Leren lezen, de leukste boekjes!

Vanaf de eerste week dat Yuki in groep 3 zat was ze zooo bezig met lezen. Maar onze voorleesboeken waren natuurlijk nog veel te lastig. Ik had random wat besteld zonder mij te verdiepen in de niveaus en dat werd niet echt een succes dus besloot ik mij even te verdiepen in de wereld van ‘Leren lezen, de leukste boekjes!’ en alle niveaus. Vaak gaat het om de lengte van de zinnen, de woorden en combinaties die ze wel of niet al kennen etc. Lezen kán heel leuk zijn, maar ook super frustrerend werken als het de moeilijk is of er teveel woorden in voorkomen met ou au ch etc. Wat volgens mij het beste is, is gewoon het kind te volgen en je kan beter beginnen met ‘te makkelijk’ of ‘goed te doen’ dan dat het te moeilijk is en ze gefrustreerd of gedemotiveerd worden.

Leesniveaus

De meeste kinderen in groep 3 beginnen op niveau AVI-start of AVI-M3 (dag betekend midden groep 3). Je ziet op de achterkant van veel boekjes onder wel niveau dit boekje valt. Sommige gaan heel snel, anderen lezen liefst het eerste jaar alleen AVI-Start. Aan het einde van groep 3 lezen de meeste kinderen op AVI-niveau E3 dat is voor eind groep 3. Maar ook hiervoor geldt, elk kind ontwikkelt zich anders dus blijf vooraal gezellig meelezen zodat je kunt zien hoe het gaat. Lezen leuk (blijven) vinden is volgens mij het aller belangrijkste.

Leren lezen, de leukste boekjes!
Leren lezen, de leukste boekjes!

Waar koop of bestel je nou dit soort boekjes? Niet alle boekenwinkels hebben boekjes die handig zijn hiervoor en ook de lettertypes kunnen nogal verschil uitmaken. Ze leren op school natuurlijk schrijfletters, maar boekjes zijn in blokletters. Ook dit kan verwarring geven dus maak het vooral niet te moeilijk.

De leukste boekjes voor beginners

In groep 3 beginnen alle kinderen op niveau AVI-start. Ik vind zelf de serie “lezen is leuk’ van Anne Blokker heel goed. Betaalbare boekjes, makkelijk om te lezen en leuke onderwerpen voor kinderen die net zijn begonnen in groep 3. Ik kijk altijd naar boekjes van AVI-start 1 tm 3 dat zijn echt voor als ze net beginnen.
Boekjes die in deze categorie vallen zijn;
Lezen is leuk – ik ga lezen 7,99 euro
Lezen is leuk – ik lees graag 7,99 euro
Lezen is leuk – wat lees jij? 7,99 euro
Lezen is leuk – lees je mee? 7,99 euro
Vos en haas – de boom van uil 5,99 euro

De leukste boekjes voor halverwege groep 3

AVI start M3. Hier vallen boekjes onder in de “Ik lees graag!” en “wat lees jij?” serie. Dit zijn eenlettergrepige woorden verwerkt in een kort verhaal ondersteund door illustraties.

Smiley moppenboek (mega hit bij Yuki) een boek met allemaal moppen 12,99 euro
Een boom voor Joep 8,50 euro
Draf in de klas 8,50 euro
Mis mis mis en raak! 8,50 euro
Een held in het voetbal 11,99 euro
Lego City Ik help graag 9,99 euro
Vos en haas – uil wil op reis 7,99 euro
Vos en haas – uil is een kok 5,00 euro

De leukste boekjes voor eind groep 3

AVI E3 in de serie “een stapje verder” en “ik lees al goed” zijn korte verhalen met meer moeilijke woorden en dit zijn ook verhalen met meerdere pagina’s. AVI E3 gaat dus nog een stapje verder meer tweelettergrepige woorden.
Lezen is leuk – een stapje verder 7,99 euro
Lezen is leuk – ik lees al goed 7,99 euro
Kleine zeehond zoekt een vriend 7,50 euro
De kleine dino gaat op pad 7,50 euro
De wilde prinses 7,50 euro
Robot is mijn vriend 7,50 euro
Het kleine draakje 9,99 euro
Koen kampioen samen sterk 9,99 euro
Koen kampioen voetbal is voor iedereen 9,99 euro
Vos en haas – ik leer lezen met vos en haas 7,99 euro

Vanaf groep 4 kunnen ze denk ik zelf ook beter kiezen wat ze leuk vinden maar de serie van De Grap heeft voor elke groep een boekje. De grap 2 – De kunst van groep 4 7,95 euro.