Goede doelen om te steunen tijdens je vakantie in Kaapstad

Kerst 2022 vierden we met het hele gezin, opa en oma, zussen en nichtjes en neefjes in Kaapstad. Een fantastische vakantie, maar toch met een treurig randje. Dat gevoel blijft overheersen elke keer als ik hier ben geweest. De ongelijkheid en verschillen in en rondom Kaapstad zijn zo groot, zo schrijnend, daar word je (of in dit geval wij, Bo en ik) gewoon echt verdrietig van. Ik schreef er al een post over op Instagram, waarom dit nooit mijn favo vakantiebestemming zou kunnen worden (lees ‘m hier) en ik vroeg of mensen nog goede doelen wisten die je zou kunnen steunen tijdens je vakantie in Kaapstad. Heel veel mensen en heel veel gezinnen zijn compleet afhankelijk van het toerisme, dus wegblijven werkt alleen maar averechts. Helpen kan altijd, groot of klein, met geld of met spullen. Maar waar? Hoe? Wie? Ik zocht alle tips die ik heb gekregen voor je uit en deel ze hieronder.
Goede doelen om te steunen tijdens je vakantie in Kaapstad

Hoe kan je mensen helpen tijdens je vakantie in Kaapstad

Het is altijd een beetje abstract, je boekt een vakantie naar Kaapstad en weet dat een deel van de mensen het daar veel minder goed hebben dan wij hier, en je wil ze helpen maar hoe? Wat neem je mee? Wat hebben ze nodig? Waar worden ze blij van? Waar hebben ze écht wat aan? En aan wie geef je het? Dat zijn altijd allemaal gedachtes die door mijn hoofd spoken.

Kleding en schoenen

We wisten al ruim een jaar dat we in december naar Kaapstad zouden gaan dus ik heb het hele jaar kleding die niet meer of bijna niet meer paste apart gelegd. Mooie sandalen, gave gympen, Nike air max sneakers, pyjamaatjes, zomerkleding die al op het randje van bijna te klein was, zwempakjes, jasjes etc. Goede kleding is altijd welkom in Afrika. Alleen aan wie geef je dit nou? Dat vind ik altijd het lastigste deel. Wij hadden achterin de auto standaard een tas met spullen liggen, dat mochten we plots ergens of op straat kindjes zien die geen schoenen hadden of een moeder die wat nodig had we snel konden helpen. Ook heb ik een groot deel van de spullen achter gelaten voor de cleaning lady’s in het eerste hotel. Ons eerste hotel lag heel ver van Kaapstad af en op de dag van uitchecken vroeg ik ons kamermeisje of ze kinderen had en of ik haar blij kon maken met kleding en schoenen. Ik liet echt een koffer voor spullen achter en vroeg haar of ze dit onderling wilde verdelen. Ik vind het altijd een beetje lastig om zulke dingen te vragen, je wil mensen natuurlijk niet beledigen, wel in hun waarde laten, maar toch ook helpen. Dus ik vind het altijd een beetje spannend om te vragen, maar je moet het gewoon echt doen. Ze zijn er zo blij mee.

Speelgoedjes en cadeautjes

Ik heb de kids allemaal 3 speelgoedjes laten uitzoeken thuis die ze weg konden geven aan kindjes daar en ik heb bij de Action kleine cadeautjes en dingetjes gekocht om uit te delen als we kindjes tegenkwamen. Een kleurboekje met potloodjes, puzzeltjes, stiften, autootjes etc. Dit neemt niet veel ruimte in en is zo leuk om te geven! De kids vonden het soms nog spannend om zoiets weg te geven maar zodra het eerste kindje helemaal blij terug rende en er meer kindjes kwamen zag je al die koppies stralen en was het ijs gebroken.

Maak contact

Contact maken is denk ik de beste manier om te kijken waar je kan helpen. Dit kan zijn met mensen op straat maar ook bijvoorbeeld in je hotel of als je een huis huurt bij de mensen die daar werken. Ik ken een voorbeeld van vrienden die in een huis zaten en het meisje dat daar kwam helpen elke dag nam vaak haar kind mee omdat ze geen geld had om school te betalen en toen hebben ze een jaar lang haar schoolgeld betaald. Hoe fantastisch is dat!?

Keep the change

Fooi is nergens belangrijker dan hier, dus tip ruim. Zorg daarnaast ook ervoor dat je altijd briefjes van 50 of 100 rand los in je broek hebt zitten. Bij elk stoplicht, elke parkeerplaats, overal op straat heb je mensen die dingen proberen te verkopen of om hulp vragen. Soms is er niet veel tijd (stoplicht op groen) dus zorg dat je altijd iets bij de hand hebt wat je snel kan pakken. 50 rand was toen wij er waren ongeveer 3 euro en 100 rand net geen 6 euro en daar help je de mensen al zo erg mee, dat je misschien een extra uitgavenpost in je vakantiebudget kunt opnemen hiervoor. Ook bij tankstations staan vaak mensen of hangen kids, neem altijd wat voor ze mee. Ons laatste huis lag een paar 100m van een township af, dus als wij ff moesten tanken daar stonden er altijd kinderen bij het tankstation. Vraag of ze trek hebben, of neem spontaan een ijsje of zak chips voor ze mee. Of iets gezonds nog beter ;-).

