Gallizia

Vrijdagavond in Amsterdam. De eerste zonnige dag van 2015. Zonder jas naar buiten. We banjerden door Oost op weg naar de opening van een nieuwe tent.
First stop: Walters Woodburry. Een paar gin tonics later en met een knorrende maag vervolgden we onze weg door de steeds hipper wordende Javastraat.
IMG_3568

Aan de linkerkant, schuin tegenover Walters ontdekte we een cool nieuw tentje. Het terras zat vol met mensen en er vlogen heerlijke Italiaanse biertjes het terras over. Er was nog één klein tafeltje over, we keken elkaar aan en trokken een sprint.

IMG_3555
Gallizia. Volgende week pas open maar nu vast aan het oefenen. Dit werd een leuke test! Ze schenken ontzettend veel heerlijke wijnen, waaronder de beste Pinot Grigio van Amsterdam en een Amarone (voor maar 30 euro). De eigenaar heeft naast deze nieuwe zaak al jaren een wijnwinkel (Monega) op de Mauritskade dus van wijn weten ze hier álles. Maar eigenaar Tom, zoon van een Italiaan, had stiekem nóg een droom. En dat was de gezellige vakanties bij oma in Italië naar Amsterdam brengen. Het eten, de vriendelijkheid en openheid van de mensen, de recepten en de overheerlijke authentieke Italiaanse producten. En dan in de vorm van een mooie, gezellige bar waar je de hele dag kunt zitten.
IMG_3558

Zo werd Gallizia geboren. De inrichting is hip, gezellig, een tikkeltje industrieel maar met de bekende warme Italiaanse flair. Een te gekke houten ‘tribune’ waar ze knusse tafeltjes tegen de muur hebben gezet maar waar je beneden ook lekker kunt zitten en borrelen. Achterin grotere tafels en een bar waar iedereen kan aanschuiven.

Gallizia is de hele dag geopend. S’ochtends kan je hier terecht voor een lekker Italiaans bakkie en een croissantje, s’middags voor verse Italiaanse soepen, rijkelijk belegde focaccia’s en er staan altijd 2 pasta’s op het menu. De ideale plek voor een borrel, maar ook voor het diner ben je hier aan het goede adres.

We checkten de kaart en ik ging uit mijn dak! Antipasti, Bresaola (mijn lievelings!!), geroosterde aubergine met vijgen, pasta’s en buffelmozzarella. Aangezien het al bijna 22.00 was en ze eigenlijk nog niet open waren en niet hadden gerekend op zo’n toestroom van mensen en nieuwsgierige buurtbewoners hadden ze (helaas) niet alles meer. Maar ze gingen gewoon wat maken.
IMG_3571

En dit viel heel goed in de smaak! Een groot bord Antipasti met allerlei heerlijke hapjes. Van Italiaanse kaas, crostini’s, Prosciutto, gegrilde groente en natuurlijk heerlijke mozzarella di bufala. Daarna een heerlijke pasta pesto, focaccia en koffie met koekjes toe.
IMG_3574

Voor deze eerste test zijn ze ruimschoots geslaagd dus ik ga volgende week zeker terug om de hele kaart te testen! Gallizia is een aanwinst voor de Javastraat. Een gezellige wijnbar, heerlijke hapjes, vriendelijke service, lekkere pasta’s en een te gekke inrichting. Ik ben fan!

Meer tips voor Amsterdam Oost? Klik hier.