De leukste voorleesboekjes van 1 tot 6 jaar

Bijna dagelijks worden mij via Instagram tips voor leesboekjes gevraagd. Specifiek de leeftijd van Xan, of juist Yuki. Of boekjes die kinderen kunnen helpen met iets, die kinderen iets kunnen leren etc. Boeken zijn overal goed voor en eigenlijk zijn voorleesboekjes de enige ‘zomaar’ cadeaus die mijn kids van mij krijgen. Natuurlijk deels ook eigen belang maar ook gewoon omdat ik het goed vind voor de ontwikkeling en het staat zo leuk in hun kamertjes. Maar wat zijn nou de leukste voorleesboekjes van 1 tot 6 jaar?

Leesdip in de zomer?

Vanuit de Bibliotheek gaan ze dit jaar de strijd aan tegen de zomerleesdip onder de jeugd. En speciaal daarvoor lanceren ze een digitale thuiseditie van Vakantielezen, een leesprogramma gericht op kinderen uit groep 3 en 4.  Hier gaan kinderen, samen met hun gezin, op schattenjacht. Ze reizen langs de 6 landen van de Vakantielezen-landkaart en in elk land is een schat “verstopt”. Deze kun je alleen vinden door mee te doen aan de opdrachten. Per land zijn er 3 opdrachten gericht op lezen en taalspellen.Ook kan je nu een tablet winnen, dat is natuurlijk helemaaaal fantastisch! Meer weten? Check de website www.vakantie-lezen.nl

De leukste voorleesboekjes van 1 tot 6 jaar

Yuki had op bepaalde leeftijden een aantal favoriete boekjes, maar Ravi en Xan hadden op exact dezelfde leeftijd dezelfde favoriete boekjes. Toen pas realiseerde ik mij dat sommige boekjes echt speciaal ‘goed’ zijn voor kindjes van bijvoorbeeld 1 à 2 jaar en dat daarna hun interesses een beetje veranderen of wat specifieker worden. Ik maakte een handig lijstje met de leukste voorleesboekjes van 1 tot 6 jaar en deze blijf ik aanvullen tot ze 10 zijn en ik ze nooit meer voor hoef te lezen hahaha.

De leukste voorleesboekjes voor kindjes van 1 en 2 jaar
De leukste voorleesboekjes van 1 tot 6 jaar

Shhht Tijger slaapt
Dit boek is zo leuk voor de aller kleinsten. Ze moeten over het neusje van de tijger aaien om ‘m niet wakker te maken, over  z’n buikje kriebelen en helpen blazen als de ballon waar de vos op zit dreigt te dalen.

Mama Kwijt
Dit boekje kreeg Yuki voor haar eerste verjaardag en ik weet nog dat ik dacht wat een saai boek. Maar het werd dé hit bij Yuki maar ook Ravi en nu bij Xan. Dit boekje is heel makkelijk en daardoor goed te begrijpen door kleintjes al vanaf 1,5 jaar ofzo. Daarnaast kunnen ze de woordjes; mama, kwijt, beer, haas, kikker etc vaak als één van de eerste dus doen ze super leuk mee. Bij alle drie de kids was dit een van de eerste boekjes die ze helemaal kapot gelezen hebben.

Heb jij olifant misschien gezien?
Dit is ook een topper en samen met bovenste twee Xan’s top 3. Een jongetje speelt verstoppertje met olifant en telkens kan ‘ie hem maar niet vinden… Xan kon voordat hij twee was al tot tien tellen en ik denk dat dat komt door dit boekje, dus het is ook nog eens ontzettend leerzaam.

Een dag vol apenstreken
Een heel leuk boekje en aangezien ‘aap’ ongeveer het eerste woordje is van elk kind kunnen ze al goed meedoen hiermee. Het is ook heel mooi vormgegeven en er staan mooie tekeningen in.

Rupsje Nooitgenoeg – 100 eerste woordjes
Het beste cadeau wat ik Xan gaf voor zijn eerste verjaardag! Dit boekje bevat niet alleen allemaal mooie tekeningen en plaatjes van woorden die ze snel (kunnen) leren maar ook flapjes dus succes gegarandeerd!

