20 x leuke en leerzame spelletjes voor tijdens de lockdown

De verlenging kwam hier had aan moet ik eerlijk toegeven. Mijn draagvlak wordt persoonlijk ook steeds minder en ik vind het steeds lastiger om mezelf op te peppen en de schouders eronder te zetten. Positief blijven is soms zo moeilijk, maar je hebt dat wel echt nodig nu. Met 3 kids thuis zitten, je eigen werk, een man die non stop moet werken… De vorige lockdown vond ik minder moeilijk omdat we toen ook lekker weer hadden en veel buiten konden spelen en picknicken en doen. Nu jaag ik de kinderen de helft van de tijd tegen hun zin in naar buiten en na 5 minuten speeltuin hebben ze het koud en willen ze naar huis. Ik maar me nu ook een beetje zorgen om te achterstand die ze oplopen. Yuki was net begonnen op de basisschool maar die leert nu al weken echt niks. Nu is het voor haar leeftijd niet zo’n ramp maar als je bedenkt dat ze effectief maar 2 maanden naar school is geweest ofzo? Daarom ben ik mij gaan verdiepen in leuke en leerzame spelletjes voor tijdens de lockdown. Dus niet alleen maar kleuren en knutselen maar echt (gezelschaps)spelletjes die we samen of met Ravi erbij kunnen doen. Als bezigheid maar soms ook om ze echt iets spelenderwijs te leren. Een hele opgave en heb er soms 0 geduld voor maar we moeten nog zeker dik 3 weken dus… Laten we er maar het beste van maken. Mocht je net als ik even geen inspiratie hebben check dan deze 20 x leuke en leerzame spelletjes voor tijdens de lockdown.

20 x leuke en leerzame spelletjes voor tijdens de lockdown

Ik vind vooral met Ravi echt spelltjes vinden nogal moeilijk. Hij is natuurlijk veel sneller afgeleid en houdt van plagen en valsspelen dus vaak wordt het bonje. Dus een gezelschapsspel met z’n alle is niet voor elk moment weggelegd maar en zijn wel degelijk spelletjes die hij leuk vindt en goed mee kan doen.

20 x leuke en leerzame spelletjes voor tijdens de lockdown vanaf 2 jaar

Electro wonderpen vormen en kleuren
Ravi vindt alle spelletjes met een electropen heel leuk. Van Sinterklaas kreeg Ravi de electro wonderpen versie met dino’s en zelfs Yuki speelt daar graag mee. Nu ben ik voor de iets educatievere variant gegaan die met vormen en kleuren. Met het
Jumbo Electro wonderpen vormen en kleuren spel leren ze spelenderwijs alles over kleuren en vormen en Yuki en Ravi doen dit vaak samen. Ook relaxed, dan kan ik mijn koffie warm drinken.

Vtech mijn eerste 100 woordjes
Toen Ravi net 2 werd kreeg hij deze ‘i pad’ en hier heeft hij altijd heel leuk mee gespeeld. Xan ramt er nu regelmatig op maar heb je een kindje tussen de 1 en 2 dan is dit echt top. Het boekje maakt geluiden en zegt welk dier het is dus zo leren ze spelenderwijs alle dieren van de wereld. Ik kocht ‘m hier.

Woezel en pip yogaspel
Het Woezel & Pip yogaspel is echt top voor regenachtige dagen. Er zitten allemaal leuke ‘doe’ kaartjes bij met opdrachten als “spring 10x op je linker en dan 10x op je rechterbeen” en ze moeten allemaal kunstjes doen dus het is bewegen en spelen in één. Heel fijn als het mega koud is of de hele dag regent.

Water Magic dino’s
Ik ben een mega fan van Water Magic want verven zonder verf is gewoon goals. Helemaal nu we in een huur huis zitten wil ik niet dat ze met verf kliederen maar dit is dus een perfecte tussen oplossing. Yuki kan op zich heel netjes werken maar er komt altijd een moment dat ze met haar handen in de verf gaat en dan is het in no time een bende. Voor Ravi is verven met water dus top. Je kunt deze tekeningen 100x gebruiken en je hebt alleen een bodempje water nodig. Echt top! Ze zijn er in unicorns, dino’s, boerderij dieren en nog veel meer. Zelfs Yuki vindt het nog leuk! Water Magic Eenhoorn is echt een leuke voor meisjes.

Toren van Pisa
De toren van Pisa is eigenlijk voor iets oudere kindjes maar Ravi kan dit echt prima zodra je kindje 2,5 is, is dit spel echt al lache. Ze leren dingen over evenwicht en heel beheerst poppetjes weghalen én het is natuurlijk gieren en brullen geblazen als ‘ie omvalt! Super leuk om met het hele gezin te doen en iedereen achter die Ipad of telefoon weg te trekken.

