Nacional

Het Leidseplein is een beetje de ‘enfant terrible’ onder de pleinen in Amsterdam. Waar je op het Rembrandtplein nog niet lam gevonden wil worden was het Leidseplein stiekem best wel hip toen ik in 2002 in Amsterdam kwam wonen. Maar nu zoveel jaar later, is het helemaal overgenomen door toeristen en door de mix van foute café’s en de Heinekenhoek heb ik hier (eigenlijk) niets meer te zoeken. Op af en toe een broodje in Palladium na (maar hoe lang is dát wel niet geleden…) en stiekem wat nachtelijke bezoekjes aan de Players en de pretsteeg (Lange Leidsedwarsstraat) kom ik hier eigenlijk nooit meer.
Schermafbeelding 2014-12-10 om 11.01.22
En toen was daar Nacional. De jongste telg van de TAO group en een verademing voor het Leidseplein. Nacional is een beetje de Pastis van Amsterdam. Een hippe, trendy Franse bistro middenin het nachtelijke centrum van onze stad.

Nacional is Frans maar ook hip. Het voelt er chique aan maar toch jong en trendy. Duidelijk is dat hier (zoals we gewend zijn van Casper Reinders) erg goed over nagedacht is. Alles klopt. Door de lengte van het pand maakt het restaurant een enorme indruk en de mooie rode zitjes voelen gezellig aan. Nacional heeft 2 etages en ook boven kan je met grotere groepen een beetje afgesloten zitten. Ideaal voor feestjes of diners en super knus.
Schermafbeelding 2014-12-10 om 10.51.02
De kaart is simpel, Frans en goed. Het broodmandje is hier echt een feest! Vaak weet ik bij het mandje brood al of de avond een succes gaat worden en dat geldt ook voor Nacional. Het brood is stevig, vers, krokant en zacht tegelijk en de boter maakt het helemaal af.
IMG_7215

De steak tartare was zo zacht en mals het smolt als boter op je tong. Van mij had ‘ie wel iets meer aangemaakt gemogen, wat pittiger, maar de zachtheid van het vlees was echt waanzinnig.
IMG_7233

Ook de hoofdgerechten waren een succes, vergeet geen frietjes te bestellen want deze zijn heerlijk! 
Eigenlijk kon ik niet meer maar ik kan geen review schrijven als ik geen toetje heb besteld. Dus hupsakee, even doorbijten. Ik bestelde cremè brûlée en deze had een perfect krokant korstje en ook de tarte tartin was om je vingers bij af te likken.
IMG_7224
We gingen all the way want ook nog koffie en thee en dát is een feestje bij Nacional want geen random klef koekje nee hier serveren ze:
IMG_7237
Opvallend is dat bij Nacional de porties groot zijn. Waar je bij veel restaurants tegenwoordig extreem kleine kunstwerkjes op je bord gepresenteerd krijgt, krijg je bij Nacional gewoon bij elke gang goede porties. Dit is nou een tent waar ik mijn vader mee naartoe kan nemen.

Het Leidseplein is een hotspot rijker! Wil je lekker eten, in een hippe coole Franse bistro? Reserveer dan nu een tafel bij Nacional. Kan je daarna via de achterkant direct door naar het oh zo ‘chique’ Feest van Joop. 

(Foto’s J. v Vliet)