De Efteling

De laatste weken van mijn tweede zwangerschap wilde ik toch nog wat extra leuke dingetjes met Yuuk doen. Zo zijn we een lang weekend naar De Beekse Bergen geweest en gingen we het weekend van haar verjaardag een paar dagen naar de Efteling. Gewoon omdat we dat leuk vinden natuurlijk, maar ook om gewoon nog wat extra quality time met haar te hebben voordat haar broertje komt en alles de eerste weken even wat meer draait om de baby, voeden, slaapjes etc. En wat hadden we een geluk! Het hele weekend was het ruim 30 graden (oké met 36 weken zwangerschap is dat iets minder leuk) dus naast alle attracties bezoeken konden we ook zwemmen en heerlijk buiten ontbijten, eten en borrelen.
De Efteling

Naar de Efteling

Een dagje Efteling is leuk voor jong en oud. Echt overal is aan gedacht en iedereen heeft het hier naar zijn zin. Maar mijn grootste geluk haalde ik uit het plezier wat Yuki had. Voor veel attracties was ze natuurlijk nog te klein, maar gewoon rondrennen daar en spelen in de speeltuinen vond ze ook al geweldig.
De Efteling

Overnachten bij de Efteling

Na een hele dag spelen is iedereen kapot en vooral met kleintjes kan je misschien niet in één dag alles doen. Wij besloten er een lang weekend van de maken en twee nachtjes te blijven slapen. Je kunt kiezen uit hotelkamers, vakantiewoningen of appartementen. En een overnachting is altijd inclusief onbeperkt toegang tot de Efteling en gratis voor kinderen t/m 3 jaar. Wij kozen voor een van de vakantiewoningen. Eigenlijk omdat we het verblijf in een huisje met Yuki gewoon het aller chillst vinden. In een hotel kamer, ongeacht hoe groot of luxe deze ook is, voel ik me toch vaak wat opgesloten en beperkt. En wij hadden dit weekend het geluk dat het echt prachtig weer was, dus als Yuki sliep konden wij lekker borrelen op het terras en genieten van het mooie uitzicht. Benieuwd naar de verschillende soorten accomodaties? Klik dan hier.
De Efteling
Wij logeerden in de zogenaamde Boshutten in het Loonsche Land en dat was echt geweldig. Te schattige, super ruime huisjes met aan je huisje een kinderboerderij. Voor je huisje een waterspeeltuin en achter het huisje waren de Duingalows waar het water zo helder en schoon was en de hele dag kindertjes speelden. Als ik eerlijk ben, vond Yuki dat het aller leukste.
De Efteling
‘S middags lekker ravotten in het zand en zwemmen in het water. Elke avond weer was het een enorme strijd om haar hieruit te krijgen. We noemen haar altijd ons Aziatische waterratje en dat is ze ook echt. Zij kan gewoon uren in dat water zitten, kruipen, spelen, modder van de bodem halen en hier mee gooien of kijken naar de grote kinderen die over de speeltoestellen klimmen en klauteren.
De Efteling

Wat ook relaxed is, is dat gasten die logeren op het park, een halfuur voor openingstijd naar binnen mogen. En dan zijn de populaire attracties zoals Fata Morgana en Droomvlucht al geopend. Maar er zijn dan nog meer dingen open zoals  het Kleuterhof, Avonturen Doolhof, de Twee draaimolens op het Anton Pieckplein, het Sprookjesbos, PandaDroom, het enge Spookslot, Monsieur Cannibale en Vogel Rok. Dus als je zorgt dat je met de auto of het treintje dat vanuit het park gaat om half 10 bij het entree bent dan huur je voor 4 euro een karretje en race je naar de eerste attractie waarvan je weet dat er altijd een mega rij staat en dan ben je dus écht de aller eerste. Zo hebben we dus nooit in de rij gestaan, helemaal top.
De Efteling

Je hebt trouwens in het vakantiepark huisjes en accomodaties voor vier tot zes maar ook twaalf tot zelfs vierentwintig personen. Dus met de hele familie een weekendje Efteling kan ook!

Restaurant de Proeftuyn

Bij de Proeftuyn kan je als je blijft overnachten elke ochtend van 07.15 tot 11.00 uur ontbijten, lunchen van 12.00 tot 16.00 en ‘s avonds een hapje eten van 17.00 tot 22.00 uur. Er staat van alles op het menu en veel kruiden en groentes halen ze uit de moestuin achter het restaurant. Er is een speelhoek en een uitgebreid kindermenu en overdag kan je hier tosti’s, broodjes, salades en soepen eten. ‘S avonds wordt er op de Josper grill gegrild en zijn er vegetarische en vis gerechten. Benieuwd? Bekijk hier het hele menu.

Eten en drinken in de Efteling

Bij de Efteling zal je niet snel omkomen van de honger. Op elke hoek van het park zit wel een kraampje, restaurantje of winkeltje waar je iets te eten of drinken kunt kopen. Om een beetje kosten te besparen kan je natuurlijk ook zelf het een en ander meenemen.
De Efteling

Is de Efteling voor kleintjes van 2 jaar ook leuk?

