Portugees restaurant ARCA Amsterdam weet van wanten

November 2021 heeft ze haar deuren geopend en een jaar later mogen ze zich al tot de gevestigde orde van onze hoofdstad scharen: ARCA Amsterdam. The one and only die de rijke authentieke Portugese cuisine naar hartje hoofdstad heeft gebracht. Ondanks dat het áltijd een goed idee is om hier aan te schuiven, is het tijdens deze donkere decemberdagen (+ tijdens Kerst!) een extra goede timing. Voor even proef je de Portugese zon, het strandleven en…warmte!

ARCA Amsterdam: Portugees met Aziatische invloeden

Op de plek waar ARCA Amsterdam is neergestreken, hebben al een aantal voorgangers het geprobeerd. Maar met dit resto’ in town durven we erop te wedden dat dit een blijvertje is. Pardon my French, blijvertje van de bovenste plank. Loop binnen en drink eerst een sprankelende borrel in de lobby óf rol meteen door naar het restaurant (waar we al veel over hadden gehoord, maar nu zelf de proef op de som gingen nemen). U snapt, de lat lag heel hoog. En dat kwam niet alleen door het horen-zeggen, maar ook door de met twee Michelinsterren bekroonde Portugese chefkok Henrique Sá Pessoa. De beste man is onlangs uitgeroepen tot no.38 beste chefkok ter wereld. We herhalen: ter wereld. Toe maar. Doet ‘ie goed.

Henrique brengt de traditionele Portugese cuisine naar ons land, maar om z’n eigen signature eraan mee te geven, zijn er Aziatische invloeden en nieuwerwetse twists in verwerkt. En dat heeft hij uiterst goed aangevoeld, want nondeju wat zijn alle borden ontzettend lekker zeg. Alles even smaakvol en toegankelijk. Yours truly ging redelijk buiten haar comfortzone door inktvis, gamba’s, schelpen én het traditionele bacalhau à brás te kiezen. Laten we het gooien op de de charmante Portugese ober who made me do it.

Portugees Restaurant & Bar ARCA Amsterdam

De bacalhau blijkt dus hét gerecht te zijn waar elk deel in Portugal (en net zo goed elk huishouden) haar eigen draai aan geeft. Waar elke restaurant in elke kustplaats beweert de lekkerste versie te bereiden, denken we maar zo dat ARCA Amsterdam heel hoog zal scoren met haar gezouten kabeljauw, gebakken krielaardappelen, peterselie, ei en zwarte olijven. Verder op het menu: vis, vlees en vega. Van langoustine tot zeebaars, van lamsrack tot beef sirloin en wilde paddenstoelen met Azorenkaas (kennen doe je ze, de Azoren, de eilandengroep die waanzinnig knap moeten zijn).

Portugees Restaurant & Bar ARCA Amsterdam

Vis moet zwemmen

Waar gegeten wordt, wordt gedronken. Alcohol of alcoholvrij, zo u wilt. De lekkerste wijnen van Portugal worden ingevlogen om hier onder de juiste omstandigheden te worden geschonken. Meer in de mood voor een ‘het is ook onze woensdag’-cocktail? Ook dan zit je bij ARCA Amsterdam gebakken. Ze zouden ARCA niet zijn als ze ook hier niet de mooiste Portugese ingrediënten met Aziatische kruiden in de mix doen. Ga je liever voor een liquid dinner dan kun je er petiscos bij bestellen. Ohhh, zin in!

Stel hè, je bent door de decemberdrukte ingehaald en het wordt een gevalletje last-minute voor het kerstdiner (24 en 25 december) reserveren. Dan is ARCA één van de alleraardigste aanraders. Neem hier contact met ze op.

Website | Instagram