10 leuke en gezonde kinder traktaties

Wauw. Wat gaat de tijd toch snel… Ongelooflijk dat onze Yuuk straks al 1 jaar is. Stop de tijd, please! Elke minuut is zo’n feestje met haar, die doe ik het liefst drie keer over. Maar ouder worden gaat ook gepaard met leuke dingen. Elke dag leert ze wel wat nieuws. Van haar eerste lachje, tot haar eerste geluidje, leren zitten, kruipen, mama en papa zeggen. Allemaal zo bijzonder. En dan straks haar eerste verjaardag. Ik kan nu al niet meer wachten. Ik heb al vijf potentiële feestjurken gekocht en in maart was ik al bezig met wat ze zou gaan trakteren op de crèche. Mijn moeder maakte van onze traktaties altijd hele spectaculaire creaties. Ik had altijd de lekkerste en coolste dingen, maar tegenwoordig is het toch een beetje anders. Het grootste verschil is dat waar het vroeger bijna hoe ongezonder hoe beter was, dit nu compleet het tegenover gestelde is. Dit maakt het allemaal een stuk lastiger dus ging ik vol goede moed opzoek naar leuke en gezonde kinder traktaties. Maar gelukkig hebben we dezer dagen Pinterest en Instagram dus dat is dan weer een voordeel. Ik zocht speciaal voor alle moeders 10 leuke traktaties uit die er te cool uit zien, lekker zijn en waarvan sommige ook nog eens niet heel ongezond zijn. Let’s go!

10 leuke en gezonde kinder traktaties

leuke en gezonde kinder traktsaties
Toen Xan 1 werd leek het erop alsof we alleen verpakte dingen mochten trakteren maar op het laatste moment kreeg ik toch een ‘go’ van de juffen om wat leuks te mogen maken. Alleen ben ik Ravi en Yuki gewend en dat zijn beide zomer kinderen dus maakte ik dan zelf ijsjes of watermeloen pizza of iets anders zomers. Wat moest ik nu maken voor een baby van 1 met 6 tanden? Ik ben hierin heel irritant want wil dan én echt wat leuks maken, én ook nog dat mijn kind het zelf ook echt lekker vindt maar dan beperk je je dus meteen wel. Maar na lang struinen en zoeken kwam ik op iets met soepstengels en rozijntjes (ik ben eigenlijk anti rozijntjes want vind dat zooooo inspiratieloos en cheap maar ik dacht nu met de maatregelen misschien wel hygiënisch en ook nog eens niet zo ongezond. Dus ik kocht 2 pakken soepstengels, garen, gekleurd papier en doosjes rozijntjes en maakte hengeltjes met visjes. Van een oud pak Nutrilon maakte ik een soort van vaas en ik moet zeggen het was minder werk dan verwacht en werd onwijs enthousiast ontvangen!

Frozen banana popsicles
Toen ik dit idee zag was ik eigenlijk direct verkocht. Maar zoals altijd moest het wel op mijn manier.
Ik zocht ze mooiste rietjes uit die ik kon vinden en gebruikte deze als stokjes. Op elk stokje een halve banaan en deze deed ik in de diepvries. De volgende dag doopte ik ze in de melkchocolade en deed ik er spikkels en hartjes op. Als laatste maakte ik hartjes van stroopwafels en oude hartjes vormen en deed ik die aan de onderkant (tegen het lekken).
banana popsicles

Ijshoorntjes met een randje van chocola gevuld met fruit
Dit recept is echt super simpel en helemaal niet zo ongezond. Je haalt bij de ijswinkel of bij de supermarkt mooie ijshoorntjes en je vult deze met fruit. Aardbeien, blauwe bessen, frambozen etc. Wil je toch iets specialers? Doop het hoorntje in de witte of donkere chocola en dip ‘m daarna in de spikkels.

Hartjes stroopwafel op een stokje met aardbeien
Dit is wederom heel makkelijk en ziet er heel leuk uit. Je kunt zelf bepalen welk fruit je wil nemen en om toch wat van snoep erin te stoppen maak je van stroopwafels een hartje. Je prikt de aardbeien op een satéprikker en onderaan doe je de hartjes die je met een vormpje van stroopwafels hebt gemaakt. Wil je net dat beetje extra, doop dan de helft van de stroopwafel in de chocolade.

Witte chocolade aardbeien met spikkels
Een leuke variant op de bananen lolly’s maar dan moet je wel het geluk hebben dat het aardbeien seizoen is. Doop de aardbeien in witte of donkere chocola en versier ze met glitters, spikkels of stukjes noot en geraspte cocos.

Zelfgemaakte waterijsjes met fruit
Dit is een classic en dit soort ijsjes verkopen ze tegenwoordig ook bij hippe ijssalons in varianten speciaal voor de papa’s en mama’s met bijvoorbeeld gin tonic enzo. Maar voor de kleintjes gebruiken we natuurlijk vers fruit. Mango, kiwi, aardbei, framboos en blauwe bessen doen het altijd goed in deze ijsjes. Maar ik vond ook een variant met zure matten en ander snoep erin. Heel cool, alleen ik denk stiekem wel minder lekker… Je kunt met deze ijsjes eindeloos variëren. Je kunt de ijsjes nog rollen door nootjes, in de witte chocolade dippen en versieren met spikkels en noem maar op. Maar wil je het 100% gezond houden? Maak dan de ijsjes die ik voor Yuki’s eerste verjaardag op de crèche maakte.

Ik maakte voor Yuki haar klasgenootjes ijsjes van framboos, aardbei, avocado (dan wordt het lekker romig) en banaan. In de vormpjes deed ik kleine stukjes fijn gesneden kiwi en de onderkant versierde ik met cocosrasp. Gezond, lekker en het zag er nog leuk uit ook!

Huisjes van ontbijtkoek met roze chocopasta, spikkels en een hartje van fondant
Geen zin om iets te bakken? Dan is dit recept echt super makkelijk en snel klaar. Het enige wat je nodig hebt is chocopasta, ontbijtkoek, spikkels en als je wil fondant.

Bananen muffins met chocopasta en spikkels
Ik maak best vaak bananen muffins in plaats van bananabread en dit kan ook perfect dienen als een cupcake. Als je ‘m maakt zonder suiker en alleen banaan, dadels, eieren en honing dan is het cakeje super verantwoord. Smeer ze in met wat chocopasta of pindakaas (pas op voor eventuele allergieën) en versier ze leuk.

Flamingo donuts met roze glazuur
Deze traktatie vind ik zo leuk!! Redelijk wat werk en helaas wel ongezond dus ik weet niet of alle juffen hier blij van worden, maar het oog wil ook wat!
Flamingo Donuts

Appel donuts met chocola
Als je van appels donuts snijdt en deze insmeert met iets lekkers en daarna mooi versierd heb je een coole, makkelijke half om half gezonde traktatie die in een mum van tijd klaar is. De appels insmeren met pindakaas en versieren met cocosrasp is ook een hele lekkere combinatie.

Fruit pizza
Dit recept was vorig jaar een hit op Instagram en blijft het goed doen. Snijd een watermeloen in mooie ronde gelijke stukken en besmeer deze met room gezoet met honing of wat je ook maar wilt. Strooi daar fruit overheen en klaar ben je! Het kan ook zonder room natuurlijk (Ravi had een kindje die lactose intolerant was dus skipten wij de room) en ik plukte wat bloemen uit de tuin om het geheel een beetje op te leuken. Banaan, aardbeien, blauwe bessen, kokosrasp, kiwi en klaar ben je.

10 leuke en gezonde kinder traktaties