Mount Etna

Bij een vakantie in Sicilië denk je aan zon, zee, strand, pizza, pasta, Italiaans ijs, shoppen en flaneren over de boulevard. Maar je kan in Sicilië ook heel veel leuke andere dingen doen. De perfecte mix tussen chillen en leuke tripjes. Zo gingen er deze vakantie maar liefst 2 #Bucketlist items van mij in vervulling. We bezochten Cavagrande na een flinke wandeling door een prachtig bergachtig gebied kom je uit bij een kloof waar je heerlijk kunt zwemmen. Net een hoofdstuk uit Junglebook!

IMG_5771

De Etna is een vulkaan aan de oostkant van het eiland in de provincie Catania. Vanuit Taormina kan je hier prima heenrijden (1 uur ongeveer) maar mocht je in Catania, Siracusa of Noto zitten dan is het ook goed te doen.

De Etna is een van de actiefste vulkanen van Europa, mei 2015 is de laatstek eer dat ‘ie actief was. Redelijk recent dus. De Etna is gevormd door het botsen van twee platen van de aardkorst. De oceanische korst van de Afrikaanse Plaat duikt onder de Euroaziatische Plaat.

De Etna is na de Stromboli de actiefste vulkaan van Europa, maar ook een van de actiefste ter wereld. Er komen altijd dampen vrij en geregeld zijn er uitbarstingen. Als je op de vulkaan staat en je voelt de hitte op de grond en ziet de dampen dan is dat toch wel spannend…
IMG_5848

Wij reden met onze eigen auto naar de Etna toe, een leuke tocht van ongeveer een uur vanuit Taormina. Aangekomen bij de grote parkeerplaats kan je bij een van de restaurantjes nog even wat drinken, eten en naar het toilet. Vast een voorproefje? Naast de restaurants liggen 2 kleine kraters die je zelf te voet kunt beklimmen en bekijken. Dit moet je echt doen want is super leuk!
IMG_5651
Al is het best een pittige tocht. De klim lijkt easy, maar is stiekem best zwaar door de losliggende stenen en hij is redelijk steil. Maar als je eenmaal boven bent, ben je alles vergeten. Het uitzicht is fantastisch en de kraters zijn heel bijzonder om van zo dichtbij te bekijken.
IMG_5673
Als je écht naar het hoogste puntje wilt, dan moet je kaartjes kopen voor de lift en de jeeps. Die brengen je naar de hoogste punt en daar ga je met een gids de kraters rond.
IMG_5666
Zorg dat je een dikke trui, jas of lange broek meeneemt want het waait echt mega hard en de wind is ijs en ijskoud. Goede wandelschoenen zijn een vereiste en een zonnebril is ook handig.
Met kleintjes is deze activiteit prima te doen, de paden zijn goed te bewandelen en het tempo is relaxed.

Onze Etna trip in 2 minuten:

Processed with VSCOcam with c1 preset
IMG_5844 Processed with VSCOcam with c1 preset IMG_5847 Processed with VSCOcam with c1 preset
Processed with VSCOcam with f2 preset
Op het hoogste punt zie je de weg die de jeeps afleggen goed. Wat een gaaf gezicht! De kraters kan je goed inkijken en je ziet steeds stoom uit de grond komen. Wanneer je met je handen de grond aanraakt, voel je de warmte, en hoe dieper je graaft hoe warmer het wordt.
IMG_5711 IMG_5688 IMG_5655
Op het hoogste puntje is het uitzicht echt waanzinnig!!
De hele tour duurt ongeveer 5 uur (incl heen en terugreis). Wij vertrokken na het ontbijt rond een uur of 11 en lagen rond half 5 weer heerlijk op het strand in Taormina. We hebben heel erg rustig aan gedaan en alles bekeken en gezien, dus als je alleen de hoogste krater bezoekt ben je veel minder tijd kwijt. Probeer een beetje vroeg te gaan, want dan is het zonnig en zijn de wolken vaak het minst en zie je dus het meest.
IMG_5773
Klik hier voor meer tips voor Sicilië.