Het grote Fiep kijkboek
Dit boek kreeg Yuki bijna 5 jaar geleden voor haar verjaardag en wordt nu helemaal kapot gelezen door Xan. Alle kids vonden dit boek leuk en het is super leerzaam. Pagina’s vol plaatjes en woordjes dus spelenderwijs leren ze zo onwijs veel!

Beestenboek
Dit is zo’n leuk boek om te krijgen! Het grote beestenboek bomvol allerlei beesten, mooie tekeningen en bijzondere soorten. Echt een top cadeau. Haar andere boek ‘bijna alles‘ is ook een leuke om te geven.

De leukste voorleesboekjes voor kindjes van 2 tot 4 jaar
De leukste voorleesboekjes van 1 tot 6 jaar

Ridder zonder billen
Ridder zonder billen is en blijft een leuk boek al heb je het al driehonderd keer voorgelezen. Met als hoogtepunt de billen winkel en elke avond koos ik weer nieuwe billen. Cupcake-billen, zebra-billen of donut met spikkels billen.

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over dino’s
Een heel leuk en leerzaam boek met mooie illustraties. De kaft vind ik ook super mooi en staat heel cool in Ravi’s kamer. Klinkt misschien stom, maar mooie boekjes voor op de plank vind ik toch gezellig.

Er zit een dino op de 13de verdieping!
Dit boek kreeg Ravi voor zijn verjaardag en is voor kindjes van alle leeftijden heel erg leuk. Meneer Snurkmans wil lekker slapen in een hotel maar op elke kamer gebeurt er iets geks…

Superhelden Knuffelen niet
Die van mij wel!!

Twee vechtende eekhoorntjes
Boeken met een boodschap, een moraal of iets leerzaams vind ik toch altijd wel extra leuk. Kinderen iets leren door middel van een spannend of leuk verhaal is denk ik heel belangrijk. Dit boek is hier een goed voorbeeld van. Twee eekoorntjes vechten om een dennenappel en dan gebeuren er allerlei dingen. Moraal van het verhaal is dat je een ander ook wat moet gunnen en beter samen kunt werken dan tegen elkaar en delen ook heel leuk kan zijn. Top boek!

De leeuw en de muis
Ook een boek met een boodschap en wat ik daar zo leuk aan vind is dat je de avonturen van de leeuw en de muis dan ook kunt koppelen aan dingen die thuis of in het dagelijks leven gebeuren. Zo kan je goed in gesprek blijven met je kindje en van elkaar leren.

Gewoon zoals je bent
Dit boek kocht ik, eerlijk, voor de kaft. Vond ‘m zo leuk staan in de speelkamer. Maar ook hier zit een belangrijke en goede boodschap in. Yuki kan het vooral soms lastig vinden waarom de grote jongens uit haar klas harder kunnen rennen of langer zijn etc. Door middel van dit soort boekjes en boekjes zoals Coco kan het kan je dingen spelenderwijs wat lichter of makkelijker maken voor ze.

Een schildpad was zijn schildje kwijt
Dit boek zag ik in de Artis winkel waar ik mijn kinderen altijd uit moet wegtrekken en in vond het zo’n knap boekje dat ik het spontaan kocht. Marjet Huiberts vind ik sowieso heel chill schrijven en alles op rijm dat lees zo lekker en gezellig. Een leuk en lief boekje over een schildpad dat zijn schildje kwijt is.

Ridder Florian
Ridder Florian is een mooi en groot verzamelboek met allemaal coole ridder verhalen. Ravi kreeg deze voor zijn tweede verjaardag en we lezen er nog steeds met veel plezier uit voor.|

Hoera we gaan naar de kinderboerderij!
Ik kocht bij de action voor een vakantie wat boekjes (ik dacht lekker even cheap als ze dan kapot gaan of kwijt raken is het niet zo’n ramp) en dit bleken echt de aller leukste boekjes ever! Hoera we gaan naar de kinderboerderij! Hoera we gaan naar de dierentuin! Hoera we gaan uit logeren! Alle drie mega leuke boekjes, op rijm en die gaan over allerlei alledaagse dingen die je met kinderen doet. Super herkenbaar en heel gezellig om samen te lezen. Het grote gekke voorleesboek van dit schrijversduo is ook echt geweldig.

