10 x to do in Cyprus

In Cyprus hoef je je geen dag te vervelen. Veel mensen denken bij Cyprus aan de hele dag op je luie gat in de zon liggen en dat is eigenlijk onterecht. Natuurlijk kan je je hier de hele week vermaken met alleen maar op het strand liggen maar dat is eigenlijk zonde. Cyprus heeft zóveel te bieden dat je eigenlijk ten minste één ochtendje erop uit moet trekken voor een beetje cultuur, kunst en geschiedenis. Waar je dan heen moet? Dat heb ik voor je uitgezocht! Dit vond ik de leukste 10 x to do in Cyprus.
10 x to do in Cyprus

10 x to do in Cyprus

Scheepswrak van Edro III – Paphos
10 x to do in Cyprus

Op 8 december 2011 liep dit schip in zware zeeën aan de grond bij Pegeia tijdens een reis naar Rhodos vanuit Limassol. De negen bemanningsleden – zeven Albanezen en twee Egyptenaren werden gered. Maar het schip, de Edro III liet het leven. Het 2.345 ton wegende schip is 80 meter lang en laat een impostante indruk achter. Kom je hier toevallig langs is het heel leuk om even te stoppen, ik zou er alleen niet speciaal voor omrijden want verder is er niets te doen. De rotsen en clifformaties zijn ook enorm indrukwekkend en als je toch hier bent is het leuk om te gaan lunchen bij Oniro by the sea, een van Cyprus leukste restaurants.

Love Bridge – Ayia Napa
10 x to do in Cyprus

Wij logeerden in het fantastische Napa Mermaid hotel en dit hotel ligt vlak aan het Glyki Nero Beach. Vanaf dit strand kan je via een boardwalk naar de Love Bridge lopen (nog geen 5 minuten) dus als je hier in de buurt bent is dit zeker de moeite waard. De Love Bridge is een rotsformatie die de vorm van een brug heeft en waar verliefde stelletjes een slotje plaatsen en een wens doen. Heb je na de Love Bridge helemaal de smaak te pakken? Bezoek dan ook zeker The Arch of Korakas. Dit is de meest indrukwekkende natuurlijke brug van Cyprus en ligt in het Cape Greko gebied.

Mozaïeken – Paphos
10 x to do in Cyprus

Tijdens de derde eeuw was Paphos de hoofdstad van Cyprus en in die tijd woonde de Romeinse gouverneur van het eiland in deze stad. Hierdoor groeide Paphos uit tot een welvarende handelsstad met verschillende reusachtige villa’s van de Romeinse elite. Ik was enorm onder de indruk van de grootte van de villa’s en om over de prachtige mozaïekvloeren nog maar te zwijgen. In Paphon zijn drie villa’s opgegraven door archeologen welke je kunt bezoeken. De belangrijkste is het ‘huis van Dyonisos’ met fantastische mozaïeken over deze Romeinse god van wijn en de feesten die toen gegeven werden. Daarnaast heb je ook het ‘huis van Theseus’ en het recent opgegraven ‘huis van Aion’. Wij hadden het geluk dat we met een gids mee konden en dat is toch wel echt leuk om te doen. Alleen maar ‘plaatjes kijken’ is eigenlijk zonde als je op zo’n bijzondere plek bent. Deze mozaïeken bekijken kan je trouwens makkelijk met kinderen doen want ook Yuki vond het leuk en herkende de leeuw en de aap!

De koningsgraven van Paphos – Paphos
10 x to do in Cyprus

De ‘Koningsgraven’ van Paphos stammen uit de tijd dat Cyprus behoorde tot het Egyptische rijk van de Ptolemaeën, de dynastie van Cleopatra. Wat zo bijzonder is dat je de graftombes niet vanachter een hek hoeft te bekijken maar dat je overal in en op mag. Als je de toegankelijke tombes inkijkt of betreedt bevind je je letterlijk in een andere, ‘onderaardse’ wereld: niet alleen de wereld van lang vergeten doden, maar ook die van een fascinerende cultuurperiode in de geschiedenis van Cyprus, gevormd door zowel Grieks-Hellenistische als Egyptische kenmerken. Je lijkt je te bevinden in een geschiedenis boek, zo bijzonder. De koningsgraven kan je prima zonder gids bezoeken en zelf ontdekken, alleen krijg je met een gids zoveel meer informatie die anders onbesproken blijft. Een gids is wel een toegevoegde waarde als ik eerlijk ben (ook al ben ik totaal niet dol op gidsen). Verderop achter de graftombes hebben heel veel mensen stapeltjes gemaakt van stenen, dat ziet er ook heel bijzonder uit.

Aphrodites Rock – Paphos
10 x to do in Cyprus

De rots van Aphrodite is een rots aan de kust van Cyprus, dicht bij de plaats Paphos. Volgens legenden zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, bij deze rots uit de golven van de zee zijn geboren. Cyprioten noemen hun eiland om deze reden vaak het eiland van Aphrodite. Ik vond de rots zelf een beetje tegenvallen (hoeveel indruk kan een rots überhaupt maken) maar het strand wat erbij zit is onwijs leuk dus dit is een prima stop als je bijvoorbeeld van Paphos naar Ayia Napa rijdt. De rots ligt namelijk zo’n 25 kilometer ten oosten van Paphos dus als je de kustweg neemt van Limassol naar Paphos zie je de rots vanaf de weg in de zee liggen.

Zoutmeer & flamingo’s – Larnaca
10 x to do in Cyprus

Het zoutmeer van Larnaca is een kunstmatig aangelegd zoutmeer wat nietm eer wordt gebruikt. Maar het blijft een mooi gezicht en als je hier bent kan je direct een bezoek brengen aan de Hala Sultan Tekke moskee (met zijn 500 katten voor de deur) en je kunt als je geluk hebt de famingo’s zien die hier in het meer overwinteren.

Vissersdorpje – Liopetri
10 x to do in Cyprus

Op een regenachtige dag besloten we richting de zon te rijden en kwamen we terecht in een mini vissersdorpje met twee hele leuke restaurantjes. Demetrion family restaurant is een eeuwenoud familie restaurant op een prachtige plek aan het strand. De ideale plek voor een lokale lunch en wat plezier op het strand. Het dorpje zelf is niet meer dan 1 straat langs een riviertje die uitkomt in de zee met oude, versleten bootjes, maar het heeft toch wel echt wat leuks. Wij dronken een biertje bij Potamos restaurant iets verderop want daar zat je lekker aan het water en uit de wind terwijl Yuki met de baby katjes speelde.

Hala Sultan Moskee – Larnaca
10 x to do in Cyprus

De Hala Sultan Moskee is een Islamitisch heiligdom aan de Griekse kant van het eiland en deze moskee ziet er geweldig uit zo verscholen tussen de palmbomen en aan het zoutmeer. Als je de hoofdingang betreedt dan wachten daar zo’n 500 tot 1000 zwerfkatten je op dus mocht je een katten fobie hebben dan is dit je worst nightmare. Yuki is dól op katjes dus die ging helemaal door het dak.

Paraplu café – Limassol

In het dorpje Limassol zit het ‘Paraplu café’ en mocht je in de stad zijn dan is dit zeker een foto momentje waard. De hele straat wordt overdekt met kleurrijke paraplu’s die je beschermen tegen de zon of de regen.

Kato Paphos Archaeological Park – Paphos
10 x to do in Cyprus

Dit park bevat het grootste deel van de belangrijke oude Griekse en Romeinse stad en ligt in Paphos. Op dit moment wordt het nog steeds gegraven in het park maar je kunt hier de belangrijkste overblijfselen die zijn ontdekt bekijken. Di zijn de vier grote Romeinse villa’s: het Huis van Dionysos, het Huis van Aion, het Huis van Theseus en het Huis van Orpheus, maar ook de mozaïekvloeren, het Hellenistisch-Romeinse theater en een necropolis die bekend staat als de “Tombe van de Koningen”. Genoeg te zien dus!
10 x to do in Cyprus
10 x to do in Cyprus
10 x to do in Cyprus
10 x to do in Cyprus
10 x to do in Cyprus
10 x to do in Cyprus
10 x to do in Cyprus
10 x to do in Cyprus