Kinderen mogen tot en met drie jaar gratis mee en ook voor de aller kleinste is er genoeg te doen in de Efteling. Zo heb je een enorm gaaf Sprookjesbos met de beroemde Sprookjesboom en je hebt de traptreintjes, het avonturendoolhoof, heel veel verschillende draaimolens, een monorail en twee enorme speeltuinen. Speeltuin Kleuterhof en speeltuin Kindervreugd. Deze attracties zijn speciaal gebouwd voor de kleinste bezoekers maar mocht jouw kleintje al best flink zijn kan hij of zij vast ook mee in andere attracties. Yuki vond Fata Morgana (met slangen, leeuwen, tijgers en gevangenissen…) best spannend en ook Droomvlucht vond ze af en toe een beetje eng. Sommige stukken zijn echt pikkedonker dus zo’n kleintje kan zich dan helemaal niet oriënteren. Jokie & Jet vond ze van de shows het leukst maar Avonturendoolhof met een brug waar water overheen wordt gespoten en de speeltuin en de draaimolen vond ze eigenlijk het allerleukste.

Droomvlucht

Mijn eerste herinnering aan de Efteling naast Holle Bolle Gijs is toch wel Droomvlucht. Zo cool vond ik het dan ook met met Yuki hierin te gaan. Droomvlucht is een attractie voor het hele gezin en kleintjes (onder de 100 cm) mogen wel mee maar dan onder begeleiding van een volwassene. Yuki vond het eigenlijk een beetje te spannend maar ze ging niet huilen ofzo. Ze riep wel vaker ‘uit’ dan ‘wauw’ maar ik heb stiekem enorm genoten.

Carnaval Festival

Deze overdekte familie attractie kende ik nog helemaal niet. Bij Carnaval Festival ga je in een bakje en nemen Jokie & Jet je mee op reis naar verschillende landen waar je kennis maakt met diverse culturen en mee feest met alle rode neuzen ter wereld. Dit was heel leuk en ook Yuki vond dit de leukste van alle attracties binnen. Hiernaast zit trouwens ook het avonturendoolhof en op een paar minuten lopen een draaimolen en het poffertjeshuis dus dit deel is sowieso top. Ook de Pagode en de traptreintjes en bootjes zitten hier heel vlakbij dus deze area is goed voor kleine kids.

Fata Morgana

Naast Droomvlucht is ook Fata Morgana voor mij onlosmakelijk verbonden met de Efteling. Als kind vond ik dit echt geweldig. Ik keek mijn ogen uit en mijn fantasie sloeg volledig op hol. Gebiologeerd liet ik mij meevoeren in deze fantastische wereld en nog weken daarna kon ik hier scenes uit naspelen of over fantaseren en dagdromen. Diep in het Oosterse paleis ligt een schitterende schat verborgen en een boot voert je door wijken vol armoede en rijkdom.
In deze 6-minuten durende indoor boottocht vaar je langs taferelen uit de verboden stad. De attractie kan redelijk spannend zijn voor kleine kinderen en daarom mogen kinderen onder 120 cm alleen onder begeleiding van een volwassene naar binnen. Yuki vond het soms ook een beetje te spannend maar ook hier hield ze het droog. Maar als ik eerlijk ben zou ik deze voortaan overslaan want hier is ze écht nog te klein voor. Fata Morgana begint met een donkere gang door de jungle met allemaal slangen, gevangenissen, gekke oude poppen, tijgers, leeuwen etc. Denk dat ze vanaf een jaar of drie hier beter tegen kunnen…
De Efteling

Spookslot is voor menig millenial ook een oude bekende maar dit durfde ik met Yuki nog niet echt aan. Ik zag het niet echt zitten met een bang en krijsend kind van nog geen twee vijf minuten in zo’n karretje te zitten. Miniatuurwereld Diorama daarentegen is wel heel leuk om met kleintjes te doen net als een boottocht in de Gondoletta of een ritje in de zwevende Pagode die 45 meter boven de grond rondzweeft. Als je met het bootje gaat, neem dan wat brood mee voor de eendjes. Heel leuk om die tijdens het tochtje te voeren.

Benieuwd naar de attracties die leuk zijn voor kleintjes van Yuki’s leeftijd? Klik dan hier.
De Efteling

Openingstijden & drukteverwachting van de Efteling

De Efteling is alle dagen van het jaar geopend en in de kalender op de website kan je de gewenste bezoekdatum aanklikken om zo de openingstijden en verwachte drukte van deze dag te bekijken. Daarnaast kun je zien welke Parkshows er zijn en welke attracties eventueel gesloten zijn. Er is trouwens ook een Efteling-app voor actuele informatie en wachttijden. Die kan ik je ook aanraden want dat scheelt een stuk heen en weer lopen. Elke dag om 10.00 uur opent de Efteling en om 18.00 sluit deze weer. Alleen op zondag zijn ze tot 20.00 open. In de zomermaanden hanteren ze een ander rooster, dan zijn ze zelfs in het weekend tot 23.00 open. Als je dan met wat oudere kinderen bent en je slaapt in zo’n huisje kan je als de kleintjes op bed liggen met de grootste kids nog een rondje achtbanen doen in het donker, hoe cool.

Dit weekendje was echt onwijs leuk en ik kan het verblijf in de huisjes van het park ook echt aanbevelen. Kennen jullie het artikel 13 x bijzonder overnachten met kids? Daar komt deze zéker tussen!