De leukste voorleesboekjes voor kindjes van 4 tot 6 jaar
De leukste voorleesboekjes van 1 tot 6 jaar

Hop op zwemles
Yuki is dol op zwemmen en daarom kocht ik dit boekje voor haar. Maar dit boekje is echt perfect voor kinderen die zwemmen of zwemles eng vinden. Als je dit je kleuter cadeau doet voor haar of zijn eerste zwemles wordt het echt een stuk minder eng. Hier wordt door middel van kikkers in de sloot een hele zwemles doorgelopen en de spannendste dingen zoals ‘door het gat’ en ‘met kleren aan’ zwemmen worden zo leuk besproken. Met kleren zwemmen doen ze hier bijvoorbeeld verkleed. Dus je hebt een kikker die verkleed is als tijger, een kikker als heks, een kikker als dokter etc echt heel leuk!

De avonturen van Tommie en Lotje (deel 1 & 2)
We liggen geregeld met z’n alle in een deuk om de verhalen in het boek De avonturen van Tommie en Lotje. Echt hele leuke alledaagse dingen passeren hier de revue en hoe de schrijver de situaties schetst is gewoon 9 van de 10 keer zoals het er in het echt ook aan toe gaat. Van broer en zus die elkaar plagen,. die kwijt raken op het strand met allemaal ijsjes, hoe ze soms een troep maken en allemaal van dit soort onderwerpen. Jacques Vriens heeft dit boek geschreven en ik weet nog dat ik vroeger ook echt alle boeken van hem verslond. Zo leuk om dit nu met Yuki en Ravi te lezen!

Scheetjesles
Scheetjesles kregen we laatst van vrienden cadeau toen ze op bezoek kwamen en wat een succes is dit! Zij hebben al wat oudere kinderen en wisten dus dat dit boek zeker in de smaak zou vallen. Naast grappige piemel verhalen, school perikelen en bijvoorbeeld een opa wiens hart het niet zo goed meer doet en dus in het ziekenhuis terecht komt worden er in 30 verhalen de meest uiteenlopende kleuter dilemma’s uitgeschreven. Echt een mega leuk boek.

Pluk van de Petteflet
Bijna elke kleuter vindt de film Pluk van de Petteflet leuk. Maar nóg leuker is het boek! Mede doordat we de film al 300 keer gezien hebben is dit boek een feest van herkenning en heb je overal in je hoofd al plaatjes bij. Dit boek gaat echt nooit vervelen.

Otje
Ik krijg altijd helemaal nostalgische gevoelens bij boeken zoals Otje en Jip en Janneke. De tekeningen, de verhaaltjes zo lief en grappig. Echt deze blijven leuk. Het is toch ook gewoon een stukje cultuur die lieve Annie M. G. Schmidt boeken daar moet je je kinderen toch mee laten opgroeien. Annie M. G. Schmidt heeft natuurlijk heel veel boeken geschreven en deze ‘allemaal sprookjes‘ is ook echt leuk.

Floddertje
Floddertje is en blijft een leuk boek en ik werd hier vroeger door mijn moeder zoveel uit voorgelezen dat het boek zelf een floddertje werd. Besef even dat dit boek in 1973 uitkwam. Annie M. G. Schmidt bedacht Floddertje en Smeerkees zo lang geleden en nog steeds is het leuk en herkenbaar. Zo super knap vind ik dat!

Maar eerst ving ik een monster
Ik twijfelde of ik dit boek moest kopen want mijn kinderen hebben het nooit over monsters onder hun bed en ik dacht laat ik ze nou niet op ideeën brengen. Maar toen kreeg één van de kids het voor hun verjaardag. Ouders maak je geen zorgen, het is echt een leuk boek en bang van monsters worden ze hiervan absoluut niet!

Alfabet
Alfabet is één van de mooiste, leukste en leerzaamste boeken die ik ken. Elke pagina heeft één letter en op die pagina beginnen alle dingen, dieren en plaatjes met die eerste letter. Prachtig geïllustreerd en naast dat je het als zoekboek kunt gebruiken leren kids zoveel nieuwe woorden en dingen. Echt een waanzinnig cadeau om te geven!