Bumba geluiden spel
Het Bumba geluidenspel kreeg Ravi van Sinterklaas en dat is echt een top spel voor 2 jarigen. Het is super makkelijk te begrijpen, heel leuk om te doen en je kunt het dus top samen spelen. We doen dit meestal met z’n 3en en oudere kindjes vinden dit ook nog leuk. Vaak is het irritant om met een 2 jarige een spelletje te doen maar dit spel werkt gewoon echt! En het is niet zo extreem duur, het kost maar 12 euro en verzenden is gratis.

Voor Yuki begint de lockdown soms echt mega saai te worden. Ze tekent en knutselt zich suf maar ze wil leren lezen, wil rekenen en cijfers en getallen leren. Maar ik ben nou eenmaal geen juf, heb weinig geduld en zeker als ik slecht geslapen heb een extreem kort lontje. Dus heb ik een mega leuke oppas ingeschakeld die met haar vaak dit soort spelletjes doet als ik het even niet meer op kan brengen. Voor haar leeftijd zijn er enorm veel leuke en leerzame spelletjes te koop. Hier een greep van onze favorieten!

20 x leuke en leerzame spelletjes voor tijdens de lockdown vanaf 4 jaar

Yuki is mega bezig met cijfers en letters en wil super graag leren rekenen. (van wie zou ze dat hebben want ik wil en kan het nog steeds niet…) maar ik ontdekte dat er naast een Ik leer lezen letter koffertje er ook een Ik leer rekenen cijfer koffertje is. Die ga ik dus meteen aanschaffen!

Ik leer rekenen
Het spel Ik leer rekenen is exact hetzelfde als het Ik leer lezen spel en dat is dus een koffertje met allemaal cijfers en muntjes en zo kan je dus heel makkelijk en zonder gedoe een beetje stoeien met sommetjes en cijfers. Yuki wilde na haar eerste week basisschool meteen vloeiend lezen en schrijven en dat werd dus een drama toen ik het zelf probeerde met haar maar toen we dit koffertje gekocht hadden ging het veel makkelijker. Nu is ze steeds meer geïnteresseerd in cijfers, en wil ze steeds sommetjes doen dus nu gaan we voor de ik leer rekenen koffer. Die is twintig euro en gewoon hier bij Bol te bestellen.

Ik leer sommetjes
Naast het Ik leer rekenen koffertje is er nog een goedkopere variant voor wat oudere kindjes en dat heet Ik leer sommetjes. Deze is vanaf 5 jaar en daar is Yuki denk ik nog iets te jong voor maar het voordeel is wel dat hier geen losse cijfers zoals in het koffertje van hierboven bij zitten. Dat koffertje en die cijfers zijn deels heel leuk en handig, maar je wil niet weten hoe vaak ik alle letters al terug heb moeten doen in het daarvoor bestemde bakje… Dit spel is ook maar 10 euro dus is een leuke en niet zo dure optie.

Jenga
We gingen met Oud en Nieuw een weekend weg en toen hadden onze vrienden Jenga meegenomen. Yuki vond dit echt geweldig (ze hadden ook een schaakbord mee maar dat was nog wel iets te moeilijk) en speelde dit wel 100x per dag. Je hebt nu op Bol.com van die spel pakketten dan kan je Jenga en Dobble samen kopen voor 45 euro. Of Jenga combineren met Halli Galli of Wie is het?.

Dobble
Dobble is een mega leuk spel voor kinderen van 4 jaar. Het is super simpel, ook leuk om zelf mee te doen en een echte oefening voor je hersenen. Het is een klein rond doosje met kaartjes dus je kunt het overal makkelijk mee naartoe nemen. Je verdeelt de kaartjes en legt tegelijk een kaartje met de symbolen naar boven op tafel en wie het eerst ziet welk symbool op beide kaartjes staat heeft gewonnen. Echt heel leuk! Dobble kost 15 euro en Ravi vindt het ook leuk om mee te spelen maar hij is 2,5 dus net niet goed genoeg om alleen mee te doen maar hij snapt het idee wel al en roept vrolijk “hamer” of “cactus” mee haha.

