Jacobsz

Ik heb een beetje een haat liefde verhouding met de zogenaamde goede fine dining restaurants. Van die restaurants waar mensen het hebben over exquise gerechten, fenomenale smaaksensaties en innovatieve kooktechnieken. Mijn grootste probleem: ik ben niet van de liflafjes. Een schuimpje hier, een toefje daar, op een bedje van blabla en laatst hoorde ik een ober zeggen het is een beetje een ode aan de appel… Ik vind echt goed eten, in echt goede restaurants heel leuk en bijzonder en vaak super verrassend maar ik heb dus niks met al die toeters en bellen en liflafjes er omheen. Speciaal en moeilijk doen om het speciaal en moeilijk doen wat meestal resulteert in een ieniemienie hapje wat bestaat uit allerlei gekke ingrediënten en dingen op een heel groot bord wat stiekem dus helemaal niet lekker is maar wel heel speciaal want ‘zoiets hebben we nog nóóit gegeten’. De eerste keer dat ik bij Jacobsz ging eten leek het een beetje deze kant op te gaan maar toen wij hier vrijdag weer aanschoven werden we zo blij verrast dat Jacobsz zicht direct in mijn persoonlijke top 3 plaatste en in de lijst met de beste restaurants van Amsterdam.
Waarom? Dat lees je hier.
Jacobsz

Een stukje geschiedenis

De heren achter Staets, een geweldig pop-up restaurant in het Felix Meritis, opende Jacobsz alweer een tijd geleden in de oude ‘Regthuys de Herberg’. Dit pand stamt uit 1777 en diende toendertijd als het rechtshuis van Watergraafsmeer. De architect, niemand minder dan Caspar Philips Jacobsz werd eer aan gedaan door het restaurant naar hem te vernoemen. Deze herberg op de Middenweg herbergt op dit moment het beste restaurant van Oost en daarnaast hebben ze boven ook een speciale ruimte voor feesten, borrels of vergaderingen.
Jacobsz

Jacobsz de parel van Amsterdam Oost

Jacobsz zit in een prachtig pand met een mooi, historisch verhaal. Hier past geen patserige tent in met dikke kroonluchters en felle hippe schilderijen aan de wand en ook dat hebben ze bij Jacobsz goed begrepen. De inrichting is clean, warm, subtiel en een tikkeltje huiselijk. In het deel rechts kijk je uit op een soort van open keuken zoals thuis. Deze keuken annex bar is niet afgeschermd en je ziet het personeel in de weer met koffie, wijn en likeur en dat geeft je een beetje het idee te eten bij een chef thuis. Heel leuk. De kleuren op de muur zijn warm en het geheel heeft een beetje een Scandinavische look en feel maar heel naturel. Geen poespas, gewoon lekker eten.
Jacobsz

Exquise dineren op Bourgondische wijze

Waar ze bij Staets en Jacobsz zich soms lieten verlijden door de zogenoemde liflafjes zijn ze gaandeweg een ander pad ingeslagen en met groot succes. Tegenwoordig kan je bij Jacobsz exquise dineren op Bourgondische wijze. Totally my thing. Bijzondere gerechten en smaken maar niet te gek, gewoon goede porties (zeker niet te groot maar ook niet te klein), opgediend als kunstwerkjes (dat dan weer wel) en het één nog lekkerder dan het ander. De wijnen die ze bij de gerechten schenken zijn allemaal ongelooflijk lekker en ik kan je dan ook ten zeerste een arrangement aanraden. Zelden werden wij zo enthousiast van een restaurant als deze.
Jacobsz

Iets te vieren of een romantisch diner

Jacobsz is echt zo’n restaurant waar je heen moet met de hele familie als er iets bijzonders te vieren valt of met je lief als jullie zin hebben om een hele avond te eten, drinken en natafelen. Wij schoven om acht uur aan en dingen (net niet lallend) om één uur naar huis. Wat een top avond hebben wij gehad. Zes gangen goddelijkheid met een prachtige mix van vega, vis, vlees, een kaasplankje, een taartje en nog koffie en thee. Grappig detail, ik lust totaal geen bieten, maar echt niet. Dus toen onze Adriaan Verkerk (eigenaar) ons een prachtig opgemaakt bord met bieten voorschotelde voelde ik een lichte teleurstelling opkomen. De wijn zou het wel goed maken dacht ik, maar wat bleek? Dit was één van mijn favoriete gerechten van de avond. Nog nóóit at ik zulke lekkere bietjes! Heb je nog nooit gegeten bij Jacobsz ga dat dan zeker doen, hier krijg je geen spijt van!
Jacobsz

Benieuwd naar andere hotspots in Amsterdam Oost? Klik hier.