Goede doelen om te steunen tijdens je vakantie in Kaapstad
Goede doelen om te steunen tijdens je vakantie in Kaapstad

Op Instagram plaatste ik een oproep voor goede doelen of stichtingen die rondom Kaapstad actief zijn die mensen eventueel zouden kunnen helpen / steunen als ze die kant op gaan met vakantie. En er zijn zoveel mooie en goede initiatieven, echt ongelooflijk!

Little Lions child coaching
Een Nederlandse kinderpsycholoog heeft deze organisatie opgezet om kinderen in townships mentaal sterk te maken. Je kan deze organisatie op verschillende manieren helpen en steunen. Met expertise, maar ook door donaties. Doneren kan al vanaf 5,95 euro per maand. Benieuwd? Klik hier.

Township tours
Ik was altijd een beetje sceptisch over township tours want het voelt toch een beetje gek, rondrijden en ‘kijken’ hoe slecht mensen het hebben maar het schijnt niet helemaal zo te gaan. De meiden van Tailor Made Capetown tipte mij 18GM walking tour en dat is een combinatie van het eerste Gangster Museum en een 3uur durende ‘walking tour’ door een township en een koffietje bij Sikis. Siki’s verhaal is bijzonder en een prachtig voorbeeld van hoe sterk mensen kunnen zijn en wat je kan bereiken en hoe je mensen kan helpen. Siki begon als afwasser in een koffiezaak en zag daar hoe koffie mensen bij elkaar brengt. Hij opende een koffiezaak in de garage van zijn moeder in één van de meest beruchte townships van Kaapstad en geeft mensen naast werk ook een inspirerende plek om elkaar te ontmoeten.

Children with a need
Children with a need kreeg ik ook getipt en dit is een organisatie die de meest kwetsbare in de samenleving helpt. Kinderen, ouderen en mensen zonder werk of verblijfplaats. De oprichtster begon met het koken voor kinderen en ouderen die zelf geen eten hadden en dit groeide uit tot een echte organisatie. Voor meer info check hun website.

Surfpop Africa
Deze organisatie is opgericht door Daniel Botha die het surfen ontdekte in Kaapstad en helemaal verliefd werd op deze sport. Ook hij trok zich het leed van de kinderen in townships enorm aan en is toen op een school gaan praten om te kijken of hij wellicht met kinderen kon gaan surfen. Zo is het begonnen en nu doen ze veel meer. Samen het strand schoon en netjes houden, nutrician programs, surflessen en huiswerkbegeleiding. Je kan deze organisatie op veel manieren steunen maar jezelf ook aanmelden als vrijwilliger. Ben je een surfaddict en zit je een paar weken of maanden per jaar in Kaapstad? Meld je dan hier aan als teacher!

Uthandosa
Een volger op Instagram tipte Uthandosa. Daar nemen zij altijd spullen voor mee en bezoeken de projecten die ze doen. Ze bieden excursies aan en leren je veel over de apartheid, de verschillen in het land en het ontstaan hiervan. Ze proberen het toerisme en de locals te connecten. Daarnaast helpen ze kinderen, vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, mensen met een beperking en eigenlijk iedereen die dit nodig heeft. Meer weten over hun projecten en hoe je ze kan helpen? Klik hier.

Cotlands
Cotlands is een organisatie vooral gericht op kinderen. Ze proberen kinderen een fijne plek te bieden om af en toe te komen spelen, leren en creëren of knutselen. Op hun website hebben ze een wishlist staan hier kan je exact zien met welke spullen ze enorm geholpen zijn. Vaak zijn dit eten, toiletartikelen en spullen voor babies. Denk aan flesjes, spenen, slabbertjes, luiers, doekjes en snoetenpoetsers etc. Maar ook speelgoed, baby bijtringen, en andere spullen die je in principe nodig hebt op een crèche of kinderdagverblijf. Kleding, schoenen, boekjes, kleurtjes en kleurboeken echt alles is welkom. Meer weten over hun projecten? Klik hier.

Bobbi Bear
Bobbi Bear is een organisatie die gespecialiseerd is in het helpen van sexueel misbruikte kinderen. De hub van waaruit het Bobbi Bear Rescue Center is gesitueerd zit in Amanzimtoti, Kwa Zulu Natal, Zuid-Afrika, Hier worden alle activiteiten en projecten van Bobbi Bear gerealiseerd. Het centrum functioneert ook als een inloopcentrum, doet aan adviesvoorziening en heeft een gemeenschapsloket. Het centrum biedt een veilige haven en zelfs een tijdelijk thuis aan kinderen die hun toevlucht zoeken tegen misbruik en hun misbruikers. Hier wil je toch gaan helpen? Of dit nu is door middel van geld, spullen of vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers en Child Safety Officers worden hier opgeleid en verblijven ook in dit centrum. Het Bobbi Bear Rescue Center ontgroeide zijn oorspronkelijke huis en er werd een nieuwe plek gerealiseerd met behulp van fondsen die werden gegenereerd door campagnes en donaties. Maar blijf vooral helpen! Voor meer info check de website hier of stuur een mailtje naar bobbibear@lantic.net.

Scholen of Pre-schools
Heel veel scholen of pre-schools hebben projecten of kennen kinderen of families die hulp kunnen gebruiken. Dus mocht je geen contacten hebben maar wel willen helpen kan je voor je vakantie altijd contact opnemen met een school in de buurt. Er werd mij een pre school getipt in Hout Bay die spullen verdeelt onder kinderen in townships, zodra ik hier de gegevens van heb zal ik deze even delen. Maar dit kan je zelf natuurlijk ook gewoon opzoeken.