Tip in ‘t Oosten: Restaurant Vanouds in Doetinchem

Er zijn dagen / weken / maanden dat je er niet komt (okay, of je moet er wonen): Doetinchem. Toch vinden we het maar wát leuk om een dag buiten de grote stad te spenderen. Lekker in de natuur ravotten om daarna voldaan aan te schuiven voor een snelle hap of uitgebreid diner. Welnu, dat laatste heeft yours truly laatst gedaan bij Restaurant Vanouds in Doetinchem. Daar waar stadse hipheid en dorpse gastvrijheid elkaar ontmoeten.

Restaurant Vanouds

Gelegen in de gezellige Grutstraat (da’s echt waar en niet vanwege de alliteratie 😉 vind je Restaurant Vanouds. Net wat langer dan een jaar up and running en nu al behoren ze tot een begrip in de regio en zijn ze favoriet van velen. Hoewel Doetinchem haar het liefst voor zich alleen zou houden, gunnen ze de rest van Nederland ook een fijne avond als vanouds uit. Nu klinkt dat als hoog van de toren blazen, maar bij Restaurant Vanouds is het echt even andere koek.

Restaurant Vanouds Doetinchem interieur

Dat zit zo. Bij binnenkomst wordt je heel hartelijk welkom geheten, waarna je onder gezellig geklets naar je (bar)tafel wordt begeleid. Nu zou je denken dat we dat wel gewend zijn, maar toegegeven mag je nog vaak – vooral in de Randstad, sorry jongens! – dankbaar op je blote knieën zijn dat je überhaupt bij ze mag aanschuiven. Huilen met de pet op. Tot zover de veren voor het warme welkom bij Restaurant Vanouds.

Restaurant Vanouds Doetinchem interieur

Door met de entourage. Ook daarmee scoren ze punten (sorry not sorry, geschreven tijdens de WK-periode 😉 Restaurant Vanouds kent zowel een bar- als restaurantgedeelte. Allebei staan ze er strak bij. Ondanks dat het een beste boel vierkante meters in beslag neemt, voelt het door de variatie van bartafels, half ronde hoge tafels en lage tafels toch intiem en gezellig. Is over nagedacht. Goal voor de volgende keer (we did it again) is de lange tafel voor de keuken. Noem het chef’s table, noem het vooral een verdomd knusse stek waar je het hele restaurant + keukenploeg in de smiezen kunt houden. Niet dat dat nodig is hoor, maar you get the point. 

Restaurant Vanouds Doetinchem food

En dan waar we natuurlijk voor gekomen zijn: het eten. Het is maar net hoe die dag de wind waait, waar je zin in hebt: comfort / bar food (zelf noemen ze het eetcaféklassiekers) óf urenlang wat meer high-end tafelen begeleid door mooie wijnen? Het was ook onze zaterdagavond en dus gingen we voor optie 2. Op het menu 3-gangen, maar voor wie grote trek heeft kan ook voor 4-, 5- of zelfs 6-gangen gaan. Wijnarrangement erbij en je zit gebakken. Van landhoen met zuurkool tot hert met vadouvan en witlof, en van vitello tonnato tot risotto met garnalen.

Restaurant Vanouds Doetinchem food

Waar de kaart bol staat van de vlees- en visgerechten kan ook de vega(n) aan haar trekken komen. Neem bijvoorbeeld pompoencrèmesoep en aardpeer met manderijn, prei en hollandaise  Stuk voor stuk geen méga grote gerechten, maar met wat bijgerechten ga je prima gevuld de deur uit.

Of we de dessertkaart nog willen bekijken? Haha, retorische vraag. Wordt het arretjescake met pruimen en filodeeg, ‘t kwarktaartje met kruidkoek, najaarstiramisu of de gouwe ouwe kaasplank? Arretjescake! Ondanks dat een toetje van zoet en fruit niet altijd mijn voorkeur krijgt, was ik zo vrij geest(ig) om ‘m te testen. Het was dan even 30 minuten wachten (want druk en foutje van de keuken, kan gebeuren), maar dan sluit je de avond wel af met even wat anders dan anders en toch zo vanouds.

Oh ja, het is dat we er ‘s avonds waren, maar je kunt er dus ook – hebben we van horen-zeggen – alleraardigst lunchen. Als vanouds, dat snap je. Van Achterhoekse gehaktbal tot diverse broodjes en patatje stoofvlees van Achterhoeks rund. Veel Achterhoeks, veel vertier. Het bewijs dat de culinaire wereld zich niet alleen in onze hoofdstad afspeelt. Proosten we op, Restaurant Vanouds!

Website | Instagram