Berlijn

To Do
De Berlijnse muur. Extreem indrukwekkend en onbeschrijfelijk heftig om de leftovers hiervan te zien. Als klein meisje, toen we over Die Mauer op school les kregen, had ik altijd verschrikkelijke nachtmerries. Het idee dat ik na school bij mijn vriendinnetje ging spelen en er in die tijd een stuk muur werd gebouwd precies tussen ons in en ik zo gescheiden zou worden van mijn familie… Niet meer terug kunnen naar huis, er niet overheen kunnen klimmen of onderdoor… Dit horror scenario hield mij nachten wakker. En als je die zo gevreesde en gehate muur dan in het echt ziet wordt die nachtmerrie een klein beetje werkelijkheid.

image

Checkpoint Charly, minder indrukwekkend dan ik dacht maar misschien komt dat wel door mijn verregaande fantasie en de vele geschiedenisboeken die ik als klein meisje bestudeerde. Maar overslaan is natuurlijk geen optie. 

Juidsches Museum Berlin. Een enorm imposant museum met een bijzondere mix van geschiedenis, kunst, verdriet en wederopbouw. Echt een must go.

Met mooi weer? Das Badeschiff.
In de Spree-rivier ligt het Badeschiff, een heel mooi stadszwembad. Het Badeschiff is een oude goederencontainer die in de Spree is gedumpt. Het was een idee van kunstenares Susanne Lorenz, die in 2004 meedeed aan het Stadtkunstprojekte in Berlijn. Je kan er heerlijk zwemmen, zonnen, dansen, eten en drinken. Hele gave ervaring!
Klik hier voor de website en route.

image

To Dance & Drink
De meeste clubs zitten in het oosten van de stad. Maar Mitte en de Hackescher Markt zijn de leukste plekken. Hier vind je talloze leuke restaurantjes, kroegen en tenten. De Alexanderplatz en Friedrichshain-Kreuzberg zijn ook leuke stukjes van de stad.

De grofste club is Berghain am Wriezener Bahnhof. 24uur per dag open, snoeiharde techno en ten strengste verboden om foto’s te maken. Oordoppen voor mietjes? Hier niet. Believe me.
Wil je weten hoe je hier komt? Klik hier!