Waar is mijn noedelsoep?
Ik vind het belangrijk om een scala aan verschillende soorten boekjes in huis te halen. Zelf ben ik opgegroeid met de boeken van Annie M. G Schmidt en alle Disney Club boeken (die we nu de kinderen voorlezen) maar ik wil ook boekjes in huis hebben die de diversiteit in de wereld een beetje meer weergeeft. Onze kids ‘weten niet beter’ dan dat Nederland en dus bijvoorbeeld hun klassen een mix zijn van mensen en culturen maar in boekjes is dat soms nog een beetje lastig terug te vinden. Waar is mijn noedelsoep is een goed voorbeeld van zo’n boekje. Dit gaat over een jongetje die met allerlei verschillende kinderen in de klas zit en iedereen heeft iets anders voor lunch en iemand heeft stiekem zijn noederlsoep gepikt. Zo maak je een reis langs allerlei landen, culturen en eetgewoontes en dat vind ik leuk. Gebakken rijst met alles en nog wat is hun tweede boek, ook heel erg leuk!

Duizend en één paarse djellaba’s
Dit is ook zo’n leuk boekje wat net iets meer van een andere cultuur laat zien. Heel interessant, leuk om te lezen en het opent ook allerlei andere gesprekken met de kids.

De leukste zoekboeken

Zoekboeken zijn en blijven hier een hit. Sommige kennen ze he-le-maal uit hun hoofd. We hebben echt stapels zoekboeken en Xan begint het nu ook echt leuk te vinden. Dit is en blijft dus altijd een leuk cadeau.
Onze favorieten zijn;

De Gele Ballon
Via de crèche kennis gemaakt met dit boek en het is van de zelfde schrijfster als Alfabet. Echt een top zoekboek, sommige pagina’s zijn echt lastig!

Alfabet
Super leuk en mega leerzaam. Er is zoveel te zien en te zoeken, dit boek krijg je nooit ‘uit’.

Bumba mijn groot zoekboek
Dit zoekboek is echt xxl en heeft harde bladzijdes en zijn dus ideaal voor kindjes vanaf 1 jaar. Al onze kids vinden dit boek leuk en het kan echt tegen een stootje want wat dit boek allemaal heeft moeten doorstaan afgelopen jaren…

Mijn grote voertuigen zoekboek
Een leuk boek vol auto’s en andere voertuigen. Super handig want ook hardcover en dat is wel echt nodig want de kids trekken en klimmen en doen met die zoekboeken. Ze hebben ook een dieren versie Mijn groot dieren kijk en zoekboek en een dino versie Mijn groot dino kijk en zoekboek.

Waar is de poep? zoekboek
Gegarandeerd succes een poep zoekboek dat snap je. Je hebt regenboog poep, superman poep etc en op elke pagina zitten alle poepjes verstopt.

Waar is het stokstaartje?
Kan jij de hele familie stokstaart vinden?

Leren lezen zoekboek
Dit boek is voor kinderen vanaf 6 jaar die een beetje kunnen lezen of bezig zijn met lezen. Heel leuk en leerzaam!

Zig Zag voertuigenboek
Dit boek tipte ik al een keer via Insta en was toen in no time uitverkocht maar hij is weer op voorraad! Dit voertuigen boek is bijna twee meter breed en op de voor en achterkant kan je lezen, leren, kijken en zoeken. Er is ook een Zig Zag Dinosaurussen boek (heel leuk die ga ik Ravi cadeau doen voor zijn vierde verjaardag) en een Zig Zag de wereld rond. Super leuk om al deze edities te sparen.

Heb jij een boeken tip die echt in de lijst met de leukste voorleesboekjes van 1 tot 6 jaar moet voorkomen laat het ons dan vooral weten. Dit kan via Instagram of onder dit artikel.

Cadeautips? Zoek je het perfecte cadeautje voor hem of haar? Ik maakte een waslijst met leuke cadeautjes check ‘m hier.

Cadeautje voor de juf of meester? Hier vind je leuke cadeautips voor de juf of meester.

Hier vind je een lijst met leuke cadeautjes voor rond de 10 euro voor kids van 1 tot 6 jaar.