Fruittuin van West

Ik zou (heel stiekem) eigenlijk best middenin de natuur willen wonen. Omringd door bossen, duinen of de heide. Waar je zodra je de deur uit stapt en diep ademhaalt direct een soort gevoel van rust over je heen krijgt. Héérlijk vind ik dat! Even geen prikkels, gewoon lekker wandelen en picknicken, hutten bouwen of fietsen. Ik hou ervan. Maar aan de andere kant kan ik echt niet zonder gezellige tentjes met goede koffie. Op loopafstand op een leuk terras neerstrijken met oesters en lekkere wijn. Lallend op de fiets naar huis en nog 100 andere leuke dingen die je in de stad kunt doen. Mijn oplossing is dus niet verhuizen en in the middle of nowhere gaan wonen en de rest van mijn leven helemaal zen zijn en één met de natuur. Nee, wij gaan gewoon heel vaak weekendjes weg naar knusse huisjes in de natuur. Dit kan bijvoorbeeld in Zeeland, maar je kunt ook prima een lang weekend naar een Centerparks in Limburg of nog zuidelijker. Texel, Vlieland en Ameland zijn ook goede voorbeelden en zelfs onder de rook van Amsterdam heb je tegenwoordig veel van dit soort plekken.
Fruittuin van West

De kids vinden dit soort uitjes trouwens ook helemaal geweldig en ondanks dat ik soms denk ik ga op een grote boerderij wonen met allemaal dieren, hou ik toch teveel van de stad. En verlang ik naar de boerse vibe is daar altijd nog Fruittuin van West. Één van onze favoriete uitjes.

Fruittuin van West met kids
Fruittuin van West

Yuki en Ravi vinden het altijd één groot feest om naar de Fruittuin van West te gaan. Er wordt van te voren flink bonje getrapt over wie welk mandje meeneemt en wat er geplukt gaat worden maar dat is allemaal deel van de voorpret haha. De Fruittuin van West is dinsdag tm zondag open vanaf 10:30uur tot 18:00 uur en je kunt er gratis parkeren. Wel handig want voor ons uit Oost is het ruim 20 minuten rijden. Je hebt er een biowinkel (waar je meer kunt kopen dan alleen groente en fruit ze hebben bijvoorbeeld ook pasta, rijst, sauzen, melk, schoonmaakmiddelen etc.) en die kan je eigenlijk vergelijken met een redelijk uitgebreide supermarkt. Er is een tuincafé, een speeltuin en je hebt de boerderij met de dieren en de pluktuin. Voor kids is dit echt geweldig!

De pluktuin
Fruittuin van West

De pluktuin bestaat uit allerlei paden / rijen met peren, appels, aardbeien, bessen, bramen, aardappelen etc. Overal lopen kippen rond en er zijn ook wat varkens. Je mag zoveel plukken als je wil (wel even goed letten op de vlaggetjes die geven aan waar je mag plukken) en dan na afloop je oogst afrekenen in de winkel.

Eitjes rapen
Fruittuin van West

De kippen leggen elke dag eieren en die mag je zelf rapen (één doosje per persoon) en dat vinden de kinderen natuurlijk het aller leukst. Kom je ‘s ochtends dan heb je de meeste kans, maar ben je later dan is de kans dat je nog een ei vindt heel klein. Wij waren er vorige keer pas om vier uur en Yuki wilde zó graag een eitje vinden… Na een uur plukken en zoeken was het ons dan toch gelukt. Een ei! Zijn alle eieren op dan kan je in de winkel gewoon bio eitjes halen.
Fruittuin van West

Alle soorten bessen kosten € 1,00 / 100gr.
Appels kosten € 2,00 / kg
Aardappels kosten € 2,00 / kg
Eitjes van onze eigen legkippen €0,35 per stuk
Paddenstoelen in onze paddenstoelengrot €1,50 per 100 gram
Witlof hebben we weer als het fruit in de boomgaard minder wordt.

Fruittuin van West Tuincafé
Fruittuin van West

Bij het tuincafe kan je heerlijk ontbijten of lunchen. Goed belegde sandwiches, lekkere broodjes, huisgemaakte soepen en salades staan er op het menu en ze hebben af en toe pizza night. Ze hebben lekkere taartjes, hele goede koeken, croissantjes en yoghurt met fruit. Je kunt hier dus de hele dag door eten en drinken halen en de versgeperste bio appelsap is natuurlijk de aller lekkerste ooit! De prijzen zijn niet heel hoog en alles is echt met liefde gemaakt dat proef je gewoon.

Speeltuin
Fruittuin van West

Tussen de boomgaard en het café en de winkel zit een grote buitenspeeltuin. Niet zoals in het park met wippen en schommels maar meer een natuurspeeltuin. In de heuvel zijn allemaal gangen gemaakt waar de kinderen doorheen kunnen kruipen, overheen kunnen rennen en op kunnen spelen en er is een soort van doolhof gemaakt van kooien en houten kisten waar de kids ook lekker in kunnen klimmen en ravotten.

De dieren van Fruittuin van West

Er lopen heel wat gezellige dieren los of grazen in de aangrenzende weilanden en de kippen zijn niet mega knuffelig maar je kunt met de varkens uitgebreid knuffelen!

De varkens
Fruittuin van West

De varkens die bij de Fruittuin rondlopen zijn aangeschaft on hun kippen de bescherming te bieden die ze verdienen. De boomgaard is helaas ook aantrekkelijk voor roofvogels en andere roofdieren. Om vooral de kippen te beschermen op een vriendelijke hebben ze toen twee Kune Kune varkens aangeschaft. Dit is van oorsprong een Nieuw-Zeelands ras, zijn heel vriendelijk van karakter en dol op aandacht.

De koeien

Aan de overkant van de Tom Schreursweg is een groot weiland van 7 hectare waar de Hereford koeien lopen. Dit ras wordt vaak ingezet bij natuurbegrazingsprojecten van bijvoorbeeld Natuurmonumenten en staat bekend om de hoge kwaliteit van het vlees. Deze koeien kunnen het hele jaar door buiten blijven en kunnen zelf de kalveren geboren laten worden. Hereford moeders zijn er op geselecteerd dat zij zeven maanden lang voldoende melk geven, zodat zij hun kalveren een goede groeistart meegeven. Dat betekent ook dat wij geen verse melk verkopen in de winkel, omdat alle moedermelk voor de kalfjes is. Na de moedermelk groeien de koeien door op malse grassen en enkele kruiden. Het vlees van deze koeien wordt in hun bio winkel verkocht en schijnt echt heerlijk te zijn!

De kippen
Fruittuin van West

In de Fruittuin van West wonen zo’n 240 leghennen en de meeste zijn van het ras Lohmen. Dit ras staat bekend om eieren van goede kwaliteit en doordat de kippen hier vrij rondlopen en enorm gevarieerd eten schijnen de eieren ook de aller lekkerste te zijn. De legkippen leggen gemiddeld een ei per dag en deze eieren gebruiken ze voor de taarten en eiersalade in het tuincafé. In de boomgaard staan verschillende witte leghokken en daar leggen de meeste kippen hun eieren. Maar je kan ook gewoon goed tussen de planten en struiken kijken zoals wij, want daar vind je ook nog wel eens wat!
Fruittuin van West

In de bio-winkel verkopen ze heerlijk kippenvlees van de kippen die bij hun grootgebracht zijn en dus een heel goed leven hebben gehad. Wanneer ze één dag oud zijn, komen de kuikentjes aan bij de Fruittuin en worden ze onder de warmtelampen in de kuikenstal geplaatst waar ze lekker tot rust kunnen komen en groeien. In de biowinkel kan je vanachter het glas de kuikentjes bekijken. Heel leuk ook voor kids. Wanneer ze hun dons hebben verruild voor veren en zichzelf daarmee warm kunnen houden, mogen ze naar buiten. Na ongeveer 14 weken, als de kippen goed op gewicht zijn, worden ze geslacht. Ze verkopen het vlees in de bio-winkel vanuit de diepvries als hele kip of in delen, bijvoorbeeld de dijen of levertjes. Dus wil je écht een biologische kip eten dan moet je ‘m hier halen! Het is trouwens ook mogelijk om de kippen vers, vlak na het slachten, bij hun te kopen. Verser dan dit is het vlees op weinig plekken verkrijgbaar denk ik zo. Als je hierin geïnteresseerd bent dan kan je via de mail aangeven dat je voorafgaand aan de slacht op de hoogte gesteld wilt worden en je dus je bestelling kunt doorgeven. Dan krijg je ook nog eens 10% korting!! Lijkt dit je wat? Mail dan naar; wil@fruittuinvanwest.nl.
Fruittuin van West

De Fruittuin van West heeft ook een soort van kippen asiel. Niet alleen met honden en katten kan dit gebeuren met kippen komt dit ook wel eens voor. Voor een eenmalig bedrag van €15,- vangen zij de kip op en omdat het echt een asiel is kunnen ze de kip wel doorgeven aan een ander maar ze zullen deze asielkippen nooit voor de verkoop van vlees gebruiken.
Wil jij een kip uit het asiel aanschaffen? Dat kan! Je mag zelf een leghen of haan uitzoeken in de boomgaard. Een Lohmen-hen (de beste leghennen uit de boomgaard) kost €20,- , andere rassen kosten €10,-. Het ophalen van een haan kost €5,-.
Fruittuin van West

Voor meer info over Fruittuin van West klik hier.