Mesdag hangen is slechts een klein detail.

Benieuwd naar de rest van mijn favo borrelhotspots in Amsterdam?