Halli Galli
Halli Galli junior kreeg Yuki voor haar 4de verjaardag en was het leukste cadeau van de dag. Voor kids vanaf 4 jaar is dit echt top en zelfs als ouder is het leuk om mee te doen. Ik word wel af en toe gek van dat geram op die knop maar het is een heel leuk en educatief spel dus het is voor het goede doel. Je ziet het zelfvertrouwen groeien van zo’n kind als het wint en dat is echt genieten. Halli Galli Junior is 15 euro en bestelde ik bij Bol.com maar je hebt ook Halli Galli voor 6 jaar en ouder en die is net wat moeilijker.

Wie is het?
Dit spel is al 100 jaar oud ofzo maar is en blijft heel leuk. Yuki heeft niet altijd de rust om ‘m helemaal uit te zitten, maar als het niet te lang duurt (wat je zelf natuurlijk als ouder goed kunt sturen) is het echt heel leuk om te doen. Wie is het? Kost 17 euro bij Bol maar je kunt ook hier zo’n combinatiedeal maken, best handig eigenlijk. Wie is het? en Halli Galli voor 6jr en ouder kosten samen dan bijvoorbeeld maar 44 euro.

Ik leer schrijven
Ik leer schrijven is een spel voor kinderen van 4 tot 8 en er zit een soort overtrek koffertje bij en een uitwisbare pen zodat ze de oefeningen telkens opnieuw kunnen doen. Zo leren ze echt de juiste letters schrijven en niet zoals ik het haar leer met blokletters. Super handig en ik denk dat ze op school hier ook blij mee zijn! Dit spel kost 20 euro en is hier te bestellen.

Folie kunstKnutselen blijft toch favoriet hier. Knutselen met krimpfolie (of zoals wij het vroeger Krimpie Dimpie noemden) is altijd heel erg leuk maar je hebt ook Folie kunst van Jumbo. Dit is officieel voor 6 jaar en ouder maar Yuki vindt dit ook al heel erg leuk. Deze Folie kunst kost 18 euro en in één doosje zitten wel 25 glitterfolievellen en 8 afbeeldingen. Hier ben je dus wel even zoet mee. Je kunt ook zelf erop tekenen dus je kunt helemaal los. Er bestaan ook doosjes met Glanzende Kunst maken en dat is ook heel erg leuk maar wel echt voor oudere kindjes van 10 a 12 jaar.

Dessineo Schildersezel leren tekenen en schilderen
Met deze schildersezel voelen kids zich direct een echte kunstenaar! In dit pakket zit behalve een echte schildersezel, vellen papier, sjablonen, verf, kwasten en sjablonen. De handleiding is ingedeeld in 2 niveaus: (1) schilderen met primaire kleuren, (2) kleuren mengen. Het kind leert op een eenvoudige en leuke manier stapsgewijs écht schilderen maar gewoon kliederen en zelf wat bedenken mag natuurlijk ook!

Blopens NEON
Blopens is weer eens wat anders dan gewoon tekenen met stiften alleen niet mega coronaproof haha. Dus dit kan je beter alleen samen met je kind doen en niet met vriendjes of vriendinnetjes erbij. Bij deze pennen blaas je met je mond het inkt eruit waardoor je een heel vet graffiti effect krijgt. Je kunt hier ook sjablonen bij kopen maar zelfs zonder sjablonen is het leuk of je maakt ze zelf!

Woezel en Pip ‘Mens erger je niet’
Mens erger je niet vond ik vroeger mega leuk en nu is er voor kinderen vanaf 4 jaar dus een Woezel en Pip variant. Mega leuk en als er kindjes spelen uit Yuki’s klas dan wordt dit ook serieus echt leuk gespeeld. In plaats van een cijfer dobbelsteen zit er een figuren dobbelsteen bij dus ze snappen meteen hoe het werkt en tellen zelf de stappen. Heel leuk!

Aquabeads
Zelfs hebben wij nog geen Aquabeads maar een vriendinnetje van Yuki heeft dat wel en ze vond het heel leuk toen ze daar kwam spelen. Ik zit zelfs nog met Ravi en Xan en dat is absoluut niet baby en peuter proof dus ik wacht hier nog even mee haha. Maar als straks de scholen weer open gaan kan ik dit op vrijdag gaan doen met haar want dan ben ik met Yuki alleen. Maar hier zijn ze als ik het zo van andere moeders echt heel lang mee zoet!

Squla
Van Yuki’s school hebben we 1 maand gratis Squla gekregen en dat vindt ze best leuk om te doen. Wel weer categorie schermtijd maar als ze die een beetje nuttig invullen vind ik dat een stuk minder erg. Kan dus ook nog een tip zijn!

Andere leuke cadeautip artikelen zijn;
Cadeau inspiratie voor kids van 4 jaar
Cadeau inspiratie voor kids van